Kočka
Francie / Itálie, 1971, 80 min
Pierre Granier-DeferreHudba:
Philippe SardeHrají:
Jean Gabin, Simone Signoret, Harry-Max, Yves Barsacq, Annie CordyPlakáty
Mrazivé psychologické drama hroutícího se vztahu dvou stárnoucích manželů Juliena a Clémenceine na pozadí těžké sociální doby ve Francii. On je zatrpklý a nekomunikuje, ona nemocna se mstí za promarněný život a oba stále žijí pod jednou střechou a v jednom bytě. Skrze obrovský vzájemný hněv však stále něco pravdivého zůstává uvnitř srdcí, leč bohužel se oba příliš pozdě vyjeví... (LiVentura)
Houdini
Zlatý Medvěd - výběr(22.5.2006)
Oskar
Nejdusnější psychologické drama na téma "dokud nás smrt nerozdělí", jaké můžete vidět. Zapomeňte na Kdo se bojí Virginie Woolfové i na Válku Roseových, to byly jen komediální čajíčky, v porovnání s Kočkou skoro laskavé a chlácholivé. Signoretteová a Gabin hrají manžele, kteří už spolu ani nekomunikují mluveným slovem, jen popsanými lístečky, zanechávanými na strategických místech. Zpravidla na nich stojí KOČKA nebo PAPOUŠEK, jako němá připomínka domácích miláčků, kteří se nesnášeli tak, že musel být jeden pro druhého zlikvidován. A podobně je to se vztahem manželů Bouinových, plným krutého psychologického mučení. Doporučuju i Simenonovu novelu, ale až jako doplněk. Nejdřív si "vychutnejte" hroznou atmosféru tohoto filmu. Vtáhne vás do toho polozborceného domu mlčení, kde Bouinovi čekají na smrt, protože jsou oba příliš staří na to, aby odešli a začali nový život. 100%(3.1.2006)
Faidra
Zcela souhlasím s Oskarem. Než jsem viděla Kočku, myslela jsem si, že v zobrazení radostí stavu manželského po x letech nikdo nepřekoná Burtona a Taylorovou ve filmové verzi Albeeho, ale Gabin a Signoretová udělali z Kdo se bojí Virginie Woolfové pohádku na dobrou noc. Realističnost příběhu bolí a prodlužuje se až k nesnesení, stejně jako čas, který oba manžele odsoudil na doživotí ve společnosti toho druhého. Ale je smrt opravdu vysvobozením?(2.9.2007)
sportovec
I destrukci lze podat kultivovaně, s nadhledem, mrazivým, chirurgicky působícím nezúčastněným, odosobněným pohledem a chladem. Chladem, který mrazí, rozkladem, z nějž cítíme hnilobu, ale také cosi stálého, přetrvávajícího. Vazby, které bychom chtěli zrušit vůlí, se ozývají v našem podvědomí a nevědomí, nezeslabeny, dále. A berou si svou daň. Zasmušilé zákoutí staré (pařížské?) čtvrti, postupně obestavované novostavbami rychle se rozrůstajícího velkoměsta, působí jako zhmotnělý anachronismus, ze všech stran utěsnaný před nárazy současnosti. Kocouří král, paprsek, udržující starému muži kontakt se životem, se stává předmětem nenávisti nešťastné, s životem se loučící stárnoucí ženy. Brutální vražda nevinného mňoukajícího kočičího stvoření, vyděšeného, nechápajícího dvounožčinu náhlou agresi, jdoucí za a přes meze jeho chápání a vnímání, erozi vztahu i životů, jež jsou na ni navázány, jen urychluje. Také zbylá pouta propadají smrtnosné hnilobě. Sevřené, civilně úsečné herectví obou protagonistů mrazí: jak svou precízností, tak údělem, který ztělesňuje. Spojeni v životě i v smrti. Jak romanticky to zní a jak velkou hrůzu to také nezávisle na sobě může reprodukovat! KOČKA je skutečně velkým zážitkem pro každého filmového fanouška, jakkoliv se jedná o pamlsek, který hořkne na jazyku.(7.6.2010)
Legas
Mistrovské dílo. Snad nejlepší film o bortícím se vztahu dvou starších lidí. A není zapotřebí ani mnoha slov. Veškeré chyby a důvody manželského (ne)soužití lze z příběhu nádherně vyčíst. A ta parelela s bouráním celé čtvrti, kde ústřední dvojice po mnoho let žije, je moc povedená.(7.2.2011)
LiVentura
