Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (131)

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Velkolepě podaný námořnický film, který asi nemá zatím ve velikosti lodních bitev konkurenta. Snad jen Master & Commander dokázal námořníky zachytit trochu lépe. Neumím si představit, že bychom v našich končinách dokázali natočit něco podobného třeba o husitech. Kdyby se do toho někdo pustil tak by to možná stálo za to, ale v tomhle se bohužel ani Nizozemsku nemůžeme zatím rovnat. Příběh admirála Michiela de Ruytera zachytili celkem věrně a to i bez pomoci americkým přátel, což se zrovna často nevidí. Co mi ale vadilo a dost mi kazilo film, byla kamera a počítačové efekty. Škoda, že si Holanďáci na takhle těžkou práci nenajali nějaká pořádná esa. Mohlo to Admirála posunout na úplně jinou úroveň. Aspoň minimální zasvěcení do historických souvislostí by taky nebylo na škodu. Né každý je expert na historii Nizozemska. Přes určitá negativa si ale přeju víc takových filmů, protože z historie námořních bitev a výprav je jich opravdu hodně málo. Přitom je to tak hezké a bohaté téma. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ani já nejsem příliš velkým fanouškem námořnických bitev, ale tohle prostě má koule a po zhlédnutí lákavého traileru jsem si vše pouze potvrdil.. 130 minutový Nizozemský příběh Admirála Michiela de Ruytera, který vtáhne diváka od začátku až do konce. Nabízí poutavou výpravu, velkolepé bitvy, obstojné herecké výkony, strategii, diplomacii i krapec politiky, kde se dá sice lehce ztratit a zamotat, takže potřeba věnovat plnou pozornost. Solidní film v každém ohledu. Mínusem snad jen stopáž. 80% ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Kdo by byl řekl, že taková slušná historická akce přijde zrovna z Nizozemska? Michiel de Ruyter byl očividně velká osobnost (o které jsem jaktěživ neslyšel) a pro chrochtaly pravděpodobně dost znamená. Sice to mohlo být o kousek kratší, ale jinak jsem se vším, co se na obrazovce odehrávalo, spokojený. 85% ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych neřekl bych, že Holanďané natočí epický film s parádní výpravou za zlomek rozpočtu, který by potřebovala hollywoodská produkce. Překvapivě se i casting povedl, zejména Frank Lammers je mužem na svém místě. I přes značnou metráž musí být snad každý divák z evropského kontinentu plně spokojen. 86% ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Takže už aj Holanďania si natočili svoj veľkovýpravný historický snímok. A čo sa týka spracovania, sa im to nadmieru vydarilo, ešte aj špeciálne efekty, ktorých vôbec nie je málo, sa smelo vyrovnajú európskej elite. Akcie je dostatok, nechýba ucelený príbeh, ktorý k záveru pekne graduje, aj keď s prílišnou dávkou pátosu. Tiež pár prvoplánových gore prvkov a prehnané revolúcie vnútri krajiny boli pritiahnuté za vlasy. Tak som im prial, aby Holanďania zotrvali v moderne (republika) a zmietli raz a navždy spiatočníctvo (monarchia), no nestalo sa. Potešilo ale obsadenie známejších holandských hviezd - Hauer a Derek de Lint, najmä Hauer si mohol zahrať viac ako len menšiu epizódnu rolu. Vo filme sú spomenuté snáď všetky veľké víťazstvá, vrátane pozoruhodného vypálenia súperových lodeníc priamo na anglickom pobreží. A kto doteraz nepoznal meno jedného z najväčších námorných veliteľov (prezývaného aj Deduško), tak si ho zapamätá. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Světová premiéra se konala 26. ledna 2015 v Národním námořním muzeu (Het Scheepvaartmuseum) v Amsterodamu za přítomnosti potomka admirála Michiela Adriaenszoona de Ruytera v 12. generaci Fritse de Ruytera de Wildta, který byl v době premiéry záložním důstojníkem nizozemského královského námořnictva. (Ampi)
  • Atmosféra 17. storočia sa vytvárala podľa obrazov z tohto obdobia. Napríklad slávny obraz majstra Johanna Vermeera „Mliekárka“ slúžil ako predloha scény, keď u rodiny Klaartjeovcov nalieva slúžka mlieko. (beso74)
  • Počas premiéry v Námornom múzeu v Amsterdame protestovala skupinka ľudí proti filmu a označila ho za glorifikáciu koloniálneho námorného zloducha, pretože De Ruyter sa aktívne podieľal na holandskom obchode s otrokmi. (beso74)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama