Reklama

Reklama

Príbeh škandálu, ktorý vypukol, keď sa televízia CBS rozhodla dva mesiace pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2004 odvysielať materiály, ktoré mali dokazovať, ako sa George W. Bush vďaka otcovým politickým kontaktom vyhol vojne vo Vietname. Následky pre všetkých zúčastnených na seba nenechali dlho čakať... (STV)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (82)

misterz 

všechny recenze uživatele

Rešpektujem názor väčšiny, no nemôžem si pomôcť. U mňa sa tento film stal synonymom nudy a nezáživných politických táranín. Uź chýbalo len aby tu hral Clúnyj a pohroma mohla byť dokonaná. Len hrozná, mne nič nehovoriaca hŕba politických žvatlanín, v ktorých som sa občas strácal - ten povedal hento, ten zas hento, ten urobil to, henten napísal hento.... a tak stále dokola. Ako keby sme už dávno nevedeli, že pred zákonom sme si nie všetci rovní, niektorí sú rovnejší, hlavne ak ide o toho najrovnejšieho. To ma malo akože šokovať? Jediné čo ma šokovalo bola kardinálna hlúposť pani Mary Mapes, tá bola vskutku trestuhodná. Prečo si to lepšie nenačasovala? Vyjsť s tým pár týždňov pred voľbami bola teda riadna konina, bolo jasné, že s ňou moc zametie, čo čakala? Pulitzerovu cenu? V tomto a tiež v inom vidím rozdiel napr. s takým Spotlightom (2015), ktorý narozdiel od tejto nudy ponúkol aj slušnú dramatizáciu deja, záživnejšie udalosti okolo postáv, rozumnejšie konanie postáv zbavené hlúpej naivity a určite aj lepšie herecké výkony. Dve hviezdy z úcty k R. Redfordovi a C. Blanchett, ale aj tak je to taký drôt do oka. 30/100 ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

USA jsou sice demokracií doslova prosáklé, ale odsud potud! Na pana presidenta si nikdo vyskakovat nebude, sic se se zlou potáže! Truth je extrémně zajímavé drama o tom, v jaké situaci se nachází svobodný tisk v zemi, která ráda poučí i Řeky, že slovo demokracie pochází z američtiny. Kvalitní scénář, Cate Blanchett a Robert Redford v hlavních rolích a v podstatě komorní drama mě dokázalo zaujmout víc, než bych vůbec čekal. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Práca investigatívnych novinárov je vždy pohybom po tenkom ľade. Stret protichodných záujmov, teda odhalenia neprávostí politikov a ich zametanie stôp, vyvoláva nutný konflikt. V ňom nie je dôležité iba to, kto má viac možností a prostriedkov, ale aj načasovanie zverejnenia, pretože blízkosť významnej udalosti (prezidentských volieb) tento konflikt vyostruje. Film som videl už druhý krát a nenašiel som nič, čo by odporovalo môjmu prvotnému dojmu, že ide iba o priemernú snímku, na ktorej ma zaujala iba účasť Cate Blanchett a aktuálne odobratie mobilného telefónu českej reportérke Holcovej slovenskou políciou. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Politika. V Americe je prostě někde jinde. Robert Redford se k ní rád vrací (kupříkladu Hrdinové a zbabělci) a anti-bushovci mu při tom zřejmě zatleskají. Okatě tehdy diváka tlačil na svou stranu barikády a tady to není jiné. Je možná fajn, že se leccos nebojí pojmenovat, ale obávám se, že určití lidé si stejně popel na hlavu nenasypou. Politické téma je vždycky s otazníkem. Pro Středoevropana není tohle konkrétní úplně silné a atraktivní, nicméně látka je podaná poměrně přehledně a zajímavě. Jen jí občas schází dynamika a možná i ostřejší nůžky střihače. Leccos nahoru tahají nejen oscaroví herci v ústředních rolích, velmi slušní jsou i ti, jejichž role nejsou až tak velké. I tak jednou bohatě stačilo!! ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Cate Blanchett je prostě herečka první velikosti. Obsazená do pohádky o slávě investigativní novinařiny, o právu čtenářů a diváků na pravdivou informaci, v tomto lehce patetickém příběhu dokáže překlopit misky vah dobrého vkusu nekompromisně na tu veskrze kladnou stranu . A to dokonce i ve filmu, kde se na konci hrdinovi tleská (!!!!) to prostě funguje. Filmy o politice z principu neberu a patos mne drtí jak betonový panel. Tady jsem jim to ale sežral i s navijákem a Redfordův rozlučkový projev mne dojal. To je tak, když hrajou profíci. 80% ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Film bol označený ako "prepadák" v pokladniach po tom, čo nedokázal získať očakávané príjmy. Dokázal si zarobiť len zhruba na štvrtinu nákladov. (Arsenal83)
  • Jeden herec (alebo herečka) môže byť v jednom roku nominovaný na Oscara za najlepší herecký výkon len raz. Cate Blanchett si v roku 2016 vybrala nomináciu za film Carol (2015), aj keď výkon v tomto filme bol tiež jednou z možností. (Astonko)
  • Ve scéně po natočení rozhovoru s plk. Burkettem (Stacy Keach) na kameru sedí plk. Charles (Dennis Quaid) a Mary Mapes (Cate Blanchett) na gauči. Plk. předává Mary balíček chipsů, který je natočen zadní stranou, avšak v dalším záběru z jiné kamery je natočen přední stranou. (M1k3k)

Reklama

Reklama