Reklama

Reklama

Den Trifidů

  • Velká Británie The Day of the Triffids (více)

Dramatický příběh o nové "civilizaci", která přichází z vesmíru. Slavný román, známý film. Organická hmota se pojednou vzbouří a v podobě rostlin začne nejdříve omezovat a pak i likvidovat lidskou společnost. Původní snaha přežít a udržet se postupně přerůstá do agresivity. Ohrožené lidstvo nakonec nachází způsoby eliminace a zničí smrtelné nebezpečí. (BÄR)

(více)

Recenze (48)

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové.info: POZOR PŘED TRIFFIDY….rostou…vědí…chodí….mluví….plíží se….a ZABÍJEJÍ!!!___Lkát nad tím, že starý monster-horror z naivní ´Zlaté éry sci-fi 50 a 60.let´ vykastroval literární předlohu Johna Wyndhama je jako posmívat se Seagalovi, že si nikdy nezahrál Hamleta. Prostě je to úplně zbytečné a kontraproduktivní. Britové i ve skromných podmínkách, kdy za nimi nestálo bohaté studio typu Universal, natočili levný horůrek, který vypadá dražší, než ve skutečnosti byl a i když už některé trikové scény hodně zestárly (pád letadla), o vyslovený průser se nejedná. Masky triffidů jsou na svoji dobu docela fajn a závěr v majákové věži obstojně graduje. Možná, že i k celkem přijatelnému výsledku přispěl i pomocný režisérský dohled legendy studia ´Hammer´ Freddieho Francise, jehož jméno se v titulkách neobjevilo. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Sračka. Nevím sice, co mě donutilo nedát odpad,ale 1* to dá. Naštěstí reputaci této brilantní knihy, napravili o 19 let později tvůrci, kteří zcela očividně věděli co adaptují a jak se to má dělat. Zde se vyjímečně rozcházím s Limou, páč i přes mou lásku v monster filmům let 50tých, je zde šáhnuto na téměř geniální předlohu a to prostě NELZE okecat. Nijak. ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky, když snímek budu brát jako dobové sci-fi. Jedna, pokud ho budu považovat za adaptaci skvělého Wyndhamova románu. Zase si někdo myslel, že stačí převzít pár postav, zápletku a tu omáčku kolem zahustit hollywoodskými klišé (ač je film britský). Vřele doporučuji přečíst si knihu a případně sehnat skvělý miniseriál BBC. Tam totiž najdete "ten pravý" Den trifidů. ()

HawkeyeSaw 

všechny recenze uživatele

Ve filmu se dá nalézt několik momentů, kde lze částečně vidět Wyndhamovu původní myšlenku. Naproti tomu je zde spousta nelogických situací, které podkopávají samotný film, tím spíše knižní předlohu. Lze očekávat, že ve filmového zpracování se neodehraje celý příběh, ale vyskytlo se tam mnoho zbytečností, na úkor alespoň základního smyslu původního příběhu. To, že Triffidi vznikly geneticky, vinnou člověka, je naprosto opomíjeno a mořská voda jako zbraň proti Trifidům v závěru filmu spolu se slovy ,,Mankind survive" snad musí totálně zklamat každého, kdo snad doufal v alespoň nějak normální konec. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Román Johna Wyndhama je jeden z mých největších dosavadních restů (v době psaní komentáře) a dosti jsem váhal, zda se na film podívat, abych si knihu nezkazil. Na druhou stranu, řekl jsem si, že když to má být jen torzo změněné do klasického monster hororu, je to asi jedno. Troufám si říct, že pro tento film je lepší předlohu neznat, jelikož člověk nemusí být až tak zklamán (já mám tohle zase s Running Manem). Ve srovnání s jinými monster sci-fi, je totiž tohle jinak o třídu výše. Jsou zde náznaky velkého potenciálu, který je předpokládám bohatě využit v knize, což je poměrně paradox. Většinou filmy nabízejí doslovnost a u knih je nutno pěstovat abstrakní myšlení. V tomto filmu si jen můžete domýšlet všechny důsledky naznačeného děje. Ale ve výsledku mi to až tak nevadilo. Co mi trochu vadilo, byly ony dvě oddělené linie příběhu, z nichž ta na majáku by byla naprosto přebytečná, kdyby v ní nebyl onen konec. Hlavní linku to poměrně dosti brzdilo a klesalo tím napětí. Konec hlavní linie je uspěchaný. Z Triffidů nejde takový strach, jaký by měl být, ale jako celek je to slušné. Dost možná nejzajímavější monster sci-fi své doby (což je jinak subžánr sci-fi, který snad jako jediný nemám rád, škoda, že zástupců je tolik), ovšem pouze díky nápadům z předlohy. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • „Den trifidů“ je nejslavnější román britského spisovatele Johna Wyndhama, vyšel v roce 1951 a byl přeložen do více než čtyřiceti jazyků. Dnes se řadí do zlatého fondu sci-fi tvorby, vedle děl A. C. Clarka a Raye Bradburyho. (cyberhawk)
  • Po dokončení filmu se zjistilo, že je příliš krátký. Musela proto být dotočena celá scéna s útokem trifidů na maják. (HellFire)
  • I když byla hudba skladatela Johnnyho Douglase označena jako dodatečná, ve skutečnosti složil víc hudby než hlavní skladatel filmu Ron Goodwin. (HellFire)

Reklama

Reklama