Horor
USA, 1982, 114 min
Tobe HooperHudba:
Jerry GoldsmithPlakáty
Poklidný život jedné kalifornské rodiny naruší síly z onoho světa, které se zabydlí v jejím domě na předměstí. Zpočátku jsou vetřelci jen dva, ale brzy se celý dům změní ve strašidelný zámek. "Návštěva" se v žádném případě nechová přátelsky - a naší nešťastné rodince nejspíš nezbude nic jiného, než co nejrychleji vyklidit pole, aby nepadla za oběť přízrakům. Poltergeist je fascinující, hrůzostrašná a hlavně dynamická podívaná, která vám naočkuje koňskou dávku napětí. (oficiální text distributora)
Houdini
Oscar 3 nominace: Hudba, Vizuální efekty, Střih zvukových efektů(4.3.2004)
Douglas
Ačkoli je coby režisér v análech filmové dokumentace uváděn Tobe Hooper, režisérem mnoha /a nejlepších/ částí filmu je především samotný Steven Spielberg, pro něhož byl jeho vlastní scénář natolik osobní záležitostí, že nedovolil, aby byl zpracován někým jiným...(10.7.2002)
Gemini
Napodruhé a s pauzou několika let od "dětství" se mi už Poltergeist nezdá moc horrorový. Jde spíš o takový hodně mystický a místy nechutný rodinný film. Jediný atribut filmu, na který názor nezměním, je nádherná hudba Jerryho Goldsmithe.(20.5.2003)
Radyo
Dnes už se dá říct, že Poltergeist je jeden z klasických hororů. Nejen svým námětem a atmosférou, ale hlavně spoustou nevyjasněných úmrtí, díky kterým natáčecí štáb během tvorby všech tří dílů poněkud prořídl. Inu, se záhrobím není radno si zahrávat ... :)(18.1.2003)
Matty
Není nad pořádnou duchařinu, ač ji třeba režíruje tvůrce Texaského masakru motorovou pilou a ač ji třeba vymyslel mistr přeslazené zábavy pro celou rodinu. V Poltegreistu se mísí to nejlepší i to nejlepší od obou. Zprvu film skutečně připomíná rodinnou komedii. Židle pohybující se po podlaze? Cha, cha, cha, ohromná legrace, jenže duchové brzy přitvrdí a hrdinům ztuhnou úsměvy. Hýbe se všechno, co má pevný tvar, strom nevyjímaje a trikaři odvádějí na tehdejší dobu skutečně bravurní práci, ale stejně jsem se nemohl zbavit dojmu, že se tenhle horor nebere tak úplně vážně. Oč tvůrcům vlastně šlo? Že by o zábavu pro celou rodinu? Horor jako zábava pro celou rodinu? Možná to původně vypadalo úplně jinak, temněji, ale přišel producent s nůžkami a… však to znáte. Ale možná taky ne, tohle prostě nemá smysl řešit, Poltergeist není špatným filmem, ale když uvážím, o kolik by mohl být lepší... 65% Zajímavé komentáře: zputnik, Pacco, mm13(14.7.2006)
Djkoma
Film, který mě velmi zklamal. Najednu stranu o něm šlo hodně pověstí a člověk jako já se na něj prostě musel těšit, ale nedočkal se vůbec ničeho zvláštního. Postavy jsou nezajímavé, použití Poltergeista se snaží vyděsit, ale bohužel nic. Bát se pravděpodobně nebudete a jediné co si odnesete z tohoto filmu bude, že byste nechtěli mít doma nic podobného.(31.8.2006)
Renton
Scénář: Steven Spielberg, Michael Grais, Mark Victor .. ššššššššššš...(28.6.2006)
Malarkey
Já se nebál a to jsem čekal všelicos. Hlavně teda mě uzemnilo jméno hned na začátku, které na tomto filmu spolupracovalo a jak zde čtu komentáře, tak toho udělalo víc, než samotný režisér, tedy Steven Spielberg. To jméno mě hodně namlsalo, jenže krom opravdu hrůzostrašně dobrých hereckých výkonů hlavních představitelů jak dospělých tak dětských jsem viděl jen neskutečnou kravinu, která se opravdu dost zvrhne až na samotném konci, kde to je teda už opravdu masakr, ale být to tak celý film, rozhodně si nestěžuju. Takhle jsem se skoro celý film opravdu nesnesitelně nudil. Že Poltergeist existuje tak či onak, jsem věděl, ale že dokáže dělat takovéhle kousky, které mi hlava nebrala, to jsem opravdu netušil. Jediné strašidelné jsou na tom všem ty zjevy samotných herců, díky ním je asi tento film tak slavný, jinak se teda Spielberg moc nepředvedl, dle mého.(29.2.2008)
Anthony
Nominace na Oscara za zvukové a vizuální efekty a Jerry Goldsmith za hudbu - to jsou v podstatě také hlavní složky filmu budující napětí. Především hrátky se světly jsou úžasné a když se na konci závěrečných titulků ozve dětský smích běhá mi mráz po zádech.(25.7.2003)
AngelAngie
Nejznámější duchařský horor je povinnost vidět!(21.9.2008)
Superpero
Ono to vůbec nebylo špatné, jako normální napínavej film. Ovšem z čistě hororového hlediska to naprosto nefunguje, opravdu jsem se nebál a to monstroźní finále s kostlivcema mi tam přišlo tak nějak navíc a vůbec celej film má dosti nadbytečnou stopáž. Ale musím pochválit všechny herce.(28.6.2006)
TheMaker
Bojím, bojím ...(4.6.2008)
║Rozpočet $10,7milióna║Tržby USA $76,606,280║Tržby Celosvetovo $123,606,280║ Horrorová Klasika dosahujúca takmer pompézne rozmery slávnejšieho Vymítača diabla! Po dlhých rokoch som sa k tomuto filmu vrátil a jasal som nadšením ako perfektne dokázali tvorcovia na tú dobu tento horror zvládnuť. Rovnako ako príbehová stránka je aj technická ozdobou filmu, taktiež niektoré momentky sú až nepekne stiesňujúce a vytvárajú siný efekt strachu. Samozrejme že nechýba tu aj trochu naivity ale našťastie je to v znesiteľných medziach, lebo neznáme herecké obsadenie tu podáva nadštandartne výkony. /95%/(22.7.2005)
mandes
rozpočet : ? tržby americke : $76,606,280(23.1.2007)
J*A*S*M
Místy pěkně strašidelné, místy zdlouhavé ale celkově docela dobrá zábava. A určitě sledovatelnější než tucty dnešních dlouhovlasých duchařin. Horor určený pro všechny členy rodiny. 80% Horror movie of the year(26.5.2008)
hirnlego
Jeden z nejoptimističtějších hororů, jaké jsem kdy viděla (né-li ten úplně nej) - krom jiného také z důvodu, který Mr.Apache zmiňuje jako "megaspoiler" (a modří už vědí). Rozjezd sice celkem pomalý, ale postupně mě film bavil víc a víc (nejlepší scéna asi ta s "chlápkem před zrcadlem" - a tentokrát červení vědí). Ráda se někdy podívám znovu, protože Poltergeist, se svou specifickou atmosférou, má opravdu něco do sebe - třebaže bát se člověk (nebo alespoň většina) opravdu nebude.(28.6.2006)
tron
POLTERGEIST patrí k tým šťastným filmom, o ktorých sa hovoria legendy, ktoré už nikto nezničí, či už sú alebo nie sú pravdivé (naozaj nakrútil producent snímky, Steven Spielberg, väčšinu scén?). Tento ultimátny duchársky horor si však spokojne vystačí i bez historiek z nakrúcania. Je to dôstojný a sebavedomý kúsok, zaujímavý zvláštnou ale fungujúcou kombináciou „rodinného hororu“ (humor) s plnokrvnou hrôzou (zodieranie kože z tváre, kostry v bazéne, evildeadské znásilnenie stromom) a výborným výkonom maličkej Heather O´Rourkeovej (zomrela v roku 1988 ako trinásťročná po dokončení POLTERGEISTA 3). Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/148181/Poltergeist-100.html(21.9.2006)
movie
Zklamání. 0% horroru, 100% rodinné zábavy aneb Steven Spielberg pohřbívá celkem slibné téma. Efekty působí až komicky (ztvárnění duchů a monster), snad by bylo lepší kdyby bylo vidět míň. Celý film jsem vysloveně protrpěl a čekal na vrcholnou scénu kdy JoBeth Williams leze po stěnách a stropě.(30.10.2009)
zputnik
Na to, že POLTERGEIST nemá ani celé 2 hodiny, se mi tento Spielbergův kousek neskutečně táhl. Neodpustím si parafrázi slov "Pánů Sklepáků", že "tento film má jeden zásadní problém - je příliš dlouhý... a kdyby byl i o polovinu kratší, byl by stále příliš dlouhý." ;o) U Spielberga mám tento problém u více filmů - někdy se bohužel nedokážu zbavit pocitu, že některé imho nastavované věci nám Steven servíruje především proto, aby ukázal čemu novému se zase přiučil. ;o) Stejně tak je pro mě malou záhadou 3 nominace na Oscara, a to v oblastech, které mi v tomto filmu připadaly jako imho jedny z nejslabších - hudbu bych si dokázal představit v řadě jiných filmů, do POLTERGEIST (resp. do hororu) se mi však ani za mák nehodila. Vizuální efekty mile překvapily v pár momentech. Ve chvíly, kdy však měly budovat napětí a strach, jejich klady skomíraly a já si připadal jako při sledování z-komedie. Samostatnou kapitolu pak tvoří některé/mnohé repliky - v některých chvílích se mi nechtělo věřit, že POLTERGEIST není béčko, ale Spielberg. Ale ať jen nekritizuji... tento film není zas tak špatný. Má pár hodně silných momentů - bohužel to však nejsou ty, které měly být pro tento film těmi elementárními. Přijde mi, že v době natočení tohoto Spielbergova kousku vznikaly již podstatně podmanivější a hororovější horory. Shrnuto a podtrženo: Imho průměrný horor s pár hodně silnými momenty a závěrečným morálním apelem k developerům všech zemí světa. ;o)(9.1.2006)
Lateef
Sakra, asi jsem v úvodních titulcích přehlédl jména Duchovny a Anderson... Slušný horor s výbornými scénami, výbornými herci a s megalomním finále. Nejděsivějšími momenty jsou dětský křik a závěrečné povstání obyvatelů zastavěného hřbitova. Spousta momentů by nikdy nebyla komplexních bez hudby Jerryho Goldsmithe. Kdyby byl film nahuštěn do devadesáti minut, čímž by se zbavil nudnějších řečnických pasáží, mohl být ještě lepší. A jaké že z něj plyne ponaučení?? Dohlížet na ratolesti 24 hodin denně, zjistit si původní využití svého pozemku a hlavně vypínat na noc bednu, popř. nezplodit tolik citlivé a zvídavé dítě... 10,5 miliónů dolarů(rozpočet)/76,5 miliónů dolarů(výdělek v USA)(30.12.2007)
| Na DVD od: | 06.03.2000 Warner |
|---|