foto

Marie Nademlejnská

  • nar. 27.6.1896
    Praha, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 24.1.1974 (77 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Její otec Josef Nademlejnský byl archivářem Vinohradského divadla a také členem jeho orchestru. Proto Marie již jako dítě vystupovala na scéně. Horlivě ochotničila a prošla spoustou malých pražských scén (Pištěkovo divadlo, Švandovo divadlo, Aréna, Intimní divadlo, Osvobozené divadlo). Hrála také v Pardubicích a za války byla angažována divadlem na Vinohradech. Po válce byla herečkou Československého filmu a její poslední angažmá bylo ve Státním divadle v Karlíně. Nademlejnská byla vysoké štíhlé postavy a jako herečka tíhla k postavám charakterním. Často vytvářela role starších žen, většinou trochu komicky laděné, bez jakéhokoliv náznaku karikatury.

Marie Nademlejnská hrála téměř v 80 českých filmech. Začalo to v němé éře rolí velkostatkářky Hamplové v komedii NEVIŇÁTKA z roku 1929. O rok později se ještě objevila v němé komedii VENDELÍNUV OČISTEC A RÁJ jako teta Betty. Ani ve zvukové éře to zpočátku nevypadalo slibně. V roce 1931 se objevila ve snímku OSADA MLADÝCH SNU jako číšnice a v roce 1934 v hudební komedii NA SVATÉM KOPEČKU jako dáma se slunečníkem. V té době ještě nikdo netušil, že o několik let později bude Nademlejnská vytvářet velké dramatické postavy v českém filmu. Od roku 1937 se začala ve filmu objevovat pravidelně, za což mohla Nademlejnská poděkovat vedení Vinohradského divadla, které ji v té době angažovalo a Nademlejnská se tak stala viditelnější. Do konce války vytvořila téměř třicítku menších postav žen. Např. matka druhého asistenta kliniky v BÍLÉ NEMOCI, paní notářová v komedii PANÍ MORÁLKA KRÁČÍ MĚSTEM, žena starosty Vandase v komedii PANÍ KAČKA ZASAHUJE..., členka správní rady v dramatu Martina Friče MUŽ Z NEZNÁMA, majitelka hotelu Merkur v komedii HOTEL MODRÁ HVĚZDA, němá hospodyně tety Berty v TETIČCE, sestra statkářky Hojdašové v OKOUZLENÉ, nebo Filoména Cagalová v DĚVČICE Z BESKYD.

Jako mávnutím kouzelného proutku se vše po válce obrátilo. Nademlejnská se stala jednou z nejobsazovanějších hereček. V letech 1945 - 1948 hrála v 16 filmech, čímž hravě strčila do kapsy takové rekordmany, jakými byli např. Theodor Pištěk nebo Jaroslav Marvan. Jenom v roce 1946 hrála v polovině českých filmů. Přestože nadále vytvářela své malé postavy, v několika filmech z té doby jí byla nabídnuta velká dramatická role. Ihned po válce se objevila v nostalgické komedii ŘEKA ČARUJE v postavě Tonynky Rorejsové.

První větší postavou byla žena vedoucího mechanika Bureše v dramatu MUŽI BEZ KŘÍDEL. Jednu z hlavních rolí jí poskytnul režisér a scénárista Václav Wasserman ve svém válečném dramatu NADLIDÉ. Zde vytvořila Nademlejnská roli Anny Svobodové, ženy převozníka Prokopa Svobody. Velmi citlivě vykreslila postavu starší ženy, kterou manžel chrání před okolním světem a nic své ženě neříká. Zvědavá žena však lecos zaslechne a lecos si domyslí. V dramatických okamžicích tedy dokáže včas zasáhnout. Přestože statečně ochrání svou dceru před znásilněním německým vojákem, je tato dcera přesto v lese zastřelena a Svobodová postupně přichází o všechny své děti a sama je dopadena a zatčena. Přesto však Nademlejnská ukázala tuto ženu sice ztrápenou, ne však zlomenou. Další velkou postavu nabídnul herečce režisér Jiří Weiss v dramatu ULOUPENÁ HRANICE. Její postava je ženou německého Čecha dřevorubce Mathiase Langera a matkou dvou dětí, hodné dcery Aničky a zfanatizovaného fašisty Hanse, který svou matku i sestru v afektu zabije. Z dalších rolí té doby zmiňme např. prostitutku Marion ve 13. REVÍRU, matku sedláka Javora v dramatu V HORÁCH DUNÍ, ženu muzikanta Cabalky v MUZIKANTOVI, Marii Rýdlovou v DRAVCÍCH nebo další výraznou postavu chalupnice Bedrníkové v dramatu O ŠEVCI MATOUŠOVI.

