Reklama

Reklama

Muž, který chtěl být králem

  • Velká Británie The Man Who Would Be King (více)
TV spot

Obsahy(1)

V 19. století, v době koloniálního panství, se dva bývalí britští vojáci, Peachy a Danny, rozhodnou zkusit štěstí v jisté zemi v odlehlé končině Indie. Se svými vojenskými zkušenostmi chtějí nejprve vystoupit coby její ochránci a potom se v zemi chopit vlády. Danny je skutečně prohlášen za krále, jelikož jeho poddaní ho pokládají za nezranitelného. Když podvod vyjde najevo, je usmrcen. Peachy unikne a vypravuje tento příběh Kiplingovi. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (161)

Pecival 

všechny recenze uživatele

Na lehce absurdním námětu vystavěná slušná, dobrodružná podívaná. Bohužel film pro mě sehlává tam, kde bych to vůbec nečekal - v hlavních charakterech a jejich představitelech. Connery a Caine samozřejmě nejsou žádní žabaři a chvílemi se velmi pěkně doplňují, ale šmrncu takového Indiho se nepřibližují ani o kousek biče. Nakonec třeba to je záměr, film ke konci hraje na trochu vážnější notu, ale to mi nesedělo. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"He wants to know, are you gods?" "Not gods, Englishmen. Which is the next best thing."     Poriadne uletené dobrodružstvo dvoch bláznivých postavičiek, v skvelom prevedení Seana Conneryho a Michaela Cainea. Okrem hereckých výkonov a humoru môžem ešte vyzdvihnúť výborný záverečný úsek odohrávajúci sa vo "svätom meste" (Sikandergul). ktorý má aj napriek prítomnému humoru celkom mrazivú atmosféru. Inak ale film dosť kolíše, čo sa pútavosti týka, žiaden nový Lawrence z Arábie sa proste nekoná. A ani hudba ma teda nijako neohúrila, k tej lawrenceovskej má veľmi ďaleko, hoci autor je ten istý (Maurice Jarre). Je zaujímavé, že od Johna Hustona som už videl 11 filmov a hodnotil som ich takmer navlas rovnako - skoro všetky sú dobré (3 hviezdičky), ale žiaden výborný (4 hviezdičky), Len jediný film sa z toho vymyká a tým je výborná Africká Kráľovná (1951).     "Now, the problem is, how to divide five Afghans from three mules and have two Englishmen left over." ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Tento výborný dobrodružný príbeh, obsahujúci v sebe trefnú koloniálnu satiru, nepotrebuje dlhý komentár. S. Connery, M. Caine a fantastická výprava hovoria sami za seba. Záver ponúka pekné ponaučenie, že hrať sa na boha nevypláca, nemôže byť každý Alexander Macedónsky, ten bol len jeden a vlastne ani on nedopadol ktovieako dobre. 85/100 ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Kdyby mi bylo deset let, zřejmě si tenhle film užiji radostně a bez reptání (adaptace Kiplinga, v níž se střílelo; křižovalo; kultury se zcela bezohledně a legračně střetávaly...). Jenže je mi o trochu víc. A proto mi připadá naivní, vyčpělý a zoufale "přitažený za vlasy". Popravdě, nechci se k němu vracet. Ani dvě hvězdičky se mi nechce "obětovat". Čili: Drobná omluva pro Michaela, Seana a Christophera. Never more... A nebo prostě nebyla nálada. A ani nebude. Ježto slunce dnes již normálně zapadá i nad Albionem. A Rudyard s Reginaldem (The Son of God Goes Forth to War etc.) na tomto prostém faktu zhola nic nezmění. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Wau, tak tohle bylo moc příjemný předvánoční překvapení. Vůbec sem o tomhle filmu nevěděl, prostě sem jen nakouknul do programu a zrovínka tam tohle dávali. Tak sem si řek, že dvojice Connery a Caine sou celkem slušný borci, kteří by mohli mít dobrej film :o). A jo, přesně takle to dopadlo. Krásně dobrodružnej film s prvkama cestování, a hlavně humoru, nadhledu a takovou tou lehkostí, kterou na plátno můžou vnýst pouze herecký velikání... Po dokončení mise, která měla najít nový domov, se ze dvou kamarádů stávají lehcí nepřátelé, ale na konec dojde ke znovuzpřátelení. No, ale na uplnej konec se to trošku celý podělá... Každopádně se mi tohle moc líbilo a tak... ()

Galerie (69)

Zajímavosti (9)

  • Jediný film, ve kterém si Michael Caine zahrál se svou manželkou Shakirou. (Kulmon)
  • Peter O'Toole byl osloven, zda si nechce zahrát Rudyarda Kiplinga. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama