Reklama

Reklama

Případ pro exorcistu

(seriál)
  • Česko Detektivové od Nejsvětější Trojice (neoficiální název) (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Komisařka Výrová s kolegy vyšetřuje vraždu spojenou s rituálem vymítání ďábla... Série se pokouší o naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí. Režie první série se ujal Jan Hřebejk. Autoři přivádějí na televizní obrazovky neschematické a plastické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové, nadporučíka Mráze a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše... Případ pro exorcistu je nápaditě vyprávěný detektivní příběh se záhadou, rámovaný autentickým a realistickým vykreslením práce kriminalistů a okořeněný jemným humorem a ironií. „Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli," říká režisér Jan Hřebejk. (Česká televize)

(více)

Recenze (290)

Lanark 

všechny recenze uživatele

Možná to není detektivka století, ale já se u toho docela dobře bavil a zajímalo mne, jak celý případ dopadne. Líbí se mi představa místních komentátorů, že každý okresní policajt musí být geniální gentleman. Občas je to přes čáru, ale většinu času jsem si říkal, že jsou tvůrci blíž skutečnosti, než kdejaký "pravý detektiv". Budař mne těžce nudil, ale naštěstí to zachránilo Dejvické divadlo a mám radost, že naopak Kyšperský konečně nemusel nic hrát a být chvíli sám sebou. Pointa teda kulhá na všechny čtyři končetiny, ale o to víc má člověk chuť jí hodit drobák do kloubouku. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Herecká sestava byla velmi zvláštní, co figura to charakter. Škoda, že se na tom lépe nezapracovalo a vůbec celý ten seriál byl zvláštní. Atmosféra byla taková potemněla a hutná, mohla být ale ještě mnohem víc. Větší šťavnatost by neuškodila. Klára Melíšková s Miroslavem Krobotem byli super. Krobot mohl být ještě vetší cholerik. Když jsem ho viděla, jak se veze v tom Ládínkovi, tak jsem se odbourala. Ale jo, k němu to auto sedlo. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak se mi to po dvou letech rozleželo v hlavě. Mezitím jsem čel jednu z předloh Nejsvětější trojice, Ještě není konec, která se chystá ke zfilmování tento rok a byl jsem naprosto unesen. Hřebejk v Exorcistovi dělá Taušovi se Stíny takový předvoj, je odvázaný, kdežto Tauš se rovnou utrhl ze řetězu. Vše, co zdejší mí oblíbení uživatelé i ti, co jsou nahoře, považují za zápor, já vnímám jako klad - emancipovanou Výrovou, sarkastického a hloupého Vitouše, chlapáka Majera. Nevěděl jsem, že Kyšperský zazářil ještě před Trpaslíkem. Dlouhé záběry zvyšují napětí. Březinova hudba, hozená trošku do folklóru, evokuje Moravu a s ní tradičně spojované veselí a pohodu v kontrastu se všemi těmi sobeckými podezřelými. Co není pro hlavní příběhovou linku důležité, je drze opuštěno (ne, opravdu nepotřebujeme dovysvětlovat, jak dopadne vyšetřování Fořtova zabití). Humor funguje, vymítání ďábla a nadpřirozeno je jen klamání tělem. No a proč ne?? ()

ewi 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně příjemná detektivka s krásně nesympatickými postavami, nekýčovitou poetikou (snídaně na vesnici), skvělou kamerou (která balancuje trochu na hraně parodie - což mi ale při tomto pojetí seriálu vůbec nevadí) a se scénářem, který víc než vlastní zápletku zobrazuje (tragi)komičnost jednoho pidiaturního kriminálního oddělení kdesi v Olomouci. Herecké výkony byly přesvědčivé (alespoň u hlavních hrdinů) a jeden speciální velký lajk dávám Kláře Melíškové za její naprosto civilní a uvěřitelný projev, žádné vyumělkované přehrávání. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Jediné plus po 1. díle je odkaz na autora knižní předlohy. Rozdělení do tří dílů nechápu. Tempo pomalejší než unavený šnek. A parta policistů je panoptikálně nesympatická. Zatím 30%. ---------------------- 2. díl se možná nadechne k nějakému tempu, ale 3. díl spolehlivě spadne zase k nezáživnému roz(h)řešení. Nefunkční zdlouhavé scény - např. operního zpěvu, žvýkajících policistů... Výslechy připomínaly Pata a Mata v akci. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (14)

  • Vyšetřovatelé používají polský magnetofon Unitra-M1417S Tesla ANP806 vyráběný v letech 1977–1981. (sator)
  • Ve druhém díle, kdy sedí vyšetřovatel Mráz (Stanislav Majer) v kavárně se svou exmanželkou a dcerou, sedí u vedlejšího stolu vlevo autor románu "Případ pro exorcistu" Michal Sýkora. (Charlizee)

Reklama

Reklama