Reklama

Reklama

Případ pro exorcistu

(seriál)
  • Česko Detektivové od Nejsvětější Trojice (neoficiální název) (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Komisařka Výrová s kolegy vyšetřuje vraždu spojenou s rituálem vymítání ďábla... Série se pokouší o naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí. Režie první série se ujal Jan Hřebejk. Autoři přivádějí na televizní obrazovky neschematické a plastické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové, nadporučíka Mráze a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše... Případ pro exorcistu je nápaditě vyprávěný detektivní příběh se záhadou, rámovaný autentickým a realistickým vykreslením práce kriminalistů a okořeněný jemným humorem a ironií. „Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli," říká režisér Jan Hřebejk. (Česká televize)

(více)

Recenze (290)

Terva 

všechny recenze uživatele

Z PŘÍBĚHŮ "DETEKTIVOVÉ NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE". DÍL PRVNÍ - CITÁT - Ty nevypadáš jako vrah............. Viktor (Miroslav Krobot) je boží. Jeho pestrobarevné, skoro "gestapácké" kecy a hlášky se mi líbí. Bohužel, je to snad asi jediná postava, které věřím. Ostatní snad ani nehrají a nevím, zda jejich chování je uměle vytvořené, nebo to prostě neumí. CITÁT - Buzny se předemnou třesou.......... DÍL DRUHÝ - CITÁT - Za tohle půjdeš do Pekla, víš to?............ Celkem svižný první díl teď ve dvojce hodně zpomalil a stagnoval. Jen ke konci se trochu něco přihodí, ale jen proto, aby se to ještě víc zamotalo. Do příběhu se dostanou další skutečnosti, ale nic nevyřeší, jen více zahalí do mlhy. CITÁT - Hele, volá kněz. Určitě se chce přiznat............. Hudba je povedené a kamera je ve druhém díle stejná jako v prvním, to znamená, nic moc. CITÁT - Není to lesba?.............. DÍL TŘETÍ - CITÁT - To jsou vitamíny............. Ve třetím příběhu se předvedl kameraman, jeho kroužení okolo ve výslechové místnosti je nádherné. Tyhle záběry mám rád. Příběh se naopak ještě trochu zkomplikoval a množná se lehce stává nepřehledným. Klišé konec se tedy moc nepovedl. Ale na televizní tvorbu je to povedené 60%. Citáty použité při tomto komentáři jsou všechny z úst Miroslava Krobota. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Natěšen po dvou sériích pana režiséra Stracha, se zaujetím jsem očekával vysílání tohoto počinu neméně věhlasného režiséra. Jaké bylo moje nemilé překvapení po velmi brzké době, že z případu pro exorcistu, stal se brzy případ pro ornitologa. Režisér Hřebejk v rozhovoru před uvedením filmu prohlásil, že kriminálky netočí, poněvadž jsou většinou blbost. Trefil se přesně, natočil opravdu blbost. I když tedy jeho další teze byla, že jej natáčení bavilo. Asi více, než mě bavilo sledování jeho "díla". Nevím, co bych vytkl dříve, protože chválu zaslouží snad jen komisařka Kláry Melíškové. Jinak se postavy policistů chovaly naprosto stupidně a poslední část se totálně scénáristovi vymkla z kontroly a já jsem nestačil kroutit hlavou nad jednou s odpuštěním kravinou vršenou na druhou. Pokud autoři tvrdí, že realisticky vykreslují práci kriminalistů, být kriminalistou, cítil bych se hluboce uražen. Takto jen upřímně hodnotím nepovedený televizní snímek jako téměř propadák. ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Řádka stylových replik pro Krobota patří k tomu nejpovedenějšímu, Majer velké +, Melíškové v detektivní roli nevěřím ani s nadsázkou, přestože její přínos pro lidský rozměr příběhu je enormní, spojenectví režiséra a skladatele je pak spíše soukromým spiklenectvím. Detektivní žánr v seriálovém formátu s kreativní sečtělostí českého autora. 2-3* ()

ewi 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně příjemná detektivka s krásně nesympatickými postavami, nekýčovitou poetikou (snídaně na vesnici), skvělou kamerou (která balancuje trochu na hraně parodie - což mi ale při tomto pojetí seriálu vůbec nevadí) a se scénářem, který víc než vlastní zápletku zobrazuje (tragi)komičnost jednoho pidiaturního kriminálního oddělení kdesi v Olomouci. Herecké výkony byly přesvědčivé (alespoň u hlavních hrdinů) a jeden speciální velký lajk dávám Kláře Melíškové za její naprosto civilní a uvěřitelný projev, žádné vyumělkované přehrávání. ()

k212 

všechny recenze uživatele

První díl příliš nezaujme mysteriózním námětem. Druhý díl je sice nejnapínavější a celkově nejzajímavější, ale pořád velmi vágní. Třetí díl je nejhorší, překotně se snaží doslovně dovyprávět cokoliv. Zaujalo mě stylizované bezčasí a ošuntělé venkovské reálie, rušila mě hudba, která byla paradoxně tou nejlepší řemeslnou částí. Potěšili mě někteří herci. Ovšem děj, to je jiná! Měla to asi být inteligentní detektivka? Měla to snad být parodie na severský thriller? Tohle se vážně moc nepovedlo. Absolutně mě uniká momentální posedlost ČT po detektivkách! ()

Galerie (100)

Zajímavosti (14)

  • Magnetofon používaný vyšetřovateli je polský HGS TB-2408 Unitra Aria z 80. let 20. století. (sator)
  • Kavárna, ve které se ve druhém díle setká vyšetřovatel Mráz (Stanislav Majer) se svou exmanželkou a dcerou, je olomoucké Café 87. (Charlizee)
  • Vyšetřovatelé používají polský magnetofon Unitra-M1417S Tesla ANP806 vyráběný v letech 1977–1981. (sator)

Reklama

Reklama