Reklama

Reklama

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů. (CinemArt)

(více)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (955)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film má výborný start a retro na vojenské základně mě vysloveně bavilo. Možná škoda, že se více nepracovalo s hlavním magnetem filmu, tím žábochlapen. Více ukázat jeho schopnosti, větší snahu na divakovo ohromení bych rozhodně uvítal. Paradoxně tak to nejlepší co film skutečně nabízí v první části je postava Richard Stricklanda, který hraje skutečně ultimátního sráče. V kontrastu s touto postavou vyniká i jeho protipol doktor Robert Hoffstetler , kterého s přehledem hraje Michael Stuhlbarg. Bohužel od okamžiku únosu tajuplné bytosti tyto postavy ustupují do pozadí a scénaristi naprosto nepochpoitelně začnou mixovar žánry, pletou patý přes devatý (muzikálova vsuvka kontra přestřelka kontra sex) že absolutně zničí veškerou zajímavost filmu. Vůbec nechápu, proč se filmaři naprosto vzdali takového potenciálu který v podobě žábočlověka měli a udělali z toho v druhé části tak banální zápletku. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velmi podivná věc... Na pohádku pro dospělé je to příliš násilné, na sci-fi thriller je to příliš pohádkově naivní... Tahle nevyváženost filmu asi nejvíce uškodila. Samotné zpracování bylo dechberoucí, hlavně Amerika konce padesátých let... Úplně se mi vybavila Mafie 2 :-). Byla to doba úžasného designu a jen na tom autobusu jsem mohl oči nechat... To se filmařům povedlo na jedničku. Skvělá byla i kamera a samozřejmě hudba A. Desplata, který nezklame nikdy.. Větší problém jsem měl s nesympatickou hrdinkou a ještě méně sympatickým emzákem... Od poloviny jako by film ztratil logiku a vše se děje tak nějak podivně. Od úniku po sex v zatopené koupelně se zásuvkami a rosvícenými světly pod vodou ! To ten stařičký byt s omšelými tapetami měl opravdu vodotěsnou elektroinstalaci ? Ale to je jen detail... Na to jakou jsem na film slyšel odevšad chválu mně to až tak nenadchlo. Vizuál a skvostná hudba není vše. Bohužel. Dávám tedy za tři vejce na tvrdo. * * * ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Po většinu času se jedná o velmi příjemný snímek, jenž diváka zaujme takřka ve všech svých aspektech. Z téměř pětihvězdičkového dojmu ho však v druhé polovině začne táhnout dolů (prakticky až ke 3*) fyzično mezi tvorem a hlavní hrdinkou. Hodnotím s přivřenýma očima 4* skrze úvodní půlku, herecké výkony i celkové zpracování. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Baltimore šedesátých let, tajné vládní pokusy, Rusové, útrapy menšin a krása odlišnosti.. Vnitřně čistá zkazka z časů, kdy svět byl jednodušší, hranice mezi zlem a dobrem nebyla tak nečitelná a kdy dobro nebojovalo způsoby, kterými zlo pohrdá a sílí. Pohádkář Guillermo si po pacifickém šprýmu napravuje reputaci a dělá to způsobem tak oddaným filmovému umění, že mu zbaštíte i Freda Obojživelníka a Ginger Němou tančící své Follow the Fleet. Do posledního střetnutí s bohem je „rybář“ Michael Shannon naprostý ďábel.. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jelikož mne Purpurový vrch příliš nenadchnul, neočekával jsem nic mimořádného. A hle! Del Toro konečně udělal po dlouhé době film s velkým F. Výborné herecké výkony, úžasná kamera, solidní speciální efekty, atmosférická hudba. Příběh krásky a zvířete z Černé laguny, kdy kráska příliš krásy nepobrala na těle, zato jí má dostatek v duši, a zvíře je jakýmsi klonem netvora a Abrahama Sapiena. Hranice romantismu a sentimentu je zde velice křehká a k tomu ještě za dveřmi zuří studená válka. Štěstí, že Zeldu dobrá nálada příliš často neopouští, a tak si divák užije i několika vtipných proslovů. Nechybí klasická témata jako jsou láska, nenávist, pomsta, touha, víra, síla a smysl života. Ano, přesah do artových vod je tak velký, že mainstreamový divák zřejmě nad filmem ohrne nos. Mně to ale nevadí, jelikož jsem si ho užil stejně, jako viditelně i ostatní návštěvníci kina. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (40)

  • Tvor vo filme je inšpirovaný filmom Netvor z Černé laguny (1954). Richard (Michael Shannon) vo filme hovorí, že ho našli v rieke v Južnej Amerike, kde je vsadený aj príbeh filmu, ktorým sa tento film inšpiruje. (belinko)
  • Guillermo del Toro byl inspirován příběhem, který napsala sama Sally Hawkins. Pojednával o ženě, která nevěděla, že je mořská panna. „Bylo krásné, že jsme na stejné vlně. Zeptal jsem se, zda bych mohl použít nápad s jizvami na krku, což mi dovolila. Dovolila mi, abych použil i další detail, což bylo, že postava používala spoustu soli, aby mohla pobývat v její vaně“ řekl del Toro. (factoryBrick)
  • Po zhliadnutí traileru sa Kevin Smith vyjadril na tweeteri: "Po videní niečoho tak krásneho mi príde hlúpe nazývať sa režisérom." (belinko)

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

Del Toro dohlédne na další horory a fantasy

05.04.2018

Guillermo del Toro natočil spoustu děsivých i zábavných fantasy, pořádnou slávu mu však přinesla až ta poslední. Tvář vody letos získala čtyři Oscary, mezi nimiž nechyběly dvě sošky pro del Tora … (více)

Reklama

Reklama