Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva dobrovolníci Max a Albert souhlasí s nabídkou na otestování přístroje a nechají se na dobu tří let zmrazit. Místo v roce 1993 se ale probudí o padesát let později v podivném, sterilním světě bez mužů. Všude kolem nich jsou jen samé ženy, které žijí v podzemním městě, protože ovzduší na povrchu planety je kontaminováno. Max a Albert jsou proti své vůli považováni za primitivní archeologický nález a hrozí jim smrt, anebo násilná přeměna v ženy. Ženy převzaly vládu nad světem a naši hrdinové se stávají pokusnými králíky. Díky dívce jménem Lamia, která zcela nepropadla feministické propagandě, se mužům podaří uprchnout. Ukáže jim cestu na povrch a spolu s nimi se rozhodne i ona zemřít na zamořené planetě mimo svůj bezpečný podzemní domov. Jenže na zemi je vše jako kdysi, dokonce je tam i dům, ve kterém tajně bydlí šéfka podzemního ženského společenství. (TV Nova)

(více)

Recenze (501)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Milé polské překvapení. Velmi zajímavé vidět tento starý snímek v dnešní odpudivé době nesmyslných ústupků, které nás jako lidstvo vedou přímou cestou do prdele. Nepředpokládám, že v roce 1983 byly na pořadu dne podobné otázky, které řeší tento snímek. Je to ovšem téma dokonale aktuální k dnešním problémům. Moc hezká antiutopická vize jediné horší věci na světě, než je důkladně vedený komunistický režim - důkladně vedený komunistický režim ženami, který přímo páchne feminismem. Protipólem je zapřísáhlý bohémský šovinista v hlavní roli, a tak dochází k očekávanému střetu zájmů Humor ani po dlouhých letech neztratil své kouzlo. Oba kluci jsou sympatičtí, jen moc krásy nepobrali, jak už to ostatně v Polsku bývá, tudíž se žaludek tu a tam otočí, když sledujete, jak hlavní hrdina oblizuje polské číče. Naopak hlavní hrdinka je k nakousnutí a rozhodně by se nejeden divák rád ujal jejího zasvěcení do tajů lásky. Příběh se zaobírá zajímavou tématikou, leč sám o sobě úplně neoplývá úžasností. Během 2hodinové stopáže bych si toho přál vidět podstatně víc, než dva muže trpící v komůrce a konstantní snahu o útěk. Jistou útěchou může být divákům to, že se slečny herečky zrovna nestydí poodhalovat světu svá těla, takže na své si přijdou i milovníci malých či velkých. Lepší 3 kousky. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je veľmi príjemné sledovať námet, ktorý by sa na prvý pohľad viac hodil do hollywoodskej veľkovýroby v spracovaní našich susedov. Nielen geografických, ale v svojej dobe aj ideologistických. Sci-fi komédia, ktorá pripomína Allenovho Spáča, je približne rovnako vtipná a zábavná, ale predsa len v inom zmysle slova. Škoda, že sa vytratila z našich televíznych obrazoviek, rád by som ju po dlhých rokoch oprášil. VIDENÉ ZNOVA: Asi najlepšia alegória na emancipáciu druhej polovice 20. storočia, pokračujúca samozrejme dodnes. Doporučujem každej žene, nech sa zamyslia nad tým, kam ich prostriedok, ktorý mení túžbu po sexe za túžbu po kariére, v konečnom dôsledku zavedie. Pokiaľ súdruhovia ale videli vo filme iba toto posolstvo, asi boli značne prihoretí. Bohvie prečo mi kulisy tohoto filmu pripomínajú dnešné Hunger games. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Po dlhej dobe som opäť zhliadol túto poľskú klasiku, naposledy to bolo ešte za komunistov. Aj z dnešného pohľadu je to stále nadčasová a príjemná zábava. Za komunistov to bol pre nás film plný erotiky, dnes tých pár holých báb rozruch v žiadnom prípade nespôsobí a o to viac môže divák oceniť sci-fi príbeh. 80%. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

S odstupem času už vtipy trochu vyšuměly, ale před takřka 20 lety to byla maximální pecka, na kterou se stály v kině fronty a s lístkama se šmelilo. I dneska se ještě člověk spoustě věcí zasměje, ale přece jen už tenhle film budou lépe hodnotit pamětníci, než současná mládež. Oba hlavní mužští představitelé sehráli své party vynikajícím způsobem a jejich konfrontace se světem žen je opravdu svérázná. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že něco takového jsem od filmu polské provenience a navíc z počátku 80. let nečekal! Sexmise je vtipná, plná sexistických narážek, rozebírá ve své podstatě i závažná témata, přičemž též forma, kterou je příběh vyprávěn, není i na dnešní poměry vůbec marná! Jasně, sci-fi snímky stárnou hrozně rychle, ale některým nemáte absolutně problém odpustit nějaké ty papundeklové scény či dnes již laciné triky. Většinou je tomu tak asi u filmů, kde obsah vítězí nad formou a kde je děj stále atraktivní, nadčasový a v ničem nevyčpělý. Občas mi Sexmise připomínala svoji atmosférou Planetu opic z r. 68. Pochválit bych chtěl vedle zmíněného humoru i napětí a půvab polských hereček. Nemluvě o odvaze tvůrců z katolického Polska zasadit do filmu tolik nahoty a scén se sexuálním podtextem. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (25)

  • Ve scéně, kde se hlasuje o „naturalizaci samců“, je na displeji výsledek 153:154. V českém dabingu ale žena hlásí výsledek 155:154 pro naturalizaci. (sebesta)
  • Na motivy filmu vznikla počítačová hra pro Atari - A.D. 2044. (gjjm)
  • Film se z velké části natáčel v solném dole Wieliczka nedaleko Krakova, který fungoval nepřetřžitě od 13. století až do roku 1996 a patří do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. (gjjm)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama