Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na dva tulácké smolaře (Humphrey Bogart a Tim Holt) a mrzutého zlatokopa (Walter Huston) se usměje štěstí a objeví zlato. Ovládne je chamtivost, která zcela pomate jejich mysl. Film získal dva Oscary, za režii a scénář. Bogart sice nedostal žádnou cenu, ale jeho výkon ve filmu je oceňován dodnes. Film neztratil nic ze své působivosti a o půl století později byl Americkým filmovým institutem vybrán mezi 100 nejlepších amerických filmů všech dob. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (163)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Humphrey Bogart tentokrát nehraje šarmantního chlápka v padnoucím kvádru s cigárem či doutníkem a do čela staženým kloboukem. Naopak, jeho Dobbs je uválený zoufalec, který nezavadí o práci a když zavadí, nezaplatí mu. Štěstí se na něj ale nakonec usměje, protože se svým přítelem potká sice vysloužilého ale zkušeného zlatokopa, který oba muže vyhecuje k cestě za zlatem. Přesto, že Dobbs se při vyprávění o zhoubném vlivu zlata na lidskou duši a svědomí holedbá, že si chce jen "vykopat" svoje a jít, je to právě on, kdo přibývající mamon psychicky nezvládne. Z Bogartova Dobbse zpočátku přátelského, postupně až paranoického mi běhal mráz po zádech, na Waltera Hustona v roli starého Howarda ale neměl, jeho skvělý výkon byl po právu oceněn Oscarem. Taky režisér John Huston, který si střihl malou roličku, se předvedl v nejlepším světle a já mohu tento příjemně napínavý klasický superkousek jen doporučit. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Objektivně vzato to možná pětihvězdičkovej film není, ale poctivá porce dobrodružství z dob, kdy chlap byl na plátně ještě nezpochybnitelně chlapem a jeho ješitnost byla považovaná za kladnou vlastnost, tomu se prostě nedá říct ne. Kupodivu Bogart tentokrát hraje vlastně největšího slabocha své kariéry. Už předtím hrál záporáky, ale vždycky chlápky s charakterem brusného papíru, kteří měli maximálně melancholickou náladu z toho, že budou zítra mrtví (Petrified Forrest). Je to tak trochu šok ho sledovat v téhle nové podobě. Nicméně trio herců je tak dobré, že by ani lepší být nemhlo. Tim Holt jako dobrák, který nad mamonem zvítězí a hlavně Walter Huston jako nevypočitatelný veterán, který neustále překvapuje roztodivnými vrtochy a výbuchy smíchu v těch nejnapjatějších chvílích - to je prostě brilantní trojka. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Ano, pěkný film. K dokonalosti bych ho však rád viděl méně prvoplánový. O zhoubnosti zlata se pohovoří hned za titulky, a pak se dvě hodiny toto poučení dokazuje. Herci jsou dobří, obzvlášť Walter Huston, epizody příběhu jsou vedeny vynalézavě, všechno má docela spád, jenže to pořád přímočaře směřuje přesně doprostřed terče, což všichni čekáime. ()

oLí 

všechny recenze uživatele

Měl to pro mě být "obyčejný" klasický western, ale dostal jsem uplně jinej film.. to je krása, nechávat se stále kinematografií překvapovat i když máte nakoukáno 5000+ filmů ještě těsně před třicítkou... Tohle byl další hodně solidní zářez. Od začátku poutavé, skvělí herci, uplně o něčem jiném, než jsem si léta myslel... jeden z nejlepších filmů o zlaté horečce, a ten rok !!! těžko věřit, vážně.. jediné, co mi kazilo radost, že jsem tento snímek neviděl v barvě, hrozně by mu slušela. 8/10 ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Fráňa Šrámek měl svůj Stříbrný vítr. To John Huston za velkou louží netroškařil a na mrzké stříbro se rovnou vykašlal. Protože vytěžené zlato, ač se netřpytí, tak mění charaktery spolehlivěji než co jiného. O tom vás přesvědčí nejen Humphrey Bogart nejlepším výkonem své kariéry, ale i ostatní, kteří tu rozhodně nejsou pouze do počtu. Film sám o sobě je bezchybná dokonalost v každém myslitelném ohledu. Od scénáře či kamery přes tempo až třeba po hudbu. Poklad na Sierra Madre je snímek, který těžko někdy upadne v zapomnění. Na to byl, je a (dokud lidstvo) bude až příliš aktuální. Každý máme svou cenu kdy jde lidství a zdravý rozum stranou. Moje cena je ta ošuntělá fedora Freda Dobbse. Tu já prostě MUSÍM mít stůj co stůj. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (38)

  • Ihned po rozběhnutí natáčení v mexickém Tampicu byla produkce napadena místní vládou za to, že se film vyjadřuje nelichotivě o Mexiku (příčinou byl lživý článek v jedněch mexických novinách). Dva ze spolupracovníků Johna Hustona zaintervenovali u mexického prezidenta a obvinění bylo staženo. (džanik)
  • Film byl natočen v Kalifornii a Mexiku. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Mann a Haggis hledají poklad

Mann a Haggis hledají poklad

14.04.2011

Michael Mann a Paul Haggis (foto). Dva nesporně kvalitní tvůrci, kteří ale svými posledními filmy velkou díru do komerčního řebříčku neudělali. Oba by tak řečeno potřebovali námět, co se promění ve… (více)

Zlatokopové Statham a Kidmanová

Zlatokopové Statham a Kidmanová

19.09.2008

Samozřejmě ne v jednom filmu (to by byla opravdu podivuhodná kombinace). Oba by však pořádný hit potřebovali jako sůl a protože plácání o „komiksových filmech v ponurém stylu Temného rytíře“ už… (více)

Reklama

Reklama