Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do jakési země, jejíž národ je plamennými projevy diktátora právě úspěšně přesvědčován o své nadřazenosti a oprávněnosti vojenské expanze, se rozšířil bacil silně destruktivní formy malomocenství. Je nazýván morbus Tshengi nebo lidově „bílá nemoc". Jediný, kdo proti němu vyvinul účinný lék, je lékař chudých jménem Galén. Odmítá však tajemství svého medikamentu prozradit, dokud mocní maří lidské životy válkami. (NFA)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (280)

Radko 

všechny recenze uživatele

Podarený apel za mier. Vidno, že kokainista Haas (teda spoň podľa Mandlovej autobiografie si režisér celkom slušne a rád uhol bieleho prášku) dokázal vytvoriť na základe vynikajúcej Čapkovej predlohy skvelý film. Na margo dodávam, že nenávistný útok vodcu voči anarchii je typický pre všetky totalitou zaváňajúce režimy, pričom nemusia byť tak xenofóbne a výbojné ako ten, čo je zobrazený vo filme. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Reálně tomu asi nemám co vytknout, ani částem, kdy se to drží předlohy (hlavně se mi líbilo, že ani zde nebyla žádná postava zlá, jen jich bylo pár hloupých), ani částem, kdy to celé téma aktualizuje. Některé motivy navíc (hlavně větší důraz na Galéna jako stejně zatvrzelý fanatický protipól válkychtivého Maršála) se mi líbily. Některé motivy a otázky filmu jsou a budou nadčasové. Ale když já se tak nehorázně nudil! ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dlouhá léta jsem opatrovala vzpomínku na projekci filmu u příležitost Světa knihy, která se technicky nepovedla. Po čase jsem dala šanci nové restaurované kopii na #finaleplzen a souhrnem můžu říct, že po tom všem dávám přednost projekci v soukromí. Protože dnes už Čapkovi a Haasovi málokdo rozumí a není radno si svátek ze setkání s Bílou nemocí ničím kazit. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Film jsem měl ve chci vidět ale díky doporučení od uživatelky Ratchetka se vše urychlilo a já jsem se k filmu odhodlal dřív než bylo plánováno. Takže díky Ratchetko. Bílá nemoc je hodně silnej film sledující Hugo Hasse jako doktora Galéna toužícího po světovým míru. Právě Dr. Galén zná lék na Bílou nemoc ale je ochoten ho prozradit jen v případě ukončení válek. Do té doby bude léčit jen chudé lidi. Svět bez válek je určitě krásná představa ale zároveň taky Utopie. To nic nemění na faktu, že si film zaslouží 4 hvězdy. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála československých starých filmů, který přežil a dá se na něj koukat i po sedmdesáti letech, aniž by působil směšně. Haas je výborný herec (Galéna zahrál fantasticky) a poměrně nadaný režisér, některé záběry mě skutečně překvapily....Haasovi výborně sekunduje i Štěpánek v záporné roli maršála, taky velmi dobrý. Ještě bych zmínil a vyzdvihl Bedřicha Karena v roli primáře, byl taky úžasný, takový zabedněnec. Obzvláště silný je u filmu konec, který je ohromně působivý i dnes. I když je potom úplný závěr hodně naivní a utopistický, je Bílá nemoc skutečně fantastickým filmem s výbornými hereckými výkony a nápaditou režií a varovným a nápaditým příběhem z pera jednoho z největších literátů, jaké jsme kdy měli. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (17)

  • Až na dve exteriérové ​​scény boli všetky ostatné natočené v ateliéri. (Raccoon.city)
  • Film bol v USA uvedený až v roku 1940, aj to zostrihaný do dĺžky 78 minút. (Raccoon.city)
  • Film sa natáčal od 6. októbra do 1. novembra 1937. Do davových scén obsadil komparz 137 mužov, 20 žien a 420 nezamestnaných. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama