Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (173)

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Roztržitý dokument, plný hesel a citací samotného Kurta Cobaina, spousty zajímavých rozhovorů a hlavně záběrů, nejen ze soukromí, které jsme ještě neměli možnost vidět. Škoda jen, že nevyzpovídali i Davea Grohla. Je tu spousta ilustrací a animací, které hezky dotvářejí dokument jako celek.. Které dotvářejí jeho roztržitou, nejasnou a složitou osobnost. Za mou maličkost plný počet, jak jinak... Byl jsem v životě na mnoha, na desítkách koncertů, možná i stovkách, ale navždy mě bude mrzet, že Nirvana mi unikla... navždy.. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Né, že by tu nebylo spousta zajímavýho pokoukáníčka, to jo. Ale kde je kurva Dave Grohl? Proč Kris mluví vlastně jen o hovně i v tom malém prostoru co dostal. Tenhle dokument je pokud si to člověk přizná vlastně dost velká sračka! O tom, jak vznikaly skladby, převratný album a vztazích mezi členy kapely se nedozvíme zhola nic. A některý kecy Kurtovi mámy nebo té čubky Courtney jsou fakt k smíchu. Nelze upřít snahu o vykreslení složité Kurtovi povahy, ale silně z toho zapáchá kdo za tím vykreslením stojí....jeho hudební partáci to rozhodně nejsou. Ale jak říkám, dá se tu koukat na malýho Kurtíka jak dovádí, velkýho Kurtíka jak dovádí s dcerkou, no a prsatící se Courtney.....to je ale na plnohodnotný dokument kurevsky málo. ()

Reklama

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Hudba Nirvany se mi vcelku líbí, ale nikdy jsem nepochopil jednu věc. A to, že by někdo měl mít za vzor Kurta Cobaina. Mě prostě komplikovaná osobnost utápějící se v drogové závislosti nepřijde ideální. Dokument nenabízí nic nového, co by nebylo všeobecně známé (s výjimkou malůvek) a některé příběhy jsou navíc zpochybňovány jinými (http://pitchfork.com/news/59856-melvins-buzz-osborne-slams-kurt-cobain-doc-montage-of-heck-says-90-is-total-bullshit/), protože nabízí jen jeden úhel pohledu, takže je vlastně otázkou, kolik pravdy na tom je. Navíc tohle home-video Courtney Love, která se očividně ráda ukazuje nahá, je docela dlouhý a malůvky pěkně depresivní. Nejvíc se mi líbila animace, kterou byly udělány některé "příběhy". ()

Lucindajet 

všechny recenze uživatele

Záběry z dětství, kreslený scénky nebo orchestrální Smells Like Teen Spirit stojí fakt za to. Už od dětství byl Kurt solidně rozbitej díky rodičům a se vším okolo a Courtney jako třešničkou to byl asi nevyhnutelnej konec. Co postrádám je Dave Grohl. Vím že to není o Nirvanně ale nemyslím, že by byl nedostatečn blízký, jak Brett Morgen prohlásil, jenže to by se s Courtney museli kámošit, že. Nejsem odborník přes tyhle konspirační teorie, nicméně Courtney je zde líčena ve velice pozitivním smyslu a to jí nežeru ani trochu. Ukončení dokumentu třema slovama mě namíchlo, sdílím názor s uživatelem zsn o tom, co vše tam ještě mohlo a mělo být ať už o okolnostech kolem smrti nebo rozhovorem s Frances. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Povedenej dokument, hlavně do doby, než tam nakráčí Courtney (btw strávit s touhle ženskou byť jen jeden den, tak si tu hlavu prostřelím taky...). Kurt byl hodně složitá povaha a při pohledu na jeho dětství, resp. mládí se ani není čemu divit. Svojí hudbou ovlivnil spoustu lidí a byl rozhodně nejzásadnější rockovou postavou poslední dekády, kdy hudba ještě za něco stála, přestože on tohle nikdy nechtěl, vzor naprosté antihvězdy, a i když o tomhle kecá kdejaká star, jak jí ta sláva hrozně unavuje, Kurtovi to rozhodně věřím. Dokument skalním fanouškům asi nepřinese nic moc nového (to už asi ani nejde), ale nabízí zajímavý pohled na rozervanou duši jednoho hudebního génia. (Vrchol filmu: záběry Kurta z dětství a záběry, kdy Kurt není rockovou hvězdou, ale ("trochu" neortodoxním) rodičem). A btw zapomeňte na Smells Like Teen Spirit, tohle je teprv pecka! ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Po premiéře snímku se také ozvali Cobainovi přátelé, kteří řadu ze zveřejněných věcí označili za nesmysly. Buzz Osborne z kapely Melvins, který s Cobainem vyrůstal, například zpochybnil nejen vyprávění Courtney Love, ale i emotivní historku o prvním sexu, který měl Cobain mít s postiženou dívkou z domu, kam s kámoši chodili krást chlast. Cobain si ji prý vymyslel, protože si rád dělal z lidí srandu. (Zdroj: Mladá fronta DNES) (hippyman)
  • Název filmu Montage of Heck pochází ze stejnojmenné hudební koláže, kterou vytvořil Kurt Cobain kolem roku 1988. Existují dvě verze: první má okolo 36 minut a druhá okolo 8. (TwoFace)
  • Podľa rozhovoru s Vanity Fair s režisérom Brettom Morgenom, po tom, čo Frances Bean Cobain videla film na premiére Sundance, Morgen ju sprevádzal späť k autu. Pred odchodom ho Frances objala a povedala: "You made the film I wanted to see." (WalterIK7)

Reklama

Reklama