Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh založený na skutočných udalostiach, odohrávajúci sa v sedemdesiatych rokoch minulého storočia v Poľsku. Mladý a ambiciózny poručík milície, Janusz Jasinski (Miroslaw Haniszewski), dostane za úlohu chytiť sérioveho vraha žien Wieslawa Kalickeho, prezývaného Vampír (Arkadiusz Jakubik). Je však Wieslaw Kalicki skutočne najobávanejším sériovým vrahom alebo nevinnou obeťou systému? (sochoking)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (34)

verbal 

všechny recenze uživatele

Znakomity Jakubik jest morderca i ja jestem, kurwa, zadowolony. Honění upíra nemusí být nutně vždy takový lepkavý opruz jako v Tvajlajtu. Tenhle towarzysz Vampir byl asi nejslavnější Čikatylo państwowy, ať už to udělal, nebo ne, a jeho honění je po všech stránkách zdařilým retrem. Retrem zajímavým, napínavým, s kulantním morálním přesahem a dilematem mezi láskou k Sovětskému svazu a láskou k hmotným výdobytkům socializmu, i když se podle dostupných análů zdá, že si Maciej tu možnou Marchwického nevinu trochu Przypieprzyl a vytáhl na menší bulvární kruciátu. Ale jebat, tedy pardon, chtěl jsem říct …, aha, tak ne, chtěl jsem opravdu říct jebat, tenhle Obywatel IKS je zatím to nejlepší, co Kino na hranici vysmerfovalo, i ja teraz spierdalam do Theatra odkryć, czy to coś równie zajebistego jeszcze pokona. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vynikající Haniszewski. Jeho policista potácející se mezi ambicemi, svědomím a nerozhodností byl v jeho podání dechberoucí postavou a film po všech stránkách táhne. Podařila se i dobová atmosféra, díky které na člověka dýchla ta hnusná normalizační doba. Ale zase pozor. Film není tak ideologicky zabarven, jak by se možná dalo čekat. Samozřejmě komunistům se tu člověk vyhnout nemůže, ale nutnost dopadnout vraha, aby dali nadřízení pokoj, není jen výsadou bolševiků. Celkově hodně slušná záležitost, které by sice slušelo o pár minut zkrátit stopáž, ale i tak se na ní mohou naši filmaři učit. 80% ()

Reklama

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Neobľubujem filmy o sériových vrahoch, Jestem mordercą je však po obsahovej stránke trochu inde, než všetky tie americké samoľúbe bezúčelnosti typu Dahmer, Bundy, Gacy a pod.. Ponúka hlbší rozmer, charakterovo bohaté postavy a silný príbeh, ktorý je navyše zasadený do našincovi blízkeho obdobia totalitného režimu, kedy o tom, čo je správne rozhodovala strana... ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Tak musím konstatovat, že už i Poláci mají zajímavější a kvalitnější tvorbu, než Češi. Poláci se zcela evidentně nebojí kontroverze a praštili do toho - popřeli usvědčení nejslavnějšího polského sériového vraha, ale současně nenabídli alternativu, kdo že může být tou polskou verzí lorda Voldemorta. 85 % ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

Od severních sousedů nejen dobrá pola cola, krowky a všechno z Biedronky, ale i dramata hustá jak jesenka. Parádní "doku" drama, které hlavně v druhé půlce ukazuje sílu a nespravedlnost komunistické mašinérie a kdy jsem pro hlavního "nehrdinu" Zdislawa "Vampyra" Marchwického skoro i slzu uronil. Ždímalo mě to, umě hrálo na city a vyfluslo po téměř dvou hodinách vyčerpaného a smutného. Absurdní závěr (garáže) je neskutečnej, v tom, jak tam jen tak bez varování a vysvětlování skočí do děje, mě úplně odrovnal a donutil si vyhledat něco o skutečném Vampyrovi. A tím se dostávám k jednomu z velkých nedostatků filmu. Vypadá to na silnou básnickou licenci (vynechání sourozenců vraha apod.), která mě nutí zpochybňovat, jak moc se film zakládá na pravdě. A i pokud bych odmyslel od toho, že se jedná o velmi nepřesnou rekonstrukci historie, může se pořád jednat o dobrý film, který na příběhu fiktivního nevraha ukazuje zrůdnost komunistického režimu. Potom, ale film trošku selhává ve vykreslení postav (hlavní komisař) a vysvětlením některých věcí (viz třeba ty garáže, které by ve standardním filmu působily bez vysvětlení divně, ale zrovna ty jsou dle skutečnosti). Spousta věcí tam tak jenom je, bez nějakého vysvětlení, motivace, jako kdyby režisér předpokládal, že divák případ a jeho protagonisty dobře zná... V neposlední řadě mi pak chvílema vadil "jazzový" soundtrack, který tam někdy byl dost na sílu... Původně jsem chtěl dát čtyři galoše, ale musím se odprostit od emocí, které ve mě film vyvolal a které jsou spíš než kvalitami filmu dány tématem a dám velmi silné tři vynikající, křehké, karamelové krówky. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (6)

  • Obdobie natáčania trvalo od 16. novembra 2015 do 12. apríla 2016. Film sa natáčal v Katoviciach, Mysłowiciach a Varšave (Poľsko). (Arsenal83)
  • Otec Zdzisława Marchwického byl pětkrát ženatý a v těchto svazcích se mu narodily čtyři děti. Jan Marchwicki také dostal trest smrt jako Zdzisław Marchwicki, zatímco jeho třetí bratr Henryk byl odsouzen na 25 let za účast ve spiknutí za spáchání vraždy. Nevlastní sestra Halina dostala tříletý trest odnětí svobody za přijímání odcizených věcí, jako jsou hodinky a pera, o nichž věděla, že pocházejí od Zdzisławových obětí. Halininmu synovi, kterému se také říká Zdzisław, byly uděleny tresty za to, že neinformoval policii o vražedných spiknutích. S Upírem (Vampírem) ze Zagłebie byli v souvislosti s vraždami čtrnácti žen a šesti nedokonaných pokusech odsouzeni všichni tři jeho sourozenci. Zdzisławův bratr Jan Marchwicki dostal rovněž trest smrti, bratr Henryk byl za spoluúčast odsouzen na 25 let. Nevlastní sestra Halina dostala tříletý trest odnětí svobody za přijímání odcizených věcí, jako jsou hodinky a pera, o nichž věděla, že pocházejí od Zdzisławových obětí. Za krytí zločinů byl v rámci procesu odsouzen Halinin syn, rovněž Zdzisław. Pouze jeden pokus o vraždu nebyl obviněným prokázán. (klukluka)
  • Film získal spoustu ocenění doma i v zahraničí a není prvním autorovým dílem zobrazujícím danou historickou událost. Touto reálií se Pieprzyca zabýval již před 18 lety ve stejnojmenném dokumentárním filmu - Jestem morderca... (Zdroj: 3Kino)

Reklama

Reklama