Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh neotřele a originálně vyprávěného filmu se odehrává v současném Německu a Česku, jeho hlavní část pak na pomezí – v malém městečku uprostřed lesů na hřebenech Krušných hor. S lehkým komediálním nadhledem nabízí mix napínavé detektivní zápletky s místy až dokumentárně realistickým pohledem na dnešní Sudety. Hlavní postavou je stárnoucí inženýr Julius Schmitke. A také Krušné hory, které byly, stejně jako Schmitke, už téměř úplně prázdné a zničené, ale v současnosti se dávají znovu dohromady a život se do nich pomalu ale jistě vrací. (Artcam Films)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (160)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

... Kdysi dávno v jedné předaleké Germánii vzal se inženýr Schmitke a musel odjet zpravovat větrnou turbínu do Krušných hor... A zřejmě tam má zažívat i krušné chvíle, které mají být rozkročeny někde na pomezí humoru a psychologického artu s nádechem tajemna, jenže se to v mnoha a mnoha pasážích nevyvedlo, například mikro-postavy, které by měli být těmi figurkami, které dokreslí abnormalitu celého místa jsou tu neskutečně neslané a nemastné. Což je jednak docela škoda, ale co je horší, tak stejně se dá popsat i hlavní postava, zahranej je sice Schmitke relativně dobře, ale přesto působí celou dobu dokonale sterilně a to je prostě pro mě problém, který nedokáže ani skvělá hra se zvuky a obrazem (ach, ty překrásné scenérie zamlžených hor za zvuků temně skřípající vrtule), kór, když je na hlavní postavě a jejím herectví vystavěná celá pointa příběhu, která díky tomu prostě hrozně kulhá. Lepší vedlejší postavy, scénář a hlavní postava, bylo by to mnohem lepší, zvuk a vizuál to nezachrání, po všem co jsem o tomhle filmu slyšel, je to pro mě docela zklamání. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Schmidtke by skvele fungoval ako pilot k mysterióznemu seriálu, kde by sa riešili aj veci, ako svojráz českého národa, konfrontácia nemeckej a českej mentality, neskôr aj milostné linky a tak podobne. Takto je to v treťom dejstve "už len" sonda do psyché päťdesiatnika a jeho krízy stredného veku. Keď už ale máme námet s pokazenou veternou elektrárňou, duchom hôr a miznutím osôb v nich, tak by si zaslúžila rozpracovať aj tá mystery linka, čo nemusí hneď znamenať, že by to bolo zrazu menej artové. ()

Reklama

husokachna 

všechny recenze uživatele

Zajímavý. Těžko o tom něco psát, vše již bylo napsáno. Vizuál super, hudba/zvuk ještě lepší a mystikou bych taky ještě přisolil. Na debut a ještě k tomu českej film je to ale opravdová pecka. Spousta lidí ale bude z kina odcházet s pocitem ošizení nebo neukojení, protože to prostě není film pro průměrného diváka. ()

Mira90 

všechny recenze uživatele

Komedie? Tohle komedie fakt není. Je to 'klasický' český kočkopes u kterého není šance určit žánr. Jo a taky je to děsná nuda, která ani nedává pořádně smysl. Slyšet v českém filmu hlavně němčinu není úplně běžné, ale budiž. Nicméně němčina od českých herců mě vyloženě štvala. Když už mluví jak slovník, tak bych taky očekával jinačí přízvuk. Hrůza. Hlavní postava je zajímavá - i když taky zataraceně nudná. V životě jsem tam nebyl ale od teď nesnáším Krušné hory. Co tímhle chtěl básník říct??? Že já radši nešel s děckama na V hlavě... :-/ ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Schmitke je polotovar, u kterého zamrzí, že tvůrci jen pootevřeli dveře a nesměle našlápli tam, kde to chtělo vběhnout dovnitř a pořádně se odvázat. Schmitkemu nechybí nápady, ani rozpočet tentokrát nepředstavuje vážnou překážku - to, co je na filmu dobré a funkční, nedělají peníze. Problémem je nedostatek odvahy a trpělivosti dotáhnout snímek do finálního tvaru, vyladit styl. Což by v praxi znamenalo tak 4x přepsat scénář. Je tam pár procent Kafky, něco málo Lynche, trochu road movie, připomínka starých syrových Sudet z pera Jaroslava Rudiše, ale dohromady to není dostatečně své. Příběh Aloise Nebela nepotřebujete k ničemu přirovnávat, jeho svět je natolik osobitý, že představuje sice jen regionální, ale přece jen značku sám o sobě. Schmitkemu nechybí jen koncovka, postrádá toho mnohem víc. Ale ano, i to torzo je sympatické, ale pozitivní ohlasy považuju především za projev touhy vidět konečně českou kinematografii v lepší kondici. Celkový dojem: 55 %. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (9)

  • Když geolog Kryšpín (Petr Vršek) zavede Schmitkeho (Peter Kurth) do cínových dolů poblíž Kraslic, jsou takřka vypucované. Filmařům muselo dát práci najít na záběry vhodné místo, jelikož už 10 let se tam jezdí hrát paintball. Dále do těchto dolů bylo za druhé světové války deportován nespočet věznů, kteří těžili cínovou rudu. (kratoslav)
  • Natáčelo se v krušnohorských Abertamech, také Božím Daru, na Plešivci, v Potůčkách, v Nových Hamrech i v Berlíně. (ondey)
  • Film měl premiéru v Busanu na filmovém festivalu v Jížní Koreji 2014. (Terva)

Související novinky

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

Reklama

Reklama