Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele H34D k tomuto seriálu (14)

Kmeny (2015) 

Jako celku musím Kmenům dát bohužel jen lehce nadprůměrné hodnocení, byť některé díly mě oslovily podstatně více. Líbí se mi ten koncept, kdy tvůrce neinvazivním způsobem vstupuje do různých subkultur a snaží se zdokumentovat jich každodenní život. Jak již bylo napsáno - pocit velkoměsta, ale přitom určité prázdnoty je zde zachycen velmi dobře. 6/10 ()

Punk (2015) (E01) 

A jéje, tady zase někdo zapomněl, že hodnotíme kvalitu pořadu a ne to, jestli se ztotožňujeme s danou subkulturou. Já s punkery nijak nesympatizuju, speciálně přestárlí zadlužení budižkničemové můžou dle mě nejlépe chcípnout, nicméně tenhle díl zpracoval danou tematiku velmi dobře. Punk je prozkoumán z vícero úhlů pohledu, z nichž nejzajímavější je asi ten, že punk je v našich končinách téměř mrtev. :) 7/10 ()

Rap (2015) (E03) 

Rap je jedna ze subkultur, která nejen, že je mi cizí, ale navíc k ní cítím silné antipatie. Tohle je prostě hrůza, ale musím uznat, že dokument tu hrůzu zachytil docela přesvědčivě. :) 4/10 ()

Cosplay (2015) (E04) 

Tento díl Kmenů patří mezi ty kvalitně a hlavně kompletně zpracované. Nahlédneme pod pokličku jednotlivých Cosplayerů, jejich soutěžení, pochopíme co všechno takový Cosplay obnáší, proč to lidi dělají, proč se združují a proč je to tak baví. Zkrátka není to sice pro mě nejpříjemnější díl, ale patří mezi ty nejlepší. 7/10 ()

Motorkáři (2015) (E05) 

Pro motorkářskou subkulturu mám nejen od dob Sons of Anarchy slabost, tento díl pojal její prozkoumávání z trošku jiného úhlu než bych čekal a než by bylo záhodno. Na skupinku moto kaskadérů se sice dobře dívá z hlediska televize, ale se samotnou MC subkulturou nemá skoro nic společného. Mnohem zajímavější by bylo, kdyby autoři prozkoumali podstatu MC klubů, procesy přijetí člena, jejich povahu, vzájemné rekognice MC klubů, jejich srazy, případné spory atd. Tyhle Kmeny jsou celkem sympatické, ale nevěnovaly se tomu podstatnému. 6/10 ()

Skinheads (2015) (E07) 

Na tomto dílu je jasně patrné, že kvalita pořadu se plně odvíjí od kvality zástupců dané subkultury, které se podaří tvůrcům sehnat. Mladí skinheadi ze sebe sypou jen "vole, vole", ale ti starší už umí nahlédnout na sebe i ostatní členy skins s příjemným nadhledem a snad i rozumem. Dobře se to poslouchá, tenhle díl patří mezi ty nejzajímavější. Jeho největším přínosem je určitě demýtizace skinheads od rasismu, nacismu, Landy... :) 7/10 ()

Tattoo (2015) (E08) 

Tatéry a potetované lidi jsem nikdy nevnímal jako samostatnou subkulturu, tetování je spjato se spoustou jiných subkultur, což jasně vyplývá i z dalších dílů Kmenů, takže jsem měl trochu obavu, zda bude tenhle díl vůbec mít, co říct. Naštěstí měl. v poklidném tempu jsou nám představeni opět tak trošku jiní lidé. Ač se snaží předstírat, že jejich extravagantní vzhled nemusí nutně znamenat výstřednost uvnitř, řekl bych že opak je pravdou, on opravdu zevnějšek ve velké míře reprezentuje to, co je uvnitř. :) PS: Roztahováky v uších jsou ta nejhorší věc, co kdy lidstvo vymyslelo a to beru v potaz i atomovou bombu a náboženství. 6/10 ()

Meatheads (2015) (E10) 

