Reklama

Reklama

Vražda na objednávku

  • USA Dial M for Murder (více)
Trailer

Když americký spisovatel Mark Halliday navštíví čerstvě vdanou Margot Wendice v Londýně, nevědomky tím spustí řetězec vydírání a vražd. Manžel Margot, Tony Wendice, si všimne jejích citů k Hallidayovi, začne se obávat rozvodu a s ním spojeného vydědění, a tak naplánuje její smrt. K tomu využije svého bývalého spolužáka Lesgateho, který je již zapleten do nezákonné činnosti. Margot se podaří Lesgatea v sebeobraně zabít, ale Tony vše nastrojí tak, aby byla obviněna za úkladnou vraždu. Hallidayovi nezbývá, než Tonyho vyřadit ze hry... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (277)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Hitchcocka mám rád a vím, že je to pravý mistr svého řemesla. Přesto mě překvapil, jak krásně divadelně vypadá tento film. A já se díky tomu, díky skvělému scénáři, díky parádnímu Rayi Millandovi a překrásné a takřka dokonalé Grace Kelly do tohoto filmu zamiloval a celých 105 minut jsem z něj nespustil oči. Když potom film skončil, tak jsem měl jasno - už vím, proč je Grace Kelly tak obdivována a tohle je pro mě zatím nejlepší Hitchcock! 100 %. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"3D technika nebyla tehdy žádnou novinkou. To se používalo už ve dvacátých letech za pomoci speciálních červenozelených brýlí. Kostlivci házeli lebky do publika nebo v sále začali létat netopýři. Jelikož jsem si neuměl představit Raye Millanda nebo Grace Kellyovou, jak dělají něco podobného, rozhodl jsem se zopakovat vraždenou scénu z Její zpovědi (...) Ve 3D jsou nůžky v popředí a její ruce působí, jako by pronikaly směrem k publiku, aby je mohly uchopit a zavraždit tak případného vraha, který je ukryt v pozadí." Tolik Alfred Hitchcock, citovaný v knize Vždyť je to jen film. Hitchcockovy filmy byly jen zřídka exteriérové, ale Vražda na objednávku je spolu s Provazem to nejdivadelnější, co natočil. Důvod byl pragmatický - tehdejší 3D technologie vyžadovala speciální dvojkameru, která byla tak těžká a nepraktická, že ji téměř nebylo možné přesouvat z místa na místo. Navíc Hitchcock věřil, že právě divadlo, obohacené filmovými výhodami jako je střih a zaměření na detail, bude tou správnou cestou pro 3D. Těžko říct. Film jsem viděl pouze v klasické, "placaté" podobě. Divadelní fundament mi nepřekáží, hra je to chytře vymyšlená a výborně zahraná. Ray Milland, tento nestor herecké kategorie "přítel hlavního hrdiny", měl IMHO nespravedlivý osud. Typově byl něčím na půl cesty mezi Jamesem Stewartem a Rexem Harrisonem, ale chyběla mu bezelstnost prvního a aristokratičnost druhého. Zajímavá na něm byla právě ta kombinace a našly se přinejmenším 2 filmy, které ji dokázaly účelně využít. Prvním byl Ztracený víkend, druhým právě Vražda na objednávku, kde hraje lidi dvou tváří. Ve Vraždě na objednávku mě tak fascinoval, že jsem mu i tak trochu fandil, a to i přesto, že v sázce byl život Grace Kellyové. ;-) 80% ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Po (ne)úspěchu filmu Hrůza na jevišti se Alfred Hitchcock rozhodl natočit po pěti letech opět "jen" detektivku. Jenomže detektivku perfektní! Už od samého začátku je strhující a ačkoli se skoro celý film odehrává v jedné místnosti, ani na malou chviličku nenudí a stále nás zaplétá do sítě intrik a dialogů. Ray Milland je ten pravý pro roli Tonyho Wendice, stejně tak krásná Grace Kellyová a Robert Cummings. Plus skvělý český dabing. 95%. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Úžasný film - starý dobrý Hitchcock v té nejlepší formě. Ten film mě skoro od samého začátku neuvěřitelně vtáhnul do děje a nepustil až do konce - perfektní scénář výborně dávkuje napětí a nedá člověku vydechnout. Ze všech herců mě nejvíc zaujala Grace Kelly, jejíž úchvatný zjev film velmi příjemně oživuje - ne že by to tedy bylo nějak potřeba, ten film v podstatě vůbec nezestárnul a ani po více než 60 letech od své premiéry neztrácí nic na své atraktivitě ani pro dnešního diváka. Film jako celek ohromuje svou promyšleností a sevřeností, s níž spěje ke svému velkolepému závěru. Velký zážitek z klasické a řemeslně dokonale zpracované filmařiny. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Silných 80%. Začína sa to nudným sprvu banálnym dialógom a končí nervydrásajúcim a komplikovaným finále. Vynikajúco vystavaná detektívka, v ktorej (ako je časté u Hitchcocka) neide o to zistiť, kto je vrah, ale usvedčiť ho. I keď tej zápletke, žeby mal niekto za ženu Grace Kelly a chcel ju zabiť, no ja tomu teda veľmi neverím :). PS: A čo na tieto manželkovské filmy pani Hitchocková? ()

Galerie (50)

Zajímavosti (17)

  • Šaty Margot Wendice (Grace Kelly) byly vybírány tak, aby byla postava na začátku oblečena ve výrazných barvách a s postupujícím příběhem byly její šaty stále tmavší. (Dreadd)
  • Po několika neúspěšných pokusech natočit scénu, ve které Margot (Grace Kelly) bodne Swanna (Anthony Dawson) nůžkami, Alfred Hitchcock řekl: „Toto je hezky udělaný záběr, ale nebyl tam dostatečný záblesk nůžek, a vražda bez záblesku nůžek, je jako chřest bez holandské majonézy – bez chuti.“ (Kulmon)

Reklama

Reklama