Reklama

Reklama

Pod zemí

  • USA As Above, So Below (více)
Trailer 1

Vydali se do míst, kam živí nepatří. V pařížských katakombách se ukrývá zcela neznámý prostor, lákající mnoho průzkumníků a badatelů ze všech koutů světa. Vstoupit lze zdarma, ale nakonec můžete zaplatit i cenu nejvyšší. Scarlett Marlowe (Perdita Weeks) studuje na univerzitě obor Městská archeologie a Paříž je pro ni z tohoto pohledu pravý ráj. V podzemí se tu vinou stovky kilometrů chodeb, v nichž je vepsaná historie města. Při studiu starých map narazí na záznamy o tajemné podzemní místnosti, kterou se rozhodne najít a prozkoumat. Své nadšení a odhodlání nakonec přenese i na partu speleologů a dobrodruhů. Přemluví je, aby ji do „dolní" Paříže doprovodili. Hned na začátku cesty míjejí nápis s varováním, že vstupují do říše mrtvých, bohužel ho ještě neberou vážně. O pár hodin později už ale všichni na vlastní kůži poznají, že se smrtí není radno si zahrávat, protože vás taková hra může stát i život. Na výpravě krvavou pařížskou historií je začnou pronásledovat jejich vlastní tragické prožitky a traumata, která jsou v těchto ponurých místech až příliš reálná. Vrátit se nemohou, cesta zpět je zatarasená, a pokud si chtějí uchovat alespoň teoretickou naději na přežití, musí postupovat labyrintem chodeb a tunelů níž a níž, do míst, kde na ně čekají výjevy mnohem děsivější než ty, které zůstaly za jejich zády. Jenže kam hlouběji lze dojít z podsvětí? Ano, tušíte správně... (CinemArt)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (600)

