Ja milujem, ty miluješ

Drama / Romantický

Československo, 1980, 97 min

Dušan Hanák

• Houdini

Zlatý Medvěd - výběr(27.4.2006)

Výtečný osobitý vhled do normalizační bezvýchodnosti a pustiny, podpořený až "novovlnovou" empatií a autentičností postav. Skvělá volba typů řadí tenhle film k nejlepším počinům 80. let, scénář je syrový a hodně rozevřený, zaměřuje se spíš na kresbu situace než na nějaké ucelené vyprávění... Z mého pohledu funguje velmi podobně jako Slámovo Štěstí, nosný motiv buduje ze zdánlivě nesouvislých a roztěkaných linek, aby ho v závěru nechal naplno vyznít ve vší nedokonalosti a křehkosti. Pištovo hledání lásky v šedém světě nudy, prázdnoty a masek je z diváckého hlediska možná nepříliš atraktivní, nicméně pokud na Hanákovu hru přistoupíte a budete jeho svět vnímat jako vypovídající výseč normalizační reality, pak "Ja milujem, ty miluješ" skrývá mnohem víc než jen příběh jedince... Je to vpodstatě neradostná krystalizace celé československé společnosti.(9.6.2008)

Slovenské silně realistické, ba naturalistické drama se značnou dávkou syrové autentičnosti, které zobrazuje socialistickou společnost a dobu reálného socialismu takovou, jaká skutečně byla (proto také směřoval místo na plátna kin do trezoru)...tedy dobu pochmurnou a bezvýchodnou... Tohle je skutečná oslava vítězství dělnické třídy...lidí v době bezčasí údajné beztřídní společnosti...tak vypadal socialismus...jen v málokterém našem filmu proteklo tolik alkoholu... Silně pesimisticky laděné drama o životě průměrných malých lidí, které spojuje maloměstské nádraží, kde všichni pracují, jejichž malost není myšlena ve smyslu fyzického vzrůstu (vyjma hlavní postavy), ale ve smyslu společenského významu. Přiznávám se ale, že jsem nebyl schopen tento film pobrat, filmová řeč Dušana Hanáka mne příliš mnoho neoslovila... Přesto přesně vím, co chtěl divákovi sdělit.(4.6.2008)

No v prvom rade by som určite film neškatuľkoval do romantickej drámy, ale zas ide o uhol pohľadu, z ktorého sa na film pozeráte. V dramatickom ponímaní ide o veľmi jednoduchú a zároveň hlbokú analýzu človeka a jeho vzťah k svojmu životu. Nevlastné prelínanie so satirickým a trpkým nahliadnutím do pestrého života prostého a jednoduchého slovenského človeka a okrajovo možno aj celej spoločnosti, ale Hanák už túto tému pekne odsekol a nechal na divákovi utvoriť si vlastný názor. Musel však predpokladať aj rozdielne názory, ktoré po filme určite nezasiahli len mňa. Ale dej a príbeh bol na svoju podstatu dokonale stráviteľný a každú minútu zasycoval rovnomernými kúskami až do konca. 80%.(10.6.2008)

hm, poprvé mě to docela bavilo, dnes už jsem víc zíval:-)(5.6.2008)

som rad, ze v slovenskej chudobe povznikali napr aj taketo filmy. prijemne, lahke, nenapadny humor, vlazna zapletka, tisice dedinskych osudov.. prirodzene zahrate. moze byt.(5.9.2007)

Ja milujem, ty miluješ volně navazuje na Hanákův předchozí film Ružové sny. Mladý pošťák z Ružových snů (Juraj Nvota, který se objeví i v Ja milujem, ty miluješ ve v podstatě totožné vedlejší roli) se dostává jako starý mládenec do krize středního věku (skvělý Roman Klosowski, známý spíš z chlapeckých rolí z polských filmů konce 50. let). A jeho hledání a tápání ho stojí mnoho úsilí a musí si mnoho vytrpět, aby dokázal vyhrát. Ošklivý, špinavý, pochmurný a neradostný film o osudech malých lidí, kteří chtějí jako každý jiný prožít plný život. Kvůli příliš pesimistickému vyznění byl film hned po dokončení uložen do trezoru a premiéru měl až roku 1988, přičemž hned v roce 1989 za něj získal Dušan Hanák v Berlíně Stříbrného medvěda za nejlepší režii.(7.1.2008)

