Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jean Gabin v roli venkovského statkáře, který vzal spravedlnost do vlastních rukou. Francouzsko-italský snímek režiséra a scenáristy Pierra Granier-Deferrea z roku 1970 připomene Jeana Gabina (vl. jménem Jean-Alexis Moncorgé 1904–1976) v období jeho nejvyzrálejšího herectví, kdy měl již za sebou desítky slavných rolí včetně Jeana Valjeana či slavného komisaře Maigreta. Po dobu své 20 let dlouhé herecké kariéry natočil Jean Gabin téměř půl stovky filmů.
Postava starého patriarchálního farmáře Augustea Maroilleura, kterou ztvárňuje v tomto kriminálně laděném thrilleru, Jeanu Gabinovi dokonale padne. Jeho hrdina je despotickým, ale svým způsobem spravedlivým vládcem své půdy v tradiční farmářské rodině v Normandii, ve které společně hospodaří dvě dcery i jejich manželé. Ve chvíli, kdy Auguste zjistí, že jeho vnuk Henri je zapleten do nebezpečného obchodu s pašeráky drog a že jeho farma se dokonce stala úkrytem pro smrtící bílý prášek, neváhá vzít spravedlnost do svých rukou. Když je však prolita krev, nebezpečná hra se mění v nevyhlášenou krutou válku bez zákona a pravidel. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (160)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Rozlehlé zemědělské usedlosti vládne pevnou rukou málomluvný hospodář. Dědictví po předcích v rodinné tradici a úctě nejen zachovává, ale i zvelebuje a rozšiřuje. Celá rodina tu žije pohromadě a živí se poctivou prací, dřinou. Výjimkou je Henri, hospodářův lehkomyslný vnuk. S naivní představou rychle a lehce nabytých peněz se zaplete do pašeráckých obchodů s drogami a balíček heroinu schová ve skrýši, kterou používají muži při lovu kachen. Jakmile se dostane balíček do rukou hospodáře, odstartuje se nesmlouvavá bitva s mafií a je nabíledni, že střet to bude drsný. P.S. Chci dědu. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Mít jako protivníka Jeana Gabina není žádná sranda ani pro gaunera, ani pro policajta. Můj obdiv patří i Gainsbourgovi, který dokázal složit hudbu úplně mimo mísu, mimo atmosféru, ale tak dobrou, že to vůbec nevadí. Na podobné téma mě ale asi stejně víc bavily Spálené stodoly. Ty totiž měly konec, ten tady chybí. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Prekvapenie z krajiny galského kohúta. Ani nie tak spracovaním, aj keď nie je zlé, ale jednoduchou, takou priamočiarou zápletkou, ktorá funguje aj bez veľkých rečí. Malý starý drsňák drží svoj statok, ale i vlastnú rodinu na krátkom špagáte a keď sa mu do cesty pripletú priekupníci drog, neváha prejsť ani na druhú hranicu zákona. Škoda, že v závere s vyšetrovaním polície tempo upadá a vážne som uvažoval o zníčením hodnotenia, ale za celkovú originalitu a drsnosť prižmurujem očko. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jean Gabin bol jeden z najlepších a najcharizmatickejších francúzskych hercov. Stvárnil mnoho výrazných úloh, ktorými sa navždy zlatým písmom zapísal do dejín svetovej kinematografie. V roku 1970, vo veku šesťdesiat šesť rokov, si zahral postavu majiteľa farmy Auguste Maroilleura. Je to patriarcha, tvrdý muž zocelený celoživotnou prácou. Stará sa o svoj statok a o svoju rodinu. Jedného dňa zistí, že jeho vnuk Henri sa zaplietol s kriminálnikmi, ktorí vo veľkom rozsahu organizujú obchod s heroinom. Vypočítavo zneužili jeho vnuka pre svoj zločinecký drogový biznis a vyhrážajú sa celej jeho rodine. On sa ich však nezľakne, jeho nezastrašia. Necúvne pred nimi, zatne sa a zoberie spravodlivosť do svojich rúk. ***** ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Já nevím. U mne v tomto případě něco tak úplně stoprocentně nefunguje. Hudba ano, Gabin ano, vše kolem ano a přitom ne. Drsné a působivé to je, věrohodné už méně. Nemůžu si pomoct, ale Simone Signoret peroucí se za svá mláďata ve Spálených stodolách byla něčím mnohem, mnohem věrohodnější a zároveň i temnější než zde mistr Gabin. Každopádně skvělý a nezapomenutelný film, který mi ale říká jednou a dost, víc hladin neobjevíš. Ale to vůbec nevadí. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (6)

  • Roli farmářova vnuka Henriho, který se zaplete s pašeráky heroinu, ztvárnil herec Marc Porel. Tato droga se mu v osobním životě stala osudnou - byl na heroinu závislý, což mu zničilo nejen slibnou kariéru (kromě herectví se také věnoval psaní), ale možná také zapříčinilo jeho předčasný skon. Zemřel ve věku 34 let. (Nine)
  • Auguste Maroilleur (Jean Gabin) jezdí po farmě automobilem Dodge WC. Dodge WC byla řada amerických vojenských užitkových vozidel používaných ve druhé světové válce. (montywalsh)
  • V původním znění, tzn. ve francouzštině, má film název La Horse, což může u ledakoho evokovat, že se jedná v překladu o koně. Ve skutečnosti však výraz „La Horse“ znamená ve francouzském argotu heroin. Režisér filmu Pierre Granier-Deferre v témže roce natáčel ještě jiný film, který má rovněž podobně znějící zvířecí název Le Chat - Kočka (1971). V tomto filmu hlavní roli ztvárnil rovněž Jean Gabin. (Posheidon)

Reklama

Reklama