Nejmrazivější film "Staré Francie".! Pro svou neutěšenou atmosféru zchudlého předměstí francouzského velkoměsta. Pro tak silný emotivní zážitek, kterým si každý nutně musí projít, když jej shlédne. Bolí mne u srdce za ty dva, když si vzpomenu na plačtivou melodii v povzdálí brutálních hádek a neúprosného života staršího páru, jež spolu více nemůže vydržet. Naprosto neoddiskutovatelný pravdivý záchyt těžkého života stárnoucích párů, z nichž někteří prostě nezvládají monotónnost všedního svého života a chtějí změnu.... Být mnou, je tento film jednoznačně na prvních místech světového filmu!!! Snímky tohoto ražení Vás totiž naučí přemýšlet...(9.12.2006)
Šakal
Jak si před svědky kdysi dávno svatosvatě slíbili.... ( v dobrém i ve zlém ), tak i dodrželi. Problémem je, že to dobré mají již za sebou. Snímek Kočka je mrazivým psychologickým ( komorním ) dramatem jednoho nenávratně se hroutícího vztahu dvou stárnoucích manželů. Juliena ( J.Gabin ) a Clémence ( S. Signoret ). Procitnutí přichází již příliš pozdě.....Je to herecký Koncert s velkým K těchto dvou zmiňovaných. Hrají, až z toho člověka srdce bolí. Žádná rozmáchlá gesta, tady se hraje výrazovými prostředky. Stačí jeden pohled do jejich tváří a člověk " to tam vše vidí, cítí, věří....". To se NEDÁ popisovat, to musí člověk jednoduše VIDĚT na vlastní oči. p.s. až se z toho vzpamatuji, půjdu se poohlédnout po knižní předloze od G. Simenona.(19.9.2010)
Flego
Tak ako sa demoluje stará mestská štvrť, tak sú zruinované i partnerské vzťahy dvoch starých manželov. Dusné prostredie domu, neochota komunikovať medzi sebou a absencia lásky je živnou pôdou pre psychologickú drobnokresbu a veľkou výzvou pre legendy francúzskeho filmu. Netreba pripomínať, že ich herecký koncert je skvelou ukážkou, že i s minimom dialógov sa dá hrať. Nanešťastie pre mňa je film takou dokonalou ukážkou vyhasnutých citov a chladu, že sa tento chlad premietol aj do mojej duše a bolo mi jedno, ako to celé dopadne.(6.9.2011)
Kimon
Odstíny lásky, nevšímavosti nebo i nenávisti mají mnoho nekonečných podob. Láska zanechává v srdci zamilovaných jasné nesmazatelné stopy, které nevymizí po létech i kdybychom si to přáli sebevíce. Postupem času z manželství ta nádherná prvotní zamilovanost vyprchá (vryté stopy zůstávají) a je jen na těch dvou, jaký další osud si nachystají, jak se psychicky vyrovnají s osudem, který do svazku těch dvou náhle či nepozorovaně vstoupí a souhru těch dvou pořádně zamotá. A o tom je toto vynikající mrazivé psychologické drama Juliena a Clémenceine, které vyústí do nečekaného dramatického konce. Film, který nám má co nabídnout k zamyšlení. Nebojím se dát plný počet hodnotících bodů, protože čemu dát plný, když ne tomuto?(25.11.2009)
borsalino
Dusivé drama manželů, kteří již spolu nedokáží žít, jíst, spát nebo komunikovat, ale nedokáží se ani rozejít. Zůstává jen tyranské mlčení a vzkazy na papírcích. A další kapitola je čekání na smrt.(21.2.2009)
kajda.l
Film o tom jak láska a nenávist jdou spolu ruku v ruce. A i přesto, že se jedná o velmi depresivní psychologický snímek, tak se našlo i pár úsměvných momentů. Nelze nedoporučit, film je působivý i po těch letech, až mám husí kůži. 85%(28.6.2009)
ScarPoul