Pár světlých momentů bych ve filmu našla, ale jinak docela nuda...Zaujal mě polský herec Roman Klosowski v roli Pišty.(8.6.2008)

Film hovorí ľuďoch, ktorí napriek fyzickým hendikepom a neradostnému osudu túžia po láske a porozumení a veria, že život sa dá žiť aj inak.(11.12.2008)

• Skip

Unylý film o obyčejných lidičkách, který mě ale nechal úplně chladným. Film, který mi nic nedal, nic nezůstalo. Jen tak prošel a zase zmizel, aniž bych o něm musel nebo chtěl nějak přemýšlet.(10.8.2008)

Tak se mi už včera po filmu nechtělo hodnotit a nechala to na dnešek. To se mi tedy ještě nestalo, ale já si nemohu dnes vzpomenout jak to skončilo. A to jsem včera měla pocit, že je to film ze života co miluju. Ještě mě napadá jestli to nebylo tím množstvím vypitého alkoholu.....(5.6.2008)

Skvěle jsem se pobavil, jen mně trochu vadila lámaná českoslovenština Ivy Janžurové. Možná měla napodobit M. Ježkovou.(6.6.2008)

Realistický, ale pre mňa len priemerný film. Priemerní boli aj herci, zápletka tiež ničím neprekvapila, jednoducho film, ktorý ani neviem či skončil, lebo mi nič nedal.(22.8.2008)

• tom88

Ďalšia staršia slovenská dráma, ktorá mne nič nehovorí. Obsahovo je to veľmi slabé, bez deja a nejakej lepšej zápletky. Herci sú tiež ledva priemerní až na výnimky. Postavy v jednom kuse chlastajú...ráno, poobede, večer, v práci, doma no stále prevracajú poháriky. Nie je to žiaden slovenský prevratný film, ale niečo do seba má. A Věra Bílá ma fakt dorazila. 58%.(28.8.2007)

Lituju jen toho, že v popředí nebyla krajina a oblast tohoto sociálního dramatu. Když sem koukal pořád na ty dva, tak sem chtěl vědět co se děje venku, ve vesnici, ve vedlejší vesnici...(18.7.2009)

Jeden z filmů, u kterých je při hodnocení nutno přihlédnout k době, ve které vznikal. Asi bych šel jinak s hodnocením dolů, v podstatě je to banální historka s legračními hereckými výkony (až na Ivu Janžurovou a také Věru Bílou, jejíž postava mi přišla zdaleka nejzábavnější). Samozřejmě vím, že v rámci tehdejší produkce to byl asi film výjimečný svojí civilností, ale dneska trochu nudí.(4.6.2008)

Hanák a Dušek skladali jednu scénu za duhou, akoby na seba ani nenaväzovali. Nakoniec však z toho vyšiel jeden celistvý obraz človeka, akých bolo za totáča tisíce, pre ktorých zmysel života kvôli svojej bezvýchodiskovej situácii zostal len chlast, ženy a žarty zo seba samých........... Aj mám nutkanie dať 5, lebo som mal pocit, že nesledujem film s hercami, ale vidím skutočný príbeh so skutočnými ľuďmi a to sa mi nestáva často - je to perfektne zahrané a tie jednoduché dialógy úplne sedia k tým jednoduchým postavám, žiadne zbytočné múdre reči, ktoré by takýto ľudia nikdy zo seba nevysúkali...........(3.8.2009)

• Danoboss

Už chápem prečo je toto trezorový film - to bolo strašné - hlúpe dialogy, hlúpy dej... fakt sa na toto skladali všetci obyvatelia? Pozeral som to len útržkovito, ale aj to vo mne zanechalo veľmi zlý dojem.(3.11.2008)

Skoro kusturicovská story.(20.1.2012)

• kebom

Nerovnomerný film, zaujímavé a dojímavé situácie (napr. s matkou) strieda doslova nuda. Celý dej by sa vmestil asi do dvadsiatich minút. Prostredie bolo podľa môjho názoru vybraté až extrémne ošumelé, všetci zúčastnení pôsobia ako alkoholici a looseri. V obsahu je spomenuté, že bol absurdne zakázaný práve kvôli tomu, zase až tak absurdné rozhodnutie to nebolo. Navyše celý dej a scenár je dosť vyprázdnený.(16.3.2007)

<< předchozí 1 2