Reklama

Reklama

Příběh lesa

Trailer 1

Obsahy(1)

Po úchvatných dokumentech Mikrokosmos, Ptačí svět a Oceány přicházejí Jacques Perrin a Jacques Cluzaud s Příběhem lesa. Ne tropického pralesa s exotickou zvěří, ale toho nám dobře známého lesa, který máme za humny a který pulsuje překvapivě bohatým životem. Tou nejmodernější technikou natáčeli tvůrci čtyři roky na desítkách lokací po celé Evropě, dokonce žili v lese se sledovanými divokými zvířaty. Jen díky unikátním metodám natáčení dokážou autenticky převyprávět příběh lesa od doby ledové až po současnost a zachytit vzrušující koloběh života v něm, který ohromí dospělé a i dětské diváky. (Aerofilms)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (107)

nascendi

všechny recenze uživatele

Neviem, či bolo ambíciou tvorcov dokumentu nakrútiť príbeh vzniku a postupného zániku lesa, či oznámiť divákom podiel človeka na tomto procese alebo iba nakrútiť prekrásne a z technického hľadiska takmer nepochopiteľné zábery prírody s jej samoregulujúcimi mechanizmami. Nech to bolo akokoľvek dobre sa mi na dokument dívalo. A v závere som si pripomenul, že najnovšie výskumy v oblasti postihnutej černobyľskou katastrofou ukázali, že príroda sa tam v priebehu 30 rokov napriek radiácii obnovila na úroveň v okolí už nedosiahnuteľnú. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tak nejvíce se mi zatím líbil Mikrokosmos. Les patří k těm nejbáječnějším místům na Zemi, z tohohle dokumentu jsem ale trochu v rozpacích. Přišlo by mi šťastnější držet se raději ročních období, než vyprávět o lese od počátku a skákat ze zimy do léta a zase do zimy, z jara do podzimu a naopak. Na druhou stranu snímek obsahuje řadu fascinujících záběrů, takže milovníci přírody si ho jistě užijí. Mezi nejpůsobivější patří scény se smečkou vlků - štvanice na kance i koně jsou téměř dechberoucí. A vedle toho třeba neposedné veverky či hravá medvíďata, vlčata, liščata či rysčata...tedy rysí koťata.Film má dvě slabiny. Nemám nic proti připomínání toho, jak člověk zachází s přírodou, ale do Příběhu lesa mi agitka nesedla. Působila jako pěst na oko. Druhou slabinou je komentář. Kdybych většinu živočichů neznal, tak bych často tápal, jelikož z komentu jsem se téměř nic nedozvěděl. Navíc často šlo o prázdná slova a nikoliv o důležité informace. T.Hanák mi jako herec nevadí, v řadě filmů se mi líbil, ovšem, ruku na srdce, tahle role mu nesedla. Uspávač hadů by komentovat neměl. Přese všechny výtky jsem si ale snímek užil. Čarokrásné obrazy lesa s jemnou párou protkanou slunečními paprsky mi na dlouho zůstanou v paměti. ()

Reklama

Jinny 

všechny recenze uživatele

70 % Pro začátek - předchozí filmy Mikrokosmos a Ptačí svět mi přišly vizuálně krásné leč utahané, takže jsem předpokládala, že komentář by pomohl. Ovšem ne, u Příběhu lesa nepomohl. Pokud krásné záběry zvířat a přírody doprovází laskavý komentář Davida Attenborougha, je to zážitek. Pokud komentář slouží k omýlání ekomyšlenek, které měly vyplývat ze samotných záběrů, je tu něco špatně. Nebudu rozebírat, že poselství filmu naprosto přesně odpovídá tomu, co byste čekali od francouzského intelektuála. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Při odchodu na projekci jsem si říkal, že pár záběrů zvířat bude asi pěkných, ale víc jak 3* tomu nedám. Nakonec jsem se ale po úvodním představení Jacquese (Žaka) Perrina a prvních asi 15 minutách dokumentu konečně naladil a myšlenky typu "jestli Epitaf údajně neměl příběh, tak u tohohle by ty lidi shořeli úplně" mě zcela opustily. Prvních cca 45 minut filmu jsme viděli všemožná zvířata lesů (především asi Skandinávie + Rusko), střídaly se momenty smíchu (ptáci koukající ze stromů, mláďata) s momenty plnými napětí (smečka vlků nahánějící divoké koně) a celkově jsem si spolu s ostatními užíval plně profesionální a detailní kameru a záběry divoké přírody. V druhé polovině ale přišel člověk (přicházel postupně od pračlověka a středověk až po moderního člověka dnešní doby) a lidi v sále se přestali smát. Asi se film nevyhne hodnocením typu "agitka", ale realita je nevyvratitelná a to je zkrátka fakt. PS: Komentář Tomáše Hanáka mi nevadil a jinak bych tenhle dokument klidně pouštěl na prvním stupni ZŠ, kde se o to ještě někdo může zajímat (na druhém stupni už asi na jelena děcka serou, radši si daj pivo a žváro...). ()

blazir1 

všechny recenze uživatele

Mdlý snímek. Nebylo úplně jasné o co se tvůrčí snažili - zřejmě tu byla idea natočit za čísi peníze nějaký další dokument o přírodě a aby to prošlo, muselo to jít do kin. Takže naroubovat do něj násilně příběh. Celé to vypadá jako typický případ kdy si parta filmařů vymyslí dotační projekt. Ale třeba jsem jen zbytečně paranoidní :). Jinak výborná kamera(za tu ty 2 *), ale to je u dokumentu o přírodě celkem běžná věc. P.S. když se část publika raduje že už to konečně skončilo(já se cca od poloviny dál také už mírně nudil) tak je asi něco špatně. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel na několika místech ve Francii, v Norsku a také v polské části Bělověžského pralesa, který je posledním fragmentem původního evropského lesa. (Fjera)

Související novinky

Za zvířaty do kina Atlas

Za zvířaty do kina Atlas

30.10.2016

Druhý ročník dokumentárního filmového festivalu Zvířata jsou taky lidi nabídne v pražském kině Atlas celkem 12 projekcí ve čtyřech festivalových dnech. Tématem přehlídky, která proběhne od 10. do 13.… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

14.07.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama