Reklama

Reklama

Na sever Severozápadní linkou

  • USA North by Northwest (více)
Trailer
Thriller / Mysteriózní / Dobrodružný / Romantický
USA, 1959, 131 min

Scénář:

Ernest Lehman

Kamera:

Robert Burks

Hrají:

Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis, Leo G. Carroll, Josephine Hutchinson, Philip Ober, Martin Landau, Adam Williams, Les Tremayne (více)
(další profese)

Americká kontrašpionáž si vymyslí neexistujícího agenta. Tajné služby si tohoto agenta ztotožní s reklamním odborníkem Rogerem Thornhillem (Cary Grant), který se tak jako volavka dostane do neproniknutelné hry agentů. Thornhill, pokoušející se celou věc objasnit, jen v poslední chvíli ujde jisté smrti při náletu letadla uprostřed pustiny, jehož iniciátorem byl nepřátelský agent Phillip Vandamm. Pouze krásná Eva (Eva Marie Saintová) mu nakonec podá pomocnou ruku, přestože ho zpočátku oklamala (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (567)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"THAT'S FUNNY, THAT PLANE'S DUSTIN' CROPS WHERE THERE AIN'T NO CROPS." ------------ S majstrom Alfredom som zatiaľ veľa skúseností nemal, to sa však bude meniť a už teraz viem, že to budú veľkolepé a intenzívne filmové pôžitky. A možno som len trafil ten správny film. Môj obľúbenec James Mason spolu s legendou Grantom, ktorého výkon bol famózny, lahodné dialógy, jedna neveriaca matka a prvá polhodina tak vtipná, až som si myslel, že sledujem komédiu? Dozaista som trafil! Hitchockova technika nakrúcania je ohromná. Len málo scén vyzerá aj po polstoročí obstarožne a pri niektorých mám dokonca pocit, akoby sa jednalo o nedávno vydaný film. Nesmiem zabudnúť ani na ikonickú scénu s lietadlom. Delikatesa. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Vybroušené dialogy, dokonalý styl, nadpozemsky charismatický Grant, hitchcockovská mnohoznačnost a Humor...Nepravý muž na nepravém místě v nepravou dobu-ale v tom Pravém filmu. Ten popis je zoufale chabý, ale okouzlení nelze popsat slovy, protože při přemýšlení nad vzletnými adjektivy mi na rtech bloudí připitoměle zasněný úsměv a ožívají dialogy. Pokud to neuvidíte, bude vaše filmová sbírka chudší o Modrého Mauricia. Hitchcock Number One. TOP 10 movie. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Kombinace špionážního filmu a romantiky s čitelným Hitchcckovým rukopisem. Na špionážní film až moc romantiky ... Ale už sjem si zvykla, že si Hitch vybíral předlohy, které nejsou tak úplně šálek mého čaje. Na rdrhou stranu je dokázal zpracovat s velkou profesionalitou. Zde díky hlavnímu představiteli velmi dobře koukatelné. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Opilý Cary Grant má své kouzlo, ne že ne, a celkově ta noční jízda autem byla velmi estetická, skoro jako z mých snů, stejně jako Martin Landau, ale to už je jiná pohádka. Člověk 21. století také musí mít na mysli Kusturicu a Vincenta Gallo. A potom je nechá spolu hovořit, ale divák tomu nerozumí, protože tam rámusí motor letadla. Hitch je drahoušek. A na konci vlak vjede do tunelu, sprosťák. Když se tak nad tím zamyslím, tak je těžké uvěřit, že je to skoro šedesát let starý film. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Kluk dívající se na zázrak. Teda spíš, čekající na zázrak. Nad hlavou mu lítá otazník, hoří jako pochodeň- nedočkavostí. Jeho úsměv balancuje někde mezi křečovitostí a tajemnem. Myšlenka "Je to divnej Hitchcock" odlítá jako motýl do prostoru. Nemává, mrcha. Přilétá letadlo, práškuje. Super! Cary Grant běží jako o závod a kamera taky. Kluk má po dlouhé době nefalšovaně otevřenou pusu, nikoliv od zívání, ale od údivu. Tak to má být. Alfred posledním klíčem otevírá dvěře do kina se jménem Bizar. Tam to dokončí. Kluka nudou zastřelí. Ten jen dí: "Už nikdy víc!" ()

Galerie (130)

Zajímavosti (69)

  • Cary Grant (Roger Thornhill) za roli obdržel na tehdejší poměry značnou sumu, 450 tisíc amerických dolarů + procenta ze zisku. Dalších 315 tisíc dostal jako “odškodné“ za 9 týdnů natáčení navíc nad rámec smlouvy. (džanik)
  • Slavná scéna na planině s letadlem trvá sedm minut a je němá. François Truffaut to označil za "silácký kousek". (Hwaelos)
  • I v tomto filmu si režisér Alfred Hitchcock střihl tradiční cameo. Ztvárnil muže, kterému v úvodu ujede "před nosem" autobus. (džanik)

Související novinky

Nolan prozradil název nového filmu

Nolan prozradil název nového filmu

01.04.2019

Věčný tajnůstkář Christopher Nolan (Dunkirk, Memento) už pár měsíců dává dohromady svůj nový film. O tom se až dodnes nic moc nevědělo, do hlavní role byl obsazen John David Washington … (více)

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama