Síla lásky
Komedie / Drama / Romantický
USA, 1995, 106 min
Lasse HallströmHudba:
Hans ZimmerObsah
Hlavními postavami melodramatického příběhu jsou manželé Eddie a Grace Binochovi, žijící zaběhnutým životem v malém jižanském městečku. Den, kterým příběh začíná, vypadá stejně jako řada předchozích, ranní zmatky při spěšném odchodu do práce vyvrcholí tím, že Grace zapomene doma dcerku Carolinu a musí se pro ni vrátit. Žena pracuje na jezdecké farmě svého otce a hned po příjezdu musí řešit problém s otcovým rozhodnutím závodit v blížících se dostizích s koněm Jamieho Johnsona, což znamená, že nebude moci jet jejich jezdec Hank a je to právě Grace, kdo mu to má sdělit. Zdaleka to však není to nejhorší, co ten den ženu čeká.
Cestou domů totiž zahlédne manžela, jak se na ulici líbá s neznámou blondýnou. A když pak najde jeho vzkaz, že se vrátí později, naloží dceru do auta a vydá se ho hledat. Objeví ho v restauraci ve společnosti neznámé ženy a přátel, ztropí mu scénu a odejde z domu na farmu. Když za ní Eddie druhý den přijde, ukáže se, že žena ho sice stále miluje, nemíní mu ale nevěru odpustit a manželé se proto rozejdou ve zlém. Grace se zhroutil svět a tak se snaží najít způsob, jak se vyrovnat se skutečností, kterou si nedokázala představit. Vyzkouší vše, co jí kdo poradí. Na radu staré tety Rae uvaří nevěrnému manželovi jídlo, po kterém se mu udělá špatně, bohužel se tak stane ve chvíli, kdy se zdá, že spolu manželé najdou společnou řeč a domluví se v dobrém.
Na radu své starší sestry Rae si zase vyjde na rande s kamarádským Jamiem, ale po příjemném večeru se s ním nakonec nevyspí. Její krize značně poznamenává její okolí a když v neopatrnosti prozradí matce dávný otcův prohřešek, což způsobí, že se její rodiče ocitnou v podobné situaci. (oficiální text distributora)
Lima
Dívám se na jméno režiséra a nevěřím vlastním očím. Tuhle průměrnou, slaboučkou limonádu že natočil Lasse Hallstrom....? Aspoň, že herecké obsazení je natolik solidní, že se dá na to dívat.(22.7.2002)
Gemini
80% drama, 15% romantika, 5% komedie aneb přitažlivé vztahové filmy s romantickou linií se Hallström naučil točit až později. Tady můžeme sledovat spíš bezradný pokus o vzpouru hrdinky proti "aristokratické" třídě a jejím zásadám, pročež jsem toho názoru, že zasazení někam do devatenáctého století by bylo rozhodně zajímavější než zde použitá stylizace. Dějově se to vyvíjí tak jak od obdobného snímku čekáte, což nemusí být na škodu, ale hlavní dvojice podle mě postrádá takovou tu chemii, a závěr mi přijde naprosto laciný. A navíc, jakkoliv mě těšila mladá Kyra Sedgwick, jsem se většinu času zoufale nudil. Tenhle film prostě po zásluze zapadne, protože kromě obsazení nemá nic, čím by si zasloužil pozornost. 60% za herecké výkony - kterým by ovšem více slušelo, aby byly využity v lepším snímku.(16.8.2011)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $50,865,589║Tržby Celosvetovo $56,051,525║(14.3.2010)
mandes
rozpočet : ? tržby americke : $50,865,589(10.12.2006)
Faidra
Ale no tak, Faidro, nerozčiluj se, jak se Lasse k tomuhle mohl propůjčit, vždyť ses na to tenkrát před lety mnoha dívala kvůli koním a koně tam byli pěkní.(18.7.2007)
Hal_Moore
Filmy, točící se okolo koní a dostihů mi nikdy moc neseděly (čestnou výjimku tvoří dvojice Zaříkávač koní - žádné dostihy - a Seabiscuit), tady jde o parkur, tak jsem byl ochoten přivřít jedno oko, z tohoto prostředí jsem ještě film neviděl. I když jsou koně v Síle lásky jen okrajově, do příběhu zasahují celkem zásadně (hlavně v poslední půlhodině) a kupodivu mi to nevadilo. Celý film tak příjemně utekl, ani jsem nezaregistroval že už uběhlo sto minut a koukal jsem na závěrečné titulky. Nic to ale nemění na tom, že jsem od Lasse očekával trochu více než jen klasickou romantiku. Díky bohu alespoň za solidní obsazení.(26.12.2008)
Psema
Jak je vidět, tak každý člověk má nějakého toho kostlivce ve skříni. Od Lasseho bych čekal něco víc, než jen tuctový romantický film, který se sice snaž být vtipný a dramatický, ale vůbec mu to nejde. Hlavní příčinou je scénář. Ten je naprosto k ničemu, jelikož nic nedrží pohormadě, dialogy jsou sice občas celkem povedené, ale ve většině případů dosti banální. Ani režisér takového formátu, prostě nedokáže udělat ze špinavé vody víno, i když se snaží. A tak jedinou kladnou věcí je zde kromě režiséra pouze Dennis Quaid, který hraje narozdíl od Julie alespoň trochu přirozeně a zajímavě.(21.6.2006)
petaspur
Vzorná matka, dcera i manželka Grace Binochová právě na zasedání dobročinného spolku pourážela jeho ctihodné členky, zveřejnila jejich nevěry a odkráčela středem sálu žít si svůj život. Asi by takový krok nikdy neudělala a hrála by svou příkladnou roli dále, ale pohled na jejího manžela Eddieho, veřejně oslintávajícího jinou ženu, ji donutil k akci. Zpitomnělý Eddie se samozřejmě rychle plíží k rodinnému krbu vše urovnat, ale přítomnost rozzuřeného Graceina bodyguarda, v podobě loajální sestry Emmy Rae, ho asi bude stát víc, než jen setkání jeho rozkroku s její hbitou dolní končetinou.(5.9.2009)
Hunt
HUDBA: Hans Zimmer(10.11.2007)
Smok
Z tejto Sily lásky mal som na čele vrásky. Nepomohla ani Julia, ani Denis, ani koníky. (Zhliadnuté ako štartovací film na novospustenej tv DOMA, čo dáva tušiť, akým smerom sa táto stanica bude uberať.)(31.8.2009)
Ant
Na Hallströma opravdu slabé, ale ten typický "feel-good" základ tam je. Celé to ničí hodně průměrný příběh, aspoň ti herci jsou slušní. Jako oddychovka na víkendové odpoledně to stačí, 2,5*.(6.12.2009)
Agatha
Tak na téhle skoro komedii nebo téměř dramatu mě toho opravdu moc nezaujalo. Ke shlédnutíé mě snad přimělo jen dobré herecké obsazení, které však podává výkony nevalné kvality. Příběh dvou hlavních hrdinů mohl být zasazen kamkoli, ale umístění na jezdeckou farmu mě teda ničím nenadchlo. Scény zaobírající se jezdeckými závody a patáliemi kolem toho jsou naprosto směšné a nezajímavé. Až na ty oně, ty docela ušly. Avšak nějaký další problém tam být musel, protože samotná komplikace vztahu manželů by na film nestačila. Už vůbec se mi nezamlouvala Julia Roberts jako nadšená milovnice koní, jejíž role má zřejmě předvádět Graciny znalosti života koní a všeho kolem toho, ale scénář to podle mě bere jako samozřejmost a nějaký hlubší vztah Grace k jejímu povolání jsem nezaregistroval. Pár dobrých okmažiků se ale najde: např. povedené nakopnutí Kyry Sedwick do citlivých míst záletníka Dennise Quaida, promluva Geny Rowlands ke svému kdysi také záletnému manželovi Robertu Duvallovi nebo působivý taneček útředního páru. Ale jinak - kde nic, tu nic.(12.4.2008)
Pepinec
Klasické rozvláčné romantické drama s nestorkou tohoto žánru Julií Roberts. Jednoduchý scénář i zpracování, nic převratného pod Sluncem. Vlastně není co vytknout, protože nemám pocit, že by si film hrál na něco víc, než na co doopravdy má. Julia Roberts k sobě opět nafasovala herce bez charismatu, který působí jako ňouma, a tak nejvyrovnanějším partnerem jest jí Robert Duvall. Ovšem, sami si udělejte obrázek o tom, o jak velkém herectví může být u tohoto filmu řeč, ať již u kohokoli. Tím nejzajímavějším, co mi Síla lásky nabídla, je pro mě skutečnost, že spoluautorem hudby je sám veliký Hans Zimmer.(21.1.2011)
kingik
Film, který je tak povrchní a nezajímavý, že mu nepomohly ani Julia Roberts a Dennis Quaid. Prostě podprůměrný a nudný film, který není ani komedií ani dramatem.(18.2.2009)
danecek24
53. Zlatý Glóbus za rok 1995 - nominace (1) - Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Kyra Sedgwick(12.12.2008)
HareS
Na Lassea Hallströma slabota, no Julia Roberts sa v tom nestratí.(10.10.2008)
oGGy
Pro mě taková normální romantická komedie. Takže brrr a zííív. Ale oproti české produkci je tohleto majstrštyk, no a hudba od Zimmera?(10.3.2008)
Laku
Hodně velká nuda... Od režiséra Hallströmova formátu bych takový vyloženě podprůměrný a hlavně povrchní film neočekával. Mixování žánrů nedopadlo zrovna nejlépe... přičemž o drama rozhodně nejde. Kdyby alespoň ta komedie nebo romantika měla ve filmu své místo, ale ono ne. Celý film na mě působil značně nekompaktním dojmem. Na to aby byl dostatečně komický, se až často tváří příliš vážně a diváka nudí, někdy až stupidními dialogy a ve své podstatě i scénářem. Vyzdvyhnout si zaslouží jen pár povedených vtípků a lehce nadprůměrná Julia Roberts.(21.6.2006)
IBBY
...ano ano láska je mocná čarodějka a protože já filmy L.H přímo zbožňuju budu chápavá... přesně tak jak by člověk měl ke svým láskám chápavý být...odpustím ale napříště budu ostražitá... jen ještě malá poznámečka: Robert D. je ve své roli pána tvorstva naprosto skvělý...(4.5.2010)
goniss
Jsou prázdniny a celkem nuda.. a listováním programu jsme narazila na Julii ve filmu který právě začal a běžel.. Zaujal mě, jelikož je z její herecky starší tvorby, a zdál s emi sympatický.. A taky byl, zpříjemnil mi odpolední nudu, žádné zázraky, ani ne nuda, natáčeno v krásném prostředí s koňmi.. A ke všemu jak se tak dívám, natáčel to můj oblíbený režisér, který má ve své filmotéce daleko silnější a dojemnější filmy, což mě ale i překvapilo, že je takovy 'nic film' od něj.. Jinak je to bezva obyčejný film pro nudné odpoledne :-)(4.8.2011)