Reklama

Reklama

Obsahy(1)

K rázovitému valašskému dědovi (František Segrado) přijíždějí na prázdniny vnoučci (Anička Čtvrtníčková a Jáchym Dimov) z Prahy. Zaneprázdnění rodiče (D. Suchařípa a P. Hřebíčková) vysílají děti v dobrém úmyslu změnit jejich virtuální svět internetu, mobilů a tabletů. Na Valašské vesnici totiž vše funguje trošku jinak. Ne, že by tu nebyl signál, ale Ti Valaši zkrátka žijí tak trochu jinak, po svém. Navíc pokud na půdě dědovy chaloupky naleznete zapomenutý poklad, který začne zajímat i zbytek vesnice, máte rázem jízdenku na tajemnou exkurzi historií starého Valašska od jara až do zimy. (A-Company CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (103)

hygienik 

všechny recenze uživatele

Ten film je presne taký, aký má byť. O starých zidealizovaných časoch, ktoré poznáme z historiek starých mám. Vtedy o všetkom rozhodoval apuka Ferenc Józska a Pán Boh. O obyčajných chlapoch, čo vysedávajú po krčmám a majú pivní břich. A o ich deťoch, ktoré zévlujú a kradnú susedom ovocie. Najväčším kladom sú veľmi zlé herecké výkony, ktoré budia dojem, že vo filme hrajú autentickí neherci. Časom oceníte všetky postavy, vrátane otravného Polívku, alkoholika traktoristu aj nie veľmi sympatickýcké, ale o to obyčajnejšie vnúčatá z Prahy. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Mňa "Děda" úprimne nudil. Vizuálne pekný a má pár sympatických postáv, no nevedel som sa nejako s mnohými postavami spojiť, lebo príbeh akosi neviem pochopiť. Má to podľa mňa rozbitý príbeh, ktorý vôbec nevie medzi sebou prepojiť dve hlavné dejové línie, ktoré medzi sebou nedávajú zmysel. Aspoň ja som v tom nenašiel súvis. O chvíľku ma to už nudilo a stratil som záujem vôbec pozerať ďalej. Plus je trošku škoda, že jedna hláška na začiatku filmu viac-menej zospoiluje obsah záhadnej miestnosti. Neviem čo si mám o filme myslieť. Vizuálne pekný, má to pár pekných historických odbočiek vďaka listom, ktoré deti nájdu na povale, no mal som z toho pocit, že to film iba naťahuje. Jediné pozitívne čo film ale urobil bolo, že som vďaka nemu dostal chuť ísť s rodičmi a svokrovcami na chatu opekať a urobiť si zemiačky v pahrebe. A nejako to určite musíme spáchať. Bude to stáť určite za to. Čo sa ale týka filmu, viackrát sa k tomu určite nevrátim. Hodnotenie: C ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je to takový, no... Asi takhle, na jednu stranu se mi líbila krásná kamera a funkční poetická pohodová atmosféra vesnice, taky jsem se u toho moc nenudil a byl to příjemně strávený čas, jenže na tu druhou stranu to jde odnikud nikam, herecké výkony většinou za moc nestojí (hlavně děcka přehrávají), Polívka tu v podstatě nemá co hrát a role Čtvrtníčka je tu natolik mimo, že je neopodstatnitelná, chování dětí je naprosto nerealistické, nerealistické dialogy, zvuk je místy mizerný a když ho hudba přeřve (což se děje u čtení dopisů), tak rozumím tak každé třetí slovo a vůbec ta "dějová" linka s historickými dopisy je taky úplně o ničem a zbytečná (SPOILER pokud teda závěr neměl být jakože reinkarnace, ale to asi hodně fantazíruji KONEC SPOILERU), tajemství zelených dveří taky nepřinese nic zajímavého - ačkoli, nečekané to bylo, ale to jen proto, že ta "pointa" je úplně nahodilá - a teoreticky to ani nemuselo mít scénář. Dva lidi to napsali, tři (!!) zrežírovali a je to na tom znát, protože chvíli se to tváří jako komedie, pak zase jako poeticko-historický film, pak je z toho jenom poetický film, pak zase reklama na Valašsko... Takové krapet nekonzistentní mi to přijde, i když je jasné, o co se tvůrci snažili a je i vidět, že do toho dali srdce. A ono to na tom je hodně znát, ale stejně tomu chybí nějaký pořádný ksicht nebo aspoň jednoduchá dějová linka. Jestli je to fakt jen od Valachů pro Valachy, tak to nejsem schopný docenit, jelikož já Valašsku byl nejblíž když jsem byl ve Zlíně, každopádně pro mě to je další zajímavý pokus o český poetický film (kterých je tady sakra málo), který ale bohužel má taky dost mínusů, takže nadšený z něj být bohužel nemůžu. Proto ho tak ohodnotím průměrně, možná fakt lehoulince nadprůměrně, ale to u mě na počtu celých hvězdiček stejně moc nezmění. Btw, režisérské duo Gerlíková-Novotný ze všech těch historických scén udělali celý film jménem Tehdy spolu, trvá 75 minut, jsou v něm úplně ty stejné záběry, taky je to o Valašských tradicích, ale dějově je to o něčem jiném, aspoň co si pamatuji. Vskutku zajímavé využití recyklace záběrů... 3* ()

klukluka odpad!

všechny recenze uživatele

Může být film totálně o hovně? Ale fakt totálně... Může. Jmenuje se Děda. Za bezmála dvě hodiny se v něm nestane lautr, ale lautr nic. Tu prázdnotu navíc ztvární lidé, kteří jsou na tom s herectvím asi tak jako vy nebo já. Štěky Bolka Polívky a Petra Čtvrtníčka nepočítám. Napadají mě dva důvody, proč to vzniklo: 1. Z lásky k Valašsku, 2. Za účelem propagace Zetoru. Tohle by ale mělo být v Obsahu. Určitě bych si pak rozmyslel, jestli na to mám koukat. Moje úprava úvodního textu: K dědovi (František Segrado) žijícímu na Valašsku přijíždějí na prázdniny vnoučci (Anička a Jáchym) z Prahy. Rodiče (Suchařípa a Hřebíčková) si skutečně potřebují odfouknout, jinak by ke starému alkoholikovi děti jistě nepouštěli. Správně tuší, že se děti budou na vesnici nudit, a že jim to děda neusnadní, ale nedá se svítit. Děda ovšem překvapí. Dětem slíbí promyšlenou celoprázdninovou hru. Za tím účelem jim sebere tablety. Hra se sice neuskuteční, děti ale na půdě najdou staré dopisy. Mohou si číst například o tom, jak chodili kdysi místní zemědělci sklízet pole. A vykutálený děda může courat po hospodě. Záběr na Beskydy. The End. ()

caba 

všechny recenze uživatele

Tento film přiblíží těžký život na vesnici v roce 1915-18. TO BYL JEDINÝ KLAD FILMU!!Jak ukazuje život dnešních vesničanů -Valachů ,tak to je učiněná hrůza.Nechutní chlapi-špinaví-hlavně traktorista ,také Bolek Polívka atd.Ženy na tom nebyly lépe.Nechutné ,přímo blbé. Nesympatická Kristína Frejová ,dětské role ubohé,hlavně nyní všude nastrčená Anna Čtvrtníčková.Tento film uráží každého normálního člověka ,který žije na valašské vesnici. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (3)

  • V historické části je ve filmu ukázána jen pětina hrubého materiálu. Z něj již vzniká i hodinový dokumentární film o starém životě na Valašsku. (Mejlaprod)

Reklama

Reklama