Reklama

Reklama

Stop Making Sense

(festivalový název)
  • USA Stop Making Sense (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

O niektorých kapelách sa už počas ich existencie vytvorí mýtus a stanú sa kultovými. O Talking Heads to platí dvojnásobne. Nielen preto, že spolupracovali s Wimom Wendersom a Brianom Enom, ale aj preto, že názov kapely Radiohead je odvodený z ich skladby, ktorá poslúžila Thomovi Yorkovi ako zdroj inšpirácie. Kapela bola na hudobnej scéne od roku 1974 do roku 1991 a za tento čas vydala 8 albumov, ktoré silno ovplyvnili postpunkovú scénu. Z ich turné v roku 1984 vznikol vďaka Jonathanovi Demmovi koncertný film Talking Heads: Nerieš to! s množstvom pódiových ozvláštnení, kostýmových hier, netradičných tanečných kreácií a Byrnových odkazov na francúzsku novú vlnu, napríklad na Godardov film Na konci s dychom. Tento film je Transmitter!, ako sa spieva v skladbe Radio Head. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Hudba Talking Heads neni zrovna muj salek caje (je to prilis pozitivni), ale kdyz jsem slysel ze vsech stran chvalu a videl schopneho rezisera, ktery ma na konte treba Silence Of The Lambs, byla povinnost se tomu podivat na zoubek. Jako hudebnik rozhodne ocenuji ryzi hudebnost, ktera z toho cisi, i kdyz to na me pusobi az prehnane v NY funk stylu a vesmes vsechny songy zni stejne, nebo minimalne hodne podobne. Mozna mam prirozenou neduveru v neco, kde se na podiu pohybuje cca 10 lidi vcetne 4 zhulenych afroamericanu tvoricich chaos a hrajici na bonga. Pozitivne ale vnimam silene divadelni kreace Davida Byrnea a peknou stage show, ktera si hraje se svetly a screeny. Na dobu vzniku urcite pokrocily kousek. 6/10 ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Dávno před tím, než "umlčel jehňátka", natočil Demme film, který je dodnes označován za jeden z nejlepších hudebních dokumentů. Záznam vystoupení legendární novovlnné kapely Talking Heads je překvapivě uměřeně nasnímán (na tak ambiciózního režiséra a to navíc za kamerou stál Jordan Cronenweth, který předtím točil Blade Runnera !) bez zbytečných střihů a speciálních efektů. Velký podíl na jeho působivosti má frontman kapely David Byrne, jeho charismatický nervní projev a "divadelně" vystavěná gradující show. Film se v roce 1999 dočkal prodloužené (99 minut) a remasterované (zvuk) podoby. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Talking Heads rozhodně není kapela, která by byla mojí krevní skupinou, což je dáno tím, že jsem ji v podstatě vůbec neznal. Některé její písně ano, ale samotnou kapelu ne. Ten dokument je ale natočen tak dobře, že i když mě hudba nijak zásadně neoslovila, bavilo mě muzikanty sledovat. Některé hry světla a stínu byly skvělé. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

David Byrne přijde na pódium s kazeťákem, bláznivým výrazem vraha a odpálí sólo 'Psycho Killer'. Ty jeho taneční kreace jsou neskutečný. A jak ke konci vytáhne sáčko aspoň o deset velikostí větší... mistr. Koncert je složený z těch nejlepších písní, živý, pozitivní a dobře poskládaný (postupné přidávání hudebníků, osvětlení, aranžmá). Skladby 'Burning Down the House' a 'Once In a Life Time' jsou tady odehraný naplno, nadčasový pecky. Nadčasový možná i celý koncert, protože díky režii a hlavně kameře se dá dneska těžko věřit, že rok nahrání je '83. -"Same as it ever waaaaaaaas!" ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

David Byrne je hyperaktivní hudebník, který v tomto záznamu dokazuje, že do každé písně dá zcela vše. On nevystupuje jen skvěle, on tomu dodává i herecký výraz uhranutého podivína. Scéna je jednoduchá, písně a styl avantgardní a nasvícení nadčasové. V jednoduchosti je síla. První píseň s kazeťákem je dokonalá. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Energický záznam koncertu (resp. bezešvý sestřih z vícero) s originální scénografií a hrou světel i stínů, bláznivě charizmatickým frontmanem a rozjásanými výkony hudebníků mě svým vtahujícím nasnímáním přenesl přímo do centra dění, na samotné pódium. I když jsem znal sotva 2-3 písničky. ()

Krasus 

všechny recenze uživatele

Hlava mi nebere, že jsem do svých dvaceti let neměl ponětí o tom, že Jonatham Demme a Talking Heads stvořili nejoriginálnější hudební dílo, které si lze představit. Rád bych někdy zašel na kafe se střihačkou tohoto veledíla a pověděl jí, že lépe už svou práci dělat nelze. Geniálně nasmímaná performance jedněch z nejlepších hudebníků světa. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem film ´CBGB´ (2013) a v něm mě zaujala skupina ´Talking Heads´. ´Stop Making Sense´ je dokumentem z jejich tří koncertů v Hollywoodu v roce 1983. Skupina se kromě svých samotných písní soustřeďuje také na jejich prezentaci. Aranžmá, kostýmy, choreografie. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Ha! Tak tohle DVD jsem porvé viděl v 85 roce na VHS, přivezené z Jugoslávie a Byrne, poklusávající vedle kazetáku mě tenkrát úplně odstřelil. Chvíli potom mě pak vzal živák Laurie Andersson, která běhala po podiu s blikajícími žárokami na těle a Zappova podiová presentace jho žertovných skladeb. Jo, to byly časy. Tahle podívaná nezestárla, nedávno jsem si ji koupil a budete se divit, občas si ji celou pustím. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoriginálnějších koncertních filmů / dokumentů. Už název dává divákovi na výběr - buď pochopí, že vše přestalo dávat smysl a přistoupí tak na Byrneovy hudební, scénické i choreografické nápady, nebo má prostě smůlu... Já se bavil královsky. Talking Heads stále válí. ()

NorseSword24 

všechny recenze uživatele

Nie je to moja obľúbená kapela, v playliste mám niektoré pesničky, ktoré si užívam rovnako ako som si užil toto legendárne vystúpenie. Posledné hodnotenie roku 2023 ()

Reklama

Reklama