Reklama

Reklama

Mars

(seriál)
TV spot 1
USA, (2016–2018), 9 h 22 min (Minutáž: 46–47 min)

Předloha:

Stephen Petranek (kniha)

Hrají:

Jihae, Alberto Ammann, Anamaria Marinca, Sammi Rotibi, Clémentine Poidatz, Cosima Shaw, Jeff Hephner, Olivier Martinez, Roxy Sternberg, Evan Hall (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Ze všech planet naší sluneční soustavy žádná tak neuchvátila naši pozornost a představivost jako Mars, záhadná a nesmazatelná součást všehomíra. Snaha vyslat na Mars člověka již po léta zaměstnává špičkové vědce a zároveň zaujala veřejnost díky bestsellerům jako "Marťan" Andyho Weira či tweetům astronauta Scotta Kellyho, které byly poslány doslova z jiného světa. National Geographic Channel (NGC), veleúspěšní producenti Ron Howard, Brian Grazer a Michael Rosenberg z Imagine Entertainment a producenti Justin Wilkes a Dave O'Connor z RadicalMedia spojili své síly a prostřednictvím celosvětové senzace, seriálu Mars, pozvou diváky hlouběji do vesmíru než kdy dříve. (National Geographic)

(více)

Recenze uživatele Martrix k tomuto seriálu (11)

Novo Mundo (2016) (S01E01) 

Spousta patetických proklamací, kde je každá druhá věta jako vystřižená z proslovu mým národům. Ale budiž, amíci jsou prostě takoví. Pak se dostal ke slovu Elon Musk a řeč přišla na projekt SpaceX. Včera jsem četl článek o tom, že je na pokraji bankrotu, protože...světe div se...nestíhají vyrábět motory, které Elon nasliboval. Ale to mu nemůžu a ani nechci zazlívat. Pravdou je, že je jedním z praktikujících snílků. Spousta vizionářů skončí leda psaním sci-fi knih, ale on pochopil, že sen dostat lidi na Mars je stejný podnikatelský záměr, jako pořídit si třeba cukrárnu.  jen odhodlání a nápad nestačí. V roce 2016 si touto epizodou udělal super PR. Možná má celý tento seriál na svědomí a jde o promakanou vizualizaci jeho záměrů. Nic proti tomu. Zatím jsem na vážkách, ale zvědavost mě k další epizodě určitě dotlačí. ()

Přistání (2016) (S01E02) 

Daří se poměrně srozumitelně ukázat, jako moc obtížný úkol kolonizace Marsu je. Tvůrci skáčou z roku 2016, kdy se projekt chystá/chystal o 19 let dopředu a formou dokumentárně laděných rozhovorů s odborníky, sypou zajímavé údaje. Následně se přenáší do roku 2035, kde sledujeme "zatím sci-fi", ve kterém se mise uskutečňuje a vidíme co tyto problémy obnáší ve "skutečnosti". Nejsem vysloveně nadšený, opět je tam zbytečně žvástů, ale je jich méně, než v první epizodě. ()

Energie (2016) (S01E04) 

Spousta krásných záběrů především z Antarktidy. Ale spíš než vzdělávací, je to zajímavé a linii v roce 2036 trochu dochází dech. Jihae je krásná ženská, ale sama to neutáhne. ()

Temné dny (2016) (S01E05) 

Každá epizoda měla ústřední motiv, problém... . Tentokrát se tvůrci zaobírali hlavně psychikou. Dlouhodobý stres, izolace, nulová možnost kontrolovat životní prostor... . Obrovská prachová bouře trvající mnoho měsíců....ustojí to všichni? Téma zajímavé, ale spousta okecávek kolem nudí. Vynahradí to závěr s další velkou ranou pro osadníky, ale je to škoda. ()

Křižovatky (2016) (S01E06) 

Smysl podobného seriálu spočívá i v tom, aby si Musk a NASA připravili půdu pro chyby a selhání, které by jistě s takovou misí přišly. Je to vlastně taková vizualizace plánů pro osídlení Marsu. Fandím všem, kdo se o to pokouší, ale seriál moc poutavý není. Trpí častým neduhem amerických dokumentárních seriálů ....informace se velmi často opakují... jen jinými slovy a míra patosu a nabubřelých řečí je občas za hranou vkusu. ()

Nejsme sami (2018) (S02E01) 

Druhá řada je podstatně méně "filmově dokumentární". Působí to spíš jako amatérská telenovela z Marsu. Dokonce je to i šlompácky nadabované. Téma je to, čím jsou Amíci proslulí. Zabrat, vybrakovat a vydělat na tom, i kdyby se mělo vše zničit. Mise na Mars...velkohubé kecy o lidstvu, pokroku a nakonec je to jako vždy hlavně o penězích. Smutné, ale asi by to tak bylo..bude to tak. ()

Oddělené světy (2018) (S02E02) 

Méně doku, více telenovela, ale myšleno spíš v dobrém. Tu doku část tentokrát zaplní Greenpeace, resp. ochránci životního prostředí. Vcelku pravděpodobně budou potřeba na jakékoliv planetě, kam člověk vkročí. Stejně tak i na Marsu dojde ke konfliktu mezi vědci a mamonáři. ()

Temnota (2018) (S02E03) 

Epizoda věnována především badatelům, kteří jsou pro vědu ochotni velmi riskovat. Zvídavost bez soudnosti a disciplíny, ale může sejmout i sebelepšího vědce. ()

Nákaza (2018) (S02E04) 

Další z řady hrozeb. Tentokrát je to ta, která nás ohrožuje i tady na Zemi. Mikroorganismy mohou být i na Marsu a nejspíš budou mnohem nebezpečnější, protože na ně lidská imunita reagovat nebude. Tvůrci už před péti lety strašili něčím, co dnes trápí celý svět.A trefili i to politikaření kolem. ()

Přesilovka (2018) (S02E05) 

Tato epizoda už je čistě béčkové drama z Marsu, s bonusem v podobě otevřené kritiky Trumpa a dalších mamoníků. ()

Probuzení (2018) (S02E06) 

Z celého seriálu mám rozpačitý dojem. Zčásti dokument varující před ničením naší planety, mixnutý vizí kam se pohnout dál, když se to nepovede. A zčásti polosci-fi ukazující, jak by taková kolonizace Marsu mohla vypadat. Mnoho zajímavých myšlenek a vcelku pravděpodobný scénář společně s velmi hezkými záběry, dávají zapomenout na mizerný "pornodabing" a místy telenovelovitou vatu. Oceňuji i optimistický závěr a poselství v duchu....zachraňme naši planetu, dokud to jde. ()

Reklama

Reklama