Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vše nechali za sebou a uprchli, aby nalezli to jediné, po čem celý život skutečně toužili. Zemi dost velkou pro jejich sny... V Irsku roku 1892 se rolník Joseph Donelly (T. Cruise) vydává zabít bohatého statkáře Christieho kvůli bídě, v níž se on i desítky dalších ocitli jeho přičiněním. Právě v Christieho sídle se setkává s jeho vzpurnou dcerou Shannon (N. Kidmanová), otrávenou svazujícími společenskými konvencemi. Tyto rozdílné povahy spojí dohromady stejný sen po nové půdě, která se má rozdávat zájemcům v americké Oklahomě. Společně prchají za oceán, ale brzy po připlutí k americkým břehům se svými plány narazí a jsou nuceni přežívat v nuzných podmínkách bostonské chudinské čtvrti. Odkázáni jeden na druhého překonávají spoustu zkoušek, ale svého snu se nevzdávají… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (202)

novoten 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní, že pár let po takovém Rain Manovi nebo Narozen 4. července najednou Cruise vypadá, jako by úplně zapomněl hrát. Proto je taky jeho zemědělský nástup opravdu hrůzostrašným úvodem. Dobrá filmařina tak přichází až s Nicole Kidman, která svým nafintěným hašteřením přináší úsměv a její pohledy na nově příchozího jsou (dle předpokladů) ukázkou toho pravého jiskření. Právě proměnlivý a překvapivě silně působící vztah Josepha a Shannon je tou dějovou linií, která mě bez problémů dovedla až do konce s pocitem, že chci jejich osud opravdu znát. Naopak Cruiseho prohlášení o osudových rozhodnutích a o tom, že každý by měl bojovat o půdu jsou natolik prvoplánově hloupá, že téměř zastiňují vše pozitivní. ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Skvělý starosvětský film a zároveň vzpomínka na doby, kdy se dobrodružné filmy skutečně natáčely venku, davové scény vyžadovaly mnohočetný komparz a herci se pro svou roli museli třeba naučit jezdit na koni. Howardova pionýrská vyprávěnka sice působí na dnešní poměry značně naivně, ovšem v kontextu hlavních hrdinů to funguje báječně a navíc to Tomovi s Nicole spolu náramně sekne. Když pak celou tuhle honbu za americkým snem doprovází úžasná hudba pana Williamse, dostavuje se u mě minimálně čtyřhvězdičková erekce. ()

Reklama

lucijelucije 

všechny recenze uživatele

Příběh o irském a zároveň chudém rolníkovi, který se nedopatřením seznámí s bohatou dcerou statkáře, působí jako romantické klišé, a možná i trochu je, ale výkon T. Cruise a N. Kidman je fantastický a všechny otřepanosti, které se v tomto filmu nachází se dají předejít, dokonce se vám začnou i líbit. Far and Away se tak díky těmto rozkošným hercům stal impozantním snímkem. ()

castor 

všechny recenze uživatele

„To je ale složitá vražda!“ Je to možná s podivem, ale v mé sbírce DVD zastupují nejpočetnější skupinu právě filmy Toma Cruise. Pro někoho zřejmě stále ten chlapík z Top Gunu, co cení zuby a mhouří oči, pro jiné spolehlivá herecká star, která rozehrává svůj talent v rozmanitých kouscích, ve kterých se často „vykupuje“ ze svých komerčních hříchů. Dost často se objevuje v rolích na něj poměrně atypických a úmyslně na hlavu staví svou image hvězdy, stejně jako motá hlavu filmovým kritikům. Možná je to hlavně pečlivým výběrem rolí a obklopováním se výbornými režiséry (však posuďte sami: Brian De Palma, John Woo, J. J. Abrams, Bryan Singer, Ridley a Tony Scott, Barry Levinson, Cameron Crowe, Michael Mann, Francis Ford Coppola, Rob Reiner, Robert Redford, Sydney Pollack, James Mangold, Edward Zwick, Stanley Kubrick, Steven Spielberg, Martin Scorsese, Oliver Stone, Neil Jordan, Paul Thomas Anderson nebo jako v tomhle případě Ron Howard..), každopádně se zas a znova těším na další setkání.. I tahle irská pohádka o štěstí a kousku té vysněné americké půdy určitě stojí za pozornost. On prostý, nezlomný a irský venkovan, ona vzdělaná, rozmazlená a neposkvrněná dcera velkostatkáře. Spojí je útěk do Ameriky, kterou si ona pro její pokrok vysnila a on doufá, že na něj zbyde kus poctivé půdy. Z irských putyk se dostaneme do amerických boxerských krčem a bordelů. Ale nikdy se doopravdy neušpiníme. Ron Howard mezitím vypráví netriviální (ač jasně nalajnovaný) příběh bez zbytečných ran pod pás, Mikael Salomon pořádá poctivé kamerové jízdy, John Williams diriguje sympaticky rozmáchlé melodie a duo Cruise-Kidman nabízí uvěřitelnou chemii ve story, která se líbí i dvacet let poté. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Podle zdejších komentářů jsem se radši připravil na typickou hollywoodskou průměrnou nudu, ale konalo se milé překvapení. Příběh byl vcelku chytlavý, oba hlavní hrdinové dostatečně sympatičtí nato, abych jim po celou dobu fandil, nenudil jsem se(!) ani na chvíli, romantika nebyla přehnaná, dokonce se zde objevil i náznak humoru, Williamsova hudba byla výborná (stejně tak Enya na konci) a klišé přišlo až v úplném závěru, takže slušné 4*, spokojenost. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • Od Tronu (1982) první americký snímek, který byl natočen na 70mm film. (Lavran)
  • Pro natáčení Velkého oklahomského závodu o půdu bylo použito 800 komparzistů, 400 koní a 200 vozů. (CrypzzXD)
  • Zpěvačka Enya přezpívala skladbu "Book of Days" z původní irské gaelštiny do angličtiny právě pro soundtrack k tomuto filmu. Byla za ni nominována na Zlatou malinu. (Emzet)

Reklama

Reklama