Tak tohle se příliš nepovedlo a to jednoduše pro to, že v pořadu chyběla ta nejpodstatnější část spojená s Meatheads - lidé, kteří se nevymlouvají na to, že jejich tělo je jen vedlejší produkt jejich sportovního snažení - lidé, kteří cvičí právě jen proto, aby se z nich stala nechutná hrouda masa. Doufal jsem, že tento díl Kmenů prozkoumá povrchní bláznovství a závislost steroidových monster a kreatinem vymetených hlav. Bohužel toho se díl ani nedotkl. 4/10 ()

Hipsteři (2015) (E11) 

Velmi příjemný díl, který má své zábavné i smysluplné momenty, problém ale vidím v tom, že autoři opomenuli zmínit určitý druh myšlení a názorů, který je s hipsterstvím spjat, není to totiž zdaleka jen o oblečení. Já mám s hipstery spojen poměrně specifický druh liberálních a rádoby provokativních názorů, které však nemají dostatečné koule na to, aby skutečně oponovaly mainstreamu. Hipsterství je pro mě taková neškodná, nedomrlá hra na odpor proti konformitě, která naráží na to, že žádný hipster nemá tolik odvahy jako třeba skinhead, punker nebo člen straight edge... 7/10 ()

Goths (2015) (E12) 

I přes šťastnou volbu představitele Gótů se těmto Kmenům nepodařilo sdělit mnoho nového. Díl se táhne v lehce ponuré (tedy pro danou tematiku vhodné) atmosféře, opakuje pár známých stereotypů a chybí mu hmatatelné informační sdělení. 5/10 ()

Straight edge (2015) (E13) 

Líbí se mi koncept, kdy je pořad uveden rozhovorem tvůrců s klíčovými představiteli dané subkultury. I když z nich může vypadnout taková píčovina jako, že fašista a fízl je jedno a to samé, s čím oni nemohou diskutovat, přesto to beru jako jakýsi abstraktní postoj, který přesvědčivě vyjadřuje určitou pointu. Tahle subkultura je pro mě poměrně zajímavá a co je důležitější, tento dokument o ní je zajímavý. Je sympatické, že pořad prezentuje členy Straight Edge jako lidi, kteří rádi přemýšlí. Nevadí to ani v kontrastu s tím, že většina reálných členů tak oduševnělá určitě nebude (budou si spíše hledat jen místo k postpubertálnímu vybouření). 8/10 ()

Hackeři (2015) (E14) 

K mému překvapení se tento díl nezabývá počítačovými hackery, ani prolamováním počítačového zabezpečení, ale místo toho představuje život příznivců elektřiny a nepraktických technických udělátek. Vzhledem k tomu se mi zdá, že se pořad snaží utvářet subkulturu tam, kde není. Náplň tak není příliš záživná, ani obohacující. 5/10 ()

Thrash metal (2015) (E15) 

Ne každý může být tak úspěšný jako Metallica. Existuje řada hudebníků, kteří by chtěli žít metalem, ale nedaří se jim to... Nebo daří? Co to vlastně znamená žít metalem? Musí s tím být neoddělitelně spjat úspěch, peníze a sláva, anebo stačí jen vymetat fesťáky a mít každý večer na pivo? Tento díl mapuje naprosto přesně život metalových looserů, kteří krom svých kytar a nemelodického chrapláků nemají snad vůbec nic. Málokdo ocení, jak trefný tento dokument je - zejména v momentech, kdy se ztroskotalá, vousatá banda nahozením kožených a džínových bund ve zpomalených záběrech stává alespoň na malou chvíli svými vlastními hrdiny. Bohužel ještě méně diváků si uvědomí, že tento dokument se netýká všech metalistů, ale jen úzké sorty mentálně nedospělých sidekickerů. Tato dezinformace je u jinak výstižného a pozoruhodného dílu neodpustitelná. 6/10 ()

Graffiti (2015) (E16) 

Nejspíš jen málokdo ocení odvahu tvůrců, kdy se v zájmu svého pořadu účastnili i trestné činnosti. Na druhou stranu z důvody ochrany grafitistů je po celý pořad kamera namířena kamsi do zdi, na nohy, anebo je obraz rozmazaný, což není na oči zrovna příjemné. Horší však je, že tyhle Kmeny neříkají o subkultuře jako takové téměř nic. Ano, vidíme záběry, jak je TO provedeno, ale nedozvíme se nic o lidech, kteří TO provádějí... 3/10 ()

Reklama

Reklama