Reklama

Reklama

Kurt Cobain: Montage of Heck

  • Česko Cobain (více)
Z akcí
USA, 2015, 132 min (Alternativní 127 min)

Seznamte se s osudy Kurta Cobaina prostřednictvím prvního autorizovaného dokumentu, který se navíc řadí mezi ty nejobjevnější a nejdůvěrnější. Na Cenu Akademie® nominovaný tvůrce Brett Morgen zkušeně smíchal Cobainovy osobní hudební archivy, dosud neuvedené fi lmové záběry, animace a objevné rozhovory s rodinnými příslušníky a nejbližšími přáteli a vytvořil niterný a detailní fi lmový portrét, který zachycuje Kurta jako nonkonformního umělce a sleduje ho od počátků jeho hudební kariéry. Fanoušci a současníci Nirvany se o Cobainovi dozví informace, které dosud netušili, a ti, kteří Cobaina a jeho hudbu objevili nedávno, pochopí, proč se z něj stala nesmrtelná legenda. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Z akcí

Recenze (174)

1945 

všechny recenze uživatele

Nelíbí se mi, když jsou divákovi některé skutečnosti předloženy jako 100% pravda, bez toho, aniž by si tvůrce poslechl názory na věc od více zúčastněných osob viz http://www.stereogum.com/1806669/the-melvins-buzz-osborne-90-of-montage-of-heck-is-bullshit/news/ Buzz Osborne na rovinu říká, že Kurt si rád dělal z lidí srandu, což dává smysl, protože ve starším dokumentu http://www.csfd.cz/film/234528-kurt-cobain-about-a-son (kde skutečně celou dobu mluví jen Kurt) frontman Nirvany regulérně přiznává (a nemám mu to nikterak za zlé), že se často zamýšlel nad tím jak zaujmout svojí tvorbou větší množství fanoušků - je tedy jasné, že se mohl snažit vypuštěním několika dezinformací o sobě poněkud okořenit popularitu celé skupiny. Skoro polovinu dokumentu zabírá část s Courtney Love, která se poněkud křečovitě snaží působit sofistikovaně, ale ve výsledku se od ní skoro nic nedozvíme, jelikož si díky heroinu jednoduše nemůže vzpomenout. ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Navzdory tomu, že Cobain neměl rád rozhovory a tvrdil, že stačí, když za něj bude mluvit muzika (což se připomíná i v tomto dokumentu), má někdo potřebu šťourat se v Cobainově soukromí i dvacet let po jeho smrti. Ve výsledku z filmu čiší spíše snaha Courtney ukázat, že ji Kurt opravdu miloval. A tak otevřela soukromý archivy a diváci mohou sledovat nekonečný sekvence domácího videa, kterak se Courtney prsí na kameru a dělá s Kurtem blbosti jako každej druhej jouda, co si kdy pořídil kameru. ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvíce intimních hudebních dokumentů, jaký jsem kdy měl tu čest vidět. Kdo si myslí, že se bude koukat na dokument o Nirvaně ten se šeredně plete. Tohle je neskutečně intimní zpověď frontmana skupiny Nirvana Kurta Cobaina, ze které neskutečně čiší všechen ten strach a vztek. Tvůrců se společně se svolením Kurtovi rodiny dostalo také obrovské množství autentického materiálu a jeho potenciál využili naplno. Spojení Kurtových rozpohybovaných obrázků s animovanými pasážemi a akustickými covery největších pecek působí naprosto dokonale a dokáže vás vtáhnout přímo do jeho hlavy. Hodně intenzivní záležitost, které lehce ubírá její délka a občasné hluché pasáže. Dokonalá vzpomínka na Kurta jako člověka. Pro fanoušky must see. Pro ostatní jednoznačně typ na dokonalé dokumentární řemeslo a silný intimní příběh. ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Jsem velký fanoušek Nirvany a Kurta Cobaina. To musím předeslat před svým komentářem. Myslím si, že kdyby byl Kurt Cobain dnes na světě, byl by svět bohatší o velkého umělce. Ale bohužel to dopadlo jak to dopadlo a teď se nám tu vyloupl dokument, který se snaží být co nejosobnější a ukázat Kurta Cobaina jaký opravdu byl. Jenže je stejně zmatený a psychedelický jako pravděpodobně i osoba, o které ten dokument je. V některých momentech je dokument doslova dechberoucí, např. kreslená animace Kurtova všedního dne v malém bytě, nebo při jeho dospívání, záběry z dětství nebo pár soukromých okamžiků, ale zbytek je kaše, která se jen nastavuje. Záběry, které pro mě jaksi postrádali smysl, dlouhé zahloubané komentáře a podivně předělané písně a melodie Nirvany, které ty psychedelické pasáže provázeli mě spíš otravovali. Navíc tam chybí jakékoli časové údaje. Kurt dospívá, najednou už jezdí s kapelou turné, najednou sou světové hvězdy, najednou se zjeví Courtney, najednou mají dceru. Mě to prostě nesedlo. Podle mě by v dokumentu mělo být jasné co se, kde děje. Navíc zcela chybí komentář Davea Grohla, nebo kohokoliv z hudební branže mimo Krista Novoselica, který má navíc jen pár výstupů. Je to škoda, protože dokument to mohl být se vším materiálem opravdu skvělý, ale není. Lepší dokument o Nirvaně, Kurtovi a době Grunge bych spíš doporučil šestý díl Sedmi Epoch Rocku. Přišlo mi to přesnější a mnohem míň hrající na city a přesto mnohem víc zasahující ()

Marius_ss 

všechny recenze uživatele

Dokument som videl ešte v dobe keď vyšiel, nakoľko som veľký fanúšik Kurta a Nirvany, no až teraz, keď sa dnes máme dočkať premiéry na STV som zistil, že som to ešte nehodnotil ! Čo na to povedať. Snáď len, že je to najlepší dokument, aký kedy o KC niekto natočil, aj keď určite tam ešte sú rezervy. Hlavne tie animované pasáže mne osobne veľmi nesadli. A keď príde na scénu Courtney ako "klaďas", tak mám dosť. Dve veci nikdy nepochopím - prečo by sa Kurt zastrelil vediac, že opustí dcéru, ktorú tak miloval...a ako sa mohol zamilovať do takej strelenej, blbej a čo je najhoršie, egoistickej ženy. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Název filmu Montage of Heck pochází ze stejnojmenné hudební koláže, kterou vytvořil Kurt Cobain kolem roku 1988. Existují dvě verze: první má okolo 36 minut a druhá okolo 8. (TwoFace)

Reklama

Reklama