Eliott 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch nejstrašidelnějších hororů jaký jsem kdy viděl. Rozhodl jsem se proto pro opětovné shlédnutí po letech a nadšení neupadá. Jedná se o film, který stmelí všechny hororové fandy. Ačkoli mystično převládá, každý si zde najde právě to, co mu nejvíce vyhovuje. Nejvíce potěšeni budou pravděpodobně příznivci found footage, neboť to bylo zpracováno ukázkově a všechny záběry byly věrohodné, ostré a plnily svůj účel na výbornou. Atmosféricky také velmi přesvědčivé a tvůrci nás od samého začátku vedou temnou klaustrofobicky působící uličkou s několika perfektně načasovanými lekačkami. Nejedná se však o pouhé jump scares, co činí toto dílo tak strašidelné. Napětí je silné, jeden člen výpravy se chová podivně a po celou dobu se dějí nevysvětlitelné události. Ač to není předností tohoto snímku, mnohokrát dojde i na násilí a krev. Závěrečná kapitola graduje do zcela neočekávaného vyvrcholení a já tak byl překvapen a velmi potěšen. Váhám mezi 4-5*. 82% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Vševědoucí dívčí verze Indiany Jonese prolézá Pařížské katakomby, hledá Kámen mudrců a chová se jako smyslů zbavená kráva. Každé postavě tohohle filmu je absolutně šumák, že se kolem odehrávají extrémně děsivé a zjevně nadpřirozené věci. Tajuplní zpívající ritualisté, zatarasený východ, zázračné léčivé šutry, nerozkládající se mrtvoly, věčně planoucí pochodně, infernální labyrint s ožívajícími sochami a zhmotňující se traumatické vzpomínky - na všechno nadšení speleologové a archeologové reagují kombinací lhostejnosti a ignorace, s ničím si výrazněji nelámou hlavu a vlastně jim poměrně záhy nepřipadá vůbec nic divného na tvrzení, že "jediná cesta ven z podzemí vede dolů". Příběh je příšerně odvyprávěn - ač je plus mínus zřejmé, že "kdosi" chtěl, aby se Papillonova skupina vydala do katakomb, nikdy se nedozvíme, o co přesně jde. Víme, že se v podzemí ztratil Papillonův kamarád, který se teď tajemně objevuje, aniž by se kdokoliv podivoval nad faktem, že před ním stojí dva roky pohřešovaný člověk a na první pohled je s ním něco silně v nepořádku. Chtěl se pomstít? Těžko, protože jím ukázaná cesta se ve finále ukáže být správnou. Chtěl jim ukázat cestu? Možná, každopádně je nikterak nevaroval před všemi drsnými nástrahami. Byl také jen řadovou halucinací, případně pohůnkem samotných pekel? Pak už vážně nerozumím tomu, proč se všichni chovají jako magoři a ani jednou nevypadají, že se v nejbližších pěti sekundách racionálně podělají hrůzou. Žádná vedlejší linka s traumaty není nikterak rozvinuta, nedozvíme se, kdo je ta podezřelá ritualistka ze začátku a co je nejhorší, nic moc se nedozvíme ani o minulosti hlavní hrdinky, jež se v závěru filmu ukáže jako klíčová. Proč tedy tři hvězdy? Inu, v rámci handycam filmů funguje tenhle kus dost dobře - zůstává přehledný, pořád se něco děje a zejména ve druhé půli má naprosto unikátní infernální atmosféru, přičemž pochvalu si zaslouží zvuk a výborně zvolené prostředí i rekvizity. Bavilo - být ale přisluhovačem pekel, jsem pěkně rozčarován z toho, jaká banda trotlů mi to leze na dvorek. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Scarlett je študentkou histórie zameranej na alchýmiu, ktorá sa za pomoci niekoľkých "kolegov" rozhodne prebádať katakomby pod povrchom Paríža. Jej poznatky navždy zmenia uhol pohľadu na históriu tohoto veľkomesta! V prvom rade musím povedať, že ma neskutočne odrádzala tá debilita postáv. Nerád by som "spoileroval" (KOMU TO VADÍ, NEČÍTAŤ), ale pár vecí predsa len spomeniem. ZA PRVÉ: Keď ide skupinka archeológov na miesto bádania, myslím si, že by mala mať aspoň v úvode svojej cesty, jasnú víziu, akým smerom treba ísť. A TU? Hneď hádka. Týmto tunelom! Nie týmto! Nie nie týmto! Ešte že sa jeden z nich zrútil lebo by sme ani zápletku nemali. ZA DRUHÉ: Stretnúť niekoho v neprebádanej časti katakómb, POSERIEM SA! Nie ešte počúvať jeho rady, ako sa dostať von, keď je viditeľne zadumaným "poloretardom". Pri jeho vyjadrení: "Nie je dôležité čo to bolo, ale kto to bol", by som ho jebol kamerou cez gebulu - "TO JE TUTOVKA!" - lebo aj malomocnému by došlo, že toto asi nebude najlepší sprievodca pamiatkami. ZA TRETIE: Nie som archeológ, ale bol som v nemom úžase zo Scarlett, ktorá kedykoľvek, kdekoľvek pozrela, videla cestu. Neskutočné. Zrejme má v obľube Laru Croft a "prešla" všetky časti Tomb Raidera. ZA ŠTVRTÉ: Aj laik vie, že keď nájde v tajných jaskyniach či pyramídach poklad, nesmie sa ho dotýkať, lebo to môže mať neblahé následky. No títo "majstri" akoby pozabudli na Winnetua a jeho poklad na striebornom jazere. Ale nebudem len kritický (som predsa Váhy :D). V záverečnej tretine "As Above, So Below" ponúka pár originálnych prvkov, ktoré potešia najmä fanúšika mystery. Preludy aj keď mimoriadne nevystrašili, potešili! Najmä rozuzlenie ma milo prekvapilo. Čakal som niečo úplne iné. Taktiež sa musím priznať, že napriek tomu, že som to očakával, raz ma neskutočne miklo! Bohužiaľ, gore sa až na jednu scénu divák taktiež nedočkal, tak Já neviem čo s tým. Čo stačí inému, druhému nie. Pre jedného naj, pre druhého bohapustý, udriemaný priemer - 50%. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Pro mě teda docela velké zklamání. Většinou jsem k FF milosrdný a smířlivý, dokážu se u těchto filmů pobavit, ale tohle teda na mě moc nefungovalo, a to i přes to, že jsem si s chutí doma vytvořil standardní hororové podmínky. Bloudění v podzemí sice nenudí, story s drahým kamením taky ujde, postavy jsou plytké, ale herci sympatičtí, ale co je nejhorší, prostě postrašit mě ten film nedokázal. A tak se ptám! Jak může vůbec fungovat found footage, když film skončí tak, že víte, že je nemožné sledovat záběry z pásek, protože je prostě nikdo z přítomných Einsteinů z mrtvol ubohých kámošů nesebral? Inu, hodnotím skoro stejně jako The Tunnel, i když ten bych si asi pustil radši...49% ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Pokud je Pod zemí remake Katakomb, tak o třídu lepší. Srovnávat se tyto dva horory dají jen těžko a to už kvůli kameře. Pod zemí je found footage a to přesně v tomto případě bylo to pravé ořechové. Pomohlo to atmosféře a hlavně dost dobře zvládnutým lekačkám. Nejvíce ze všeho jsem byl unesený z hudby, která všemu dávala daleko lepší nádech a to hlavně v závěrečné půlhodině. Těch záporů nenajdu tolik, abych mohl s hodnocením jít níže, z kina si odnáším velmi příjemný zážitek .. 7/10 = 79% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Režisér John Erick Dowdle a scenárista Drew Dowdle se při castingu na roli Scarlett pohádali, protože měl každý z nich vytipovanou "dokonalou Scarlett". Po chvíli zjistili, že myslí oba tu stejnou osobu a to Perditu Weeks, která nakonec Scarlett skutečně ztvárnila. (Zdroj: film o filmu) (tejna)
  • Herec Ben Feldman v skutočnom živote trpí klaustrofóbiou, preto musel častejšie využívať prestávky pri natáčaní. (BoredKid)

Reklama

Reklama