Reklama

Reklama

Koza

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Bývalý olympionik, boxer Peter Baláž, přezdívaný Koza, žije se svou partnerkou Mišou v ghettu sociálně vyloučených. Miša nečekaně otěhotní a je rozhodnuta nechat si dítě vzít. Nutí Kozu, aby sehnal peníze na potrat. Koza, který už delší dobu netrénuje, se rozhodne vstoupit opět do ringu, ale nechce vydělat na potrat – chce získat peníze na to, aby Míšu přesvědčil, že si dalšího potomka mohou dovolit. Koza se tak vydává se svým manažerem na „turné", ve kterém však nejde o vítězství, ale o to, kolik úderů dokáže Koza vydržet. Ve filmu hraje sám sebe nejen Peter Baláž, účastník olympiády v Atlantě, ale také jeho trenér Ján Franek, který boxoval na olympiádě v Moskvě. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (75)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Slovenský Rocky jako antipod americké pohádky. 1) Loserské příběhy boxera a jeho trenéra v podání skutečných aktérů názorně ukazují, že za svůj osud si člověk opravdu může sám. Protagonistů mi může být líto, ale to je jediné, co pro ně mohu já i kdokoli jiný udělat. 2) 41letý modrooký Rom Peter Baláž 8x vyhrál mistrovství Slovenska, 3x se zúčastnil světového šampionátu a rovněž LOH v Atlantě 1996. 3) Dialogům místy není rozumět - moc basů. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Dal bych i slabé 3*, ale když jsem si položil otázku, co mi to mělo předat, neměl jsem jak odpovědět. Líbí se mi, že tenhle film k tématice života Romů přistupuje apoliticky a vlastně z něj vychází i to, že Koza si za své problémy může sám. Děj zaujme, působí realisticky, má skvělou kameru, ale nikam nevede, pointu taky nemá (SPOILER Miša si peníze na potrat sežene sama, není řečeno od koho KONEC SPOILERU) a tak ta Kozova cesta plná tréninků, zvracení a neúspěšného boxování byla vlastně zbytečná. Ani jsem neměl pocit, že by u něj došlo k nějakému posunu. Tím pádem - i když to po filmařské stránce vypadá slušně - to nic nepředalo, nikam nevedlo a vlastně ten film je i trochu zbytečný. Potenciál na slušné drama bohužel nebyl plně využit, ale v Ostrochovském nějaký um je. Lepší 2* ()

Reklama

lena60 

všechny recenze uživatele

Po skončení projekce jsem měla pocit jako kdybych dočetla dvě nové sportovní povídky od Oty Pavla. Dva bývalí olympionici. Dva boxeři. Peter Baláž reprezentoval Slovensko na OH v Atlantě 1996. Ján Franek získal bronzovou medaili na OH v Moskvě 1980. První z nich živoří v cikánském ghettu v Žilině. Z druhého se načas stal bezdomovec. Smutné příběhy. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Jestli jste někdy nadávali, že koukáte na film, kterej má přehršel uměle(cky) natahovaných záběrů, pusťte si Kozu - to jeden hned vystřízliví a najednou je každej film zběsile sestříhanej. Koza rve plus pět vteřin navíc do každýho filmovýho okýnka! Parádní drama na odbíhání k ujídání zásob z lednice. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Slovenské filmy vedia byť milé, zaujímavé, alebo aj ukrutne zlé. Toto je ten posledný prípad, možno aj preto, že nemám rád, keď sa skoro celý film sedí a čumí, prípadne jazdí a čumí. Nie sú tam herci, dialógy ani príbeh, len kamerové zábery na mesto, na domácnosť alebo na kuraciu farmu dopomohli k jednej hviezde. Zúriaci býk bol aspoň zúriaci, toto bola len krotká koza. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (16)

  • Snaha boxera Kozu zarobiť peniaze, aby si jeho partnerka nechala dieťa a nerealizovala zamýšľaný potrat, bol scenáristický výmysel. V reálnom živote partnerka Kozu opustila. (Biopler)
  • Ivana Ostrochovského úspech filmu potešil a po festivalových turné skonštatoval: „V Európe vzniká ročne okolo 1200 celovečerných filmov, a to nerátam Ameriku a Áziu. Nejde o vyhrávanie festivalov, ale je skvelé, keď sa o slovenskom filme píše v zahraničí.“  (Biopler)
  • Snímka Koza bola na Berlinále 2015 prijatá do súťažnej sekcie Fórum a tiež nominovaná na Cenu pre najlepší debut. (Kristusazapad)

Reklama

Reklama