Reklama

Reklama

Temnota

Trailer 2

Obsahy(1)

V tom domě se něco skrývá. Něco temného z dávných dob, co zde nehnutě, tiše a vskrytu přebývá už čtyřicet let. Jen ve tmě se to může zhmotnit, jen tma to může uvést do pohybu. A do takového domu, na kterém leží strašné a ukrutné tajemství, se nastěhuje rodina s malým chlapcem a labilním otcem na pokraji nervového zhroucení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (225)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Se španělskou kinematografií příliš zkušeností nemám, a tím méně se žánrovými snímky z oblasti hororu. K Temnotě jsem přistupoval tedy a priori s nedůvěrou. Kupodivu byl jsem nadmíru spokojen. Není to film s vysokým rozpočtem, špičkovými triky nebo plný známých hvězd. Je to ale snímek s nanejvýš zajímavou atmosférou, která mi připoměla klasické povídky klasika žánru Lovecrafta. Základní rekvizitou je podivný starý dům na samotě, kde se kdysi odehrálo něco děsivého a spoustu let tam nikdo nebydlel. Do té doby, než ho osídlí po desítkách let chátrání nová rodina. Tohle prastaré schéma je stokrát obehraná písnička, navíc aspoň z počátku film nabízí vlastně jen pocit všednosti prožívaných banálních rodinných problémů. Poznenáhlu se začnou dít zvláštní věci a události dostanou znepokojivý vývoj. Za přesvědčivou nepříjemnou atmosféru svědčí film i skvělé, přesně načasované hudbě, zvukovým efektům a ze všeho nejvíc pak střihu. A vše završí finále, které opravdu nekončí happyendem. Objektivně vzato, filmu přidávám, ale na druhou stranu se mi už dlouho nestalo, že by nějaký horor ve mě vyvolal příjemné mrazení v zádech, a k tomu u několika scén opravdu došlo. Ten zneklidňující obrázek na zdi s tajemnými tvářemi se mi vryl do paměti. Příklad filmu navazujícího na starou školu klasických důchařských příběhů, který sice pracuje s řadou žánrových klišé, nicméně řemeslně zručně a inovativně. Na úspěchu Temnoty se jako producent podepsal zkušený hororový matador Brian Yuzna. Celkový dojem: 85 %. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jaume Balagueró patří mezi moje neoblíbenější režiséry a tak už bylo konečně na čase, abych si doplnil sbírku i zbytek jeho filmů, které jsem doteď z nepochopitelných důvodů přehlížel. No vlastně jsem neviděl jen dva. Darkness tak byla jasná volba pro dnešní podvečer a určitě nelituji, že jsem jej viděl. Je však potřeba říci, že tady jde jasně vidět, že se režisér teprve „zaučoval“. Film to není špatný, ale viděl jsem už od něj mnohem lepší kousky. Mnozí mu vyčítají jistou formu „neoriginality“ a já s nimi musím souhlasit. Nicméně to však určitě neznamená, že by se divák u sledování temnoty nudil. Španělé prostě umí točit atmosférické kousky a tak i zde se dočkáme několika ponurých scén / momentů, které určitě stojí za zvýšenou pozornost. Především pak prostředí samotného domu, jakmile se ponoří do tmy. Zde si i s menším rozpočtem (no i když 10 600 000 dolarů není zas až tak málo, někteří měli k dispozici ještě méně) se jim podařilo navodit zajímavou atmosféru a ani triky nebyli vyloženě špatné. Přestože jich tu zas moc k vidění nebylo (nejvíc asi až v samotném závěru). Bohužel největším kamenem úrazu byla jistá naivita scénáře a místy až moc okaté nelogické chování některých postav. Což je filmu vytýkáno nejvíce. 50% ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

U hororů jsem ochoten tolerovat "hloupé" chování hrdinů, ale co je moc... Pěkný vizuál nezachrání tisíckrát viděný a předvídatelný příběh a nesympatické postavy. Navíc jak to, že ve Španělsku mluví všichni bezchybnou angličtinou, v rádiu mluví anglicky a články v novinách jsou taktéž v angličtině? Balagueró umí mnohem lépe. 50% P.S. Natalie Portman, kterou si rejža přál původně, by mi seděla mnohem líp. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Rodiče, starší dcera a mladší syn se nastěhují do tajemného domu stojícího na samotě. Jeho půdorys až nápadně připomíná svatyně či okultní chrámy, to ale tíží jen dceru Reginu. Ještě že má rodina hodného a chápavého dědečka, jelikož otec po letech dostává zase prapodivné záchvaty a nějak se mu to v hlavě motá. Vše ale bylo naplánováno a stačí už jen vyčkat na zatmění slunce. Tak trochu se mi vybavilo Osvícení společně s Argentovou trilogií o Matkách. Kdysi se mi líbilo mnohem více, hodnocení ale ponechám, jelikož šťastný konec si zkrátka čtvrtou hvězdu zaslouží. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Polovica je nie že inšpirácia tým príbehom, ale takmer všetko pripomína Amityville, ktorý sa neskôr natočil, ale lepšie Škoda, že tento film nemal záujem ísť podobným smerom to pri tom. Nebola atmosféra, nebol strach, bolo len také tajomno. Hoci niektorých zaujal záver, ja som bol zaujatý už len tým, aby mi neostala sánka v záseku od čoraz častejšieho zívania. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (6)

  • Plná 103 minútová verzia bola vydaná len na DVD a Blu-ray, pretože je od 18 rokov. Upravená verzia pre kiná má 88 minút (hodnotenie PG-13). Vystrihnutých tak bolo 15 minút filmu. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Barcelone, Lleide a Sant Cugat del Vallès (Španielsko). Obdobie natáčania trvalo od 26. apríla do 22. júna 2001. (Arsenal83)
  • Miramax/Dimension kúpili americké distribučné práva na film za 4 milióny dolárov a nechali film na poličke 2 roky. V roku 2004 bol uvedený do kín až po veľkom prepracovaní (aby bol v súlade s vekovou hranicou od 13 rokov). (Arsenal83)

Související novinky

Další hororový talent?

Další hororový talent?

20.01.2005

Něco podobného tady už bylo. Jeden nenápadný režisér, jeden nápadný úspěch a pak následný úspěch komerční. Tenhle se jmenuje Jaume Balagueró a pochází ze Španělska. Specialista na tajemno se… (více)

Reklama

Reklama