Mačka je príbehom o rozpade manželstva. V celku jednoduchý príbeh dvoch manželoch s ktorých života sa vytratila láska. Namiesto nej sa objavila nenávisť, opovrhnutie a ignorácia. Celá vyhrotená situácia naberá spád keď si Julien v podaní legendy francúzskeho filmu Jeana Gabina zaobstará mačku. Jeho žena ju nedokáže vystáť. Mačka dostáva viacej lásky a viacej vľúdnych slov, než ona a to má za následok ešte štipľavejšie hádky a ešte očividnejšie zúfalstvo. Film si veľmi hravo pohráva s perspektívou aj retrospektívou a tak toto zamotané klbko emócií postupne rozväzuje. Na jeho konci čaká smútok a tragédia. Mačka je komorným príbehom, ktorý si vystačí s minimom hercov, s minimom dramatických situácií a s čím pracuje je stiesnená atmosféra a špecifické strihové postupy a obrazové kompozície, ktoré umocňujú emócie, ktoré sa vo filme nachádzajú. Malý veľký film, ktorý stojí na hercoch a jednej mačke.(15.3.2012)
Snorlax
Jeden z nejsmutnějších filmových příběhů, co znám. Tenhle film by měl být zakázán osobám, které nejsou v perfektní psychické kondici, mohl by je dovést k sebevražednému puzení, tak silnou má atmosféru. Nechce se mi vláčet s pověstnými nočními ptáky do Atén, abych zmiňovala perfektní výkony obou hlavních představitelů. Kočka je prostě filmová paráda, jakou uměl právě Pierre Granier-Deferre. Stejně, jako Klec (1975), řeší na malém prostoru a v minimalistických kulisách rozpad vztahu dvou lidí.(5.5.2011)
ad
Opět herecký koncert dvou mistrů v oboru... Tentokrát před nimi stál velmi těžký úkol, který však oba zvládli na jedničku... Temný film o tom, jak moc lze nenávidět někoho, koho milujete...(23.6.2005)
mortak
Julien bolestně cítí, jak z něho utíká teplo života, vidí, že jeho žena je na tom stejně a tak už ji nedokáže dávat mužskou lásku obsaženou v obdivu a zájmu. Upne se k náhradě - kočce, která mu přípomíná hebkost a mrštnost jeho ženy, když byla mladá. Jenže Clemence neztratila ani ve stáří nic ze své ženskosti a tak v kočce vidí svého konkurenta. Minimalistické drama o lásce, které se obejde bez sboru dunících smyčců v podresu a patetických dialogů, a místo toho se noří do hloubek lidských duší. A i když jde jen o přepis knihy G. Simenona, využití přestavby francouzského města na moderní city jakožto rovnoceného partnera hercům, dává filmu neopakovatené kouzlo.(21.2.2009)
(mOnkey)
Láska z Juliena a Clémenceine již dávno vyprchala. Nyní jsou ovšem už příliš staří na to, aby začali znovu a jinak. Nemají si spolu co říct, společný život je dávno omrzel. Julien hledá útěchu u nalezené kočky, kterou ale jeho žena v návalu hněvu zabije. Vzájemná komunikace utichá nadobro, a tak si ani nedokáží přiznat, že v hloubi duše k sobě pořád přeci jen něco cítí. Jejich čas se ovšem nemilosrdně blíží konci. 70%(22.2.2009)
Endyis
Po scénách z manželského života, válce Roseových jsem shlédl další film o vztahu, jenž se postupem času rozpadá. Každý z těchto filmů je jiný a svým způsobem originální, proto si každý z nich také vysloužil pět hvězdiček...(28.2.2009)
Jezinka.Jezinka
Jsou filmy hezké a filmy dobré, někdy mají společný průnik. Kočka není ten případ, je to dobrý film, který svou reálností děsí. Tohle nejen nechci nikdy zažít, nejen nechci znát nikoho, kdo takhle žije, ale nechci to už nikdy vidět znovu.(25.9.2010)
ddf76
Mrazive minimalisticke psychologicke francouzke drama o manzelich, kteri spolu nedokazi vyjit. Gabin a Signoretova ukazuji herecke mistrostvi v tomto snimku. Vyborna je i ustredni melodie. Pro nastavajici novomanzele povinnost :).(22.2.2009)
pjotr76
Herecký koncert. Za všechny skvělé Gabinovy filmy okomentuji Kočku, protože právě v ní je krásně zobrazena quintessence Gabinova herectví bez mimiky a s minimem gest a přitom vždycky s opravdovým výrazem a ztotožněním se s rolí. Simone Signoret je také vynikající herečka. Jejich výkon tvoří tento film, jako na Gabinových výkonech byla postavena většina filmů - a tvoří ho tak dokonale, že z něj dělá jedno z nejlepších psychologických dramat, které jsem kdy viděl.(17.1.2004)