V 50. letech hrála Nademlejnská ve filmech různé kvality a žánrů malé i větší role. A tak ji filmový diváci mohli vidět např. jako ženu sedláka Harazima v komedii VZBOUŘENÍ NA VSI, matku pekaře Racka v komedii RACEK MÁ ZPOŽDĚNÍ, Baborovou ve ZVONECH Z RÁKOSU, Klomínkovou v dramatu VSTANOU NOVÍ BOJOVNÍCI, ženu sedláka Kolaříka ve ZOCELENÍ, drůbežářku Marii Skácelovou v USMĚVAVÉ ZEMI, ženu konšela Štumpfnagela v JANU HUSOVI, Šimonovu ženu v dramatu PROTI VŠEM, úřednici Vinklářovou v komedii ZAOSTŘIT, PROSÍM!, nebo sousedku pana Nováka v MÁJOVÝCH HVĚZDÁCH. V 60. letech vytvořila už jen epizodní role v několika filmech, ale z diváky se rozloučila v roce 1969 důstojně výraznou rolí vyslýchané a mučené kořenářky Davidky v dramatu Otakara Vávry KLADIVO NA ČARODĚJNICE.

Petr "Bart" Bartoš

Herecká filmografie

1969 Kladivo na čarodějnice
1966 Martin a devět bláznů
1965 Horký vzduch
1964 Místo v houfu
1962 Hrozné dítě
1961 Králíci ve vysoké trávě
1960 Černá sobota
Pochodně
1959 Májové hvězdy
1958 Občan Brych
1957 Páté kolo u vozu
1956 Proti všem
Zaostřit, prosím!
Zlatý pavouk
1955 Kam s ním?
Po noci den
Vzorný kinematograf Haška Jaroslava
1954 Botostroj
Jan Hus
Ještě svatba nebyla...
1952 Haškovy povídky ze starého mocnářství
Mladá léta
Usměvavá zem
1951 Císařův pekař a pekařův císař
Mordová rokle
1950 Past
Racek má zpoždění
Vstanou noví bojovníci
Zocelení
Zvony z rákosu
1949 Výlet pana Broučka do zlatých časů
Vzbouření na vsi
1948 Dravci
Hostinec „U Kamenného stolu“
O ševci Matoušovi
Zelená knížka
1947 Čapkovy povídky
Housle a sen
Muzikant
Parohy
Podobizna
Týden v tichém domě
Uloupená hranice
1946 Muži bez křídel
Nadlidé
Právě začínáme
Průlom
V horách duní
13. revír
1945 Řeka čaruje
Z růže kvítek
1944 Děvčica z Beskyd
1943 Mlhy na blatech
1942 Městečko na dlani
Okouzlená
1941 Hotel Modrá hvězda
Kouzelný příběh lásky
Pantáta Bezoušek
Pražský flamendr
Preludium
Střevíčky slečny Pavlíny
Tetička
1940 Čekanky
Dva týdny štěstí
Minulost Jany Kosinové
Prosím, pane profesore!
To byl český muzikant
1939 Dvojí život
Lízino štěstí
Muž z neznáma
Paní Kačka zasahuje...
Paní Morálka kráčí městem
Teď zas my
Venoušek a Stázička
Ženy u benzinu
1938 Děti na zakázku
1937 Bílá nemoc
Jan Výrava
Karel Hynek Mácha
1934 Na Svatém Kopečku
1931 Osada mladých snů
1930 Vendelínův očistec a ráj
1929 Neviňátka
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace