Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skutočný príbeh z obdobia 2. vetovej vojny. Giorgio Perlasca bol pôvodom obchodník s dobytkom z Padovy. Jeho život sa zhodou okolností v čase vojny poriadne zamotal. V období španielskej občianskej vojny sa takmer stal fašistom, kvôli čomu musel utiecť. Zhodou okolností sa tiež v roku 1944 ocitol v Budapešti, kde sa stal svedkom prenasledovania Židov. Počas zmätku na španielskom veľvyslanectve ho vymenujú za španielskeho konzula. Vďaka španielskemu veľvyslanectvu, svojej odvahe a nasadeniu vlastného života zachraňuje Židov z peštianskeho geta pred deportáciami. Ppočet zachránených dosiahne čiastku päťsto, za čo ho nazvali talianskym Schindlerom... Až po skončení vojny sa vracia späť do Padovy, dojemne odprevádzaný zachránenými Židmi. A práve medzi nimi ho po rokoch nájdu Maďarky, ktoré zachránil... Koprodukčný projekt Perlasca patril v roku 2002 k tým najlepším a najpredávanejším televíznym filmom, na RAIUNO sa tešil obrovskej sledovanosti (41,3%), ale aj kladnej odbornej kritike. Titulu pomohol k úspechu aj jeho hlavný predstaviteľ Luca Zingaretti, súčasná hviezda talianskej produkcie i hudba Ennia Morriconeho. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Stallone

Stallone (hodnocení, recenze)

Opravdu krásný a dojemný příběh člověka, pro kterého životy ostatních lidí znamenaly více než svůj vlastní.Pro mě mnohem lepší než Schindleruv seznam.

petr.trep

petr.trep (hodnocení, recenze)

Velmi citlivě natočený film, do teď mi běží mráz po zádech, když si vzpomenu na noční scénu vraždení u vody.

Sharlay

Sharlay (hodnocení, recenze)

Přirovnání k Schindlerovu seznamu je zcela na místě, neboť Perlasca je skutečná historická postava a film je tedy spíše životopisný. Celý film je naplněn silnými momenty a také zde lze shlédnout plejádu herců, jejichž výkony rozhodně nepatří ke špatným. Vztah hlavního hrdiny k židům je zde přeobírán mnoha způsoby, přes lásku k ženě až k zoufalé potřebě zvládnout téměř nemožné, zachránit lidi, kteří se ničím neporvinili, ale režim je velice tvrdě stíhá a vyžaduje jejich likvidaci. I když se může zdát, že film spíše popisuje jen něco jako politický způsob korupce a vydírání, jedná se zde o velmi procítěné dílo, přesahující lidskou představivost ohledně útrap lidí během války. Perlasca sice kvalitou neodpovídá Schindlerovu seznamu, ale kdybyste tyto dva filmy shlédli po sobě, neměli byste pocit, že tomu tak doopravdy je, neboť oba dva filmy jsou pouze poselstvím filmařů, abychom si uvědomili, jaký byl fašismus doopravdy teror a že holocaust byl nejhorší zločin k jakému v moderní společnostio kdy došlo.

Reklama

Reklama