Reklama

Reklama

Muž, který chtěl být králem

  • Velká Británie The Man Who Would Be King (více)
TV spot

Obsahy(1)

V 19. století, v době koloniálního panství, se dva bývalí britští vojáci, Peachy a Danny, rozhodnou zkusit štěstí v jisté zemi v odlehlé končině Indie. Se svými vojenskými zkušenostmi chtějí nejprve vystoupit coby její ochránci a potom se v zemi chopit vlády. Danny je skutečně prohlášen za krále, jelikož jeho poddaní ho pokládají za nezranitelného. Když podvod vyjde najevo, je usmrcen. Peachy unikne a vypravuje tento příběh Kiplingovi. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (161)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Slibný námět, dobrá předloha a skvělé obsazení, to vše slibovalo dobrý film. Bohužel se tak nestalo. Muž, který chtěl být králem pro mě byl až překvapivě nudný. Nelíbilo se mi plno dlouhých záběrů, které nikam neposouvaly děj. Často ukazovaly jen (zbytečné) velkolepé scény a ty vyzněly do ztracena. Kdyby se film o půl hodiny zkrátil, prospělo by mu to. Nějak jsem nedokázal ani najít společnou řeč s hlavními hrdiny. Jejich výstřednost, bláznivé chování a komentáře k okolnímu dění mě bavily jen občas. Příběh moc přesahu a poučení nenabídl, nebo jej nenabídl dostatečně atraktivně. Popíchnutí do Anglie, co do koloniální velmoci je sice fajn, ale rezonuje jen velmi slabě. Nakonec nechám tři slabé hvězdy, a pokud by tam nehráli Sean Connery a Michael Caine, bylo by hodnocení ještě nižší. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ze začátku zajímavá, zábavná, výpravná dobrodružná podívaná s výbornou dvojicí pravých britských mistrů, která bohužel v poslední třetině změní směr a začne být poněkud zdlouhavější a trochu nudná a vytratí se z ní veškerá zábava, která ze začátktu tak skvěle fungovala. Ani skvělý konec už výsledek nezachrání. ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Menej známa z dvojice Kiplingovových dobrodružných predlôh. Páči sa mi, že Huston to poňal ako útek do eskapizmu, ale zároveň sa drží pevne na nohách. Connerove a Caineove vyčíňanie má množstvo vypointovaných hlášok, ale tragický skon tejto jazdy je nevyhnutný. Výborná žánrová záležitosť, ktorá má správny nadhľad, ale nevnucujúcim spôsobom ponúka aj poučenia, ktoré sú univerzálne platné a vieme ich aplikovať na historické a spoločenské situácie. Práve ten kultúrny, diametrálny šok dvoch svetov a charizma pohotových cestovateľov vás 90% času vábia na zneuctenie kmeňového poriadku úplne cudzieho usporiadania, ktoré prežíva na báze nelogického mysticizmu a krviprelievania. Keď má ten kmeňový systém vady, využite to. Ale znášajte si aj následky... ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Jako dobrodružný film spíš nuda za tři hvězdy, ovšem jako alegorie o uchvácení moci a neoprávněném pocitu nadřazenosti za pět hvězd, takže dávám čtyři. Dva vykutálení Angláni se vším všudy včetně té jejich neopodstatněné hloupé domýšlivosti se rozhodnou oblbnout primitivní obyvatele zaostalé země, ovládnout je a týt z jejich údajného bohatství, kterého je pro takové ubožáky samozřejmě škoda a patří do povolanějších rukou. Kolonizace ve zkratce... Jen u Kiplinga došlo k prohlédnutí domorodců a potrestání jaksi dříve, než to trvalo kolonizovaným národům ve skutečnosti. Totéž se děje dodnes a bude se dít dále, tak jak to kdysi jeden Angličan narozený v Indii napsal a jeden Američan bravurně zrežíroval.... ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Connerymu se v tomto filmu podařilo dokonce ještě víc, než hlásá název filmu. Stal se pozemským bohem. A to nejen jako postava, dá se totéž říci i o jeho hereckém výkonu. Nikterak za ním nezaostává ani Michael Caine. Dokazuje to i závěrečná píseň - pan Někdo až do samotného konce. John Huston natočil výtečný dobrodružný film, jaké se již netočí. Ty davové scény, to je fajnšmekrovo potěšení. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (8)

  • Karroom Ben Bouih byl 103letý noční hlídač olivového sadu. Při natáčení častokrát usnul. John Huston mu vysvětlil, že si natáčením vydělá tolik peněz, že bude moci spát i v noci. (Kulmon)
  • Jediný film, ve kterém si Michael Caine zahrál se svou manželkou Shakirou. (Kulmon)
  • Princeznu Roxanne hraje Shakira Caine, manželka jednoho z hlavních hrdinů. (Javert)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama