Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh založený na skutočných udalostiach, odohrávajúci sa v sedemdesiatych rokoch minulého storočia v Poľsku. Mladý a ambiciózny poručík milície, Janusz Jasinski (Miroslaw Haniszewski), dostane za úlohu chytiť sérioveho vraha žien Wieslawa Kalickeho, prezývaného Vampír (Arkadiusz Jakubik). Je však Wieslaw Kalicki skutočne najobávanejším sériovým vrahom alebo nevinnou obeťou systému? (sochoking)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (34)

Happens 

všechny recenze uživatele

První třetina filmu naprosto bravurní, pěkná detektivní práce včetně pionýr průkopnického psychologického profilování. Od první třetiny si film začne vymýšlet a měnit historická fakta - ze záhadných důvodů. Marchwický měl 3 bratry, kteří mu napomáhali a jednu sestru, u které se nalezli ukradené věci od obětí. Film řeší morální rovinu, ale aby to mohl řešit, tak musí zvágnit všechny důkazy a překroutit pravdu. Což mě natolik irituje, že strhávám hvězdu. ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

Od severních sousedů nejen dobrá pola cola, krowky a všechno z Biedronky, ale i dramata hustá jak jesenka. Parádní "doku" drama, které hlavně v druhé půlce ukazuje sílu a nespravedlnost komunistické mašinérie a kdy jsem pro hlavního "nehrdinu" Zdislawa "Vampyra" Marchwického skoro i slzu uronil. Ždímalo mě to, umě hrálo na city a vyfluslo po téměř dvou hodinách vyčerpaného a smutného. Absurdní závěr (garáže) je neskutečnej, v tom, jak tam jen tak bez varování a vysvětlování skočí do děje, mě úplně odrovnal a donutil si vyhledat něco o skutečném Vampyrovi. A tím se dostávám k jednomu z velkých nedostatků filmu. Vypadá to na silnou básnickou licenci (vynechání sourozenců vraha apod.), která mě nutí zpochybňovat, jak moc se film zakládá na pravdě. A i pokud bych odmyslel od toho, že se jedná o velmi nepřesnou rekonstrukci historie, může se pořád jednat o dobrý film, který na příběhu fiktivního nevraha ukazuje zrůdnost komunistického režimu. Potom, ale film trošku selhává ve vykreslení postav (hlavní komisař) a vysvětlením některých věcí (viz třeba ty garáže, které by ve standardním filmu působily bez vysvětlení divně, ale zrovna ty jsou dle skutečnosti). Spousta věcí tam tak jenom je, bez nějakého vysvětlení, motivace, jako kdyby režisér předpokládal, že divák případ a jeho protagonisty dobře zná... V neposlední řadě mi pak chvílema vadil "jazzový" soundtrack, který tam někdy byl dost na sílu... Původně jsem chtěl dát čtyři galoše, ale musím se odprostit od emocí, které ve mě film vyvolal a které jsou spíš než kvalitami filmu dány tématem a dám velmi silné tři vynikající, křehké, karamelové krówky. ()

Reklama

Tosi 

všechny recenze uživatele

Mnohem víc než postavou sériového zabijáka se film zabývá vyšetřovatelem, co dostal případ na starost. Všechny jeho důkazy stojej za starou belu, ale přitom je potřeba vyslyšet celonárodní volání a údajného pachatele pověsit. Kurwa, co s tím? A pak vám dojde i význam názvu filmu. Litry chlastu řeší osobní morálku i rozklíženou rodinu. Tak o tom je Jsem vrah. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ako "vždy", zlaté poľské ručičky. Pokiaľ človek od nich nekupuje "pančované" handry či "zaručene" originálny iPhone za tretinovú cenu, no zameria svoj zrak na kinematografiu, len zriedka kedy prepadne pocitu, že bol oklamaný. "Jestem morderca" možno smelo prirovnať k francúzskemu thrilleru s totožnou tématikou a hádam aj priebehom udalostí, "L’ Affaire SK1". Takže komu sa pozdával tamten snímok, smelo do toho ... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitná poľská psychologická dráma, v ktorej vôbec nejde o to, či sa skutok stal. Ide len o konanie policajtov v záujme vyšetriť zločin použitím akýchkoľvek prostriedkov a za komunizmu boli tie prostriedky rôzne. Nie že by sa to dnes nejako zmenilo, ale vtedy pod tlakom nechal ísť človek človeka na popravu aj za farebný televízor. Odporúčam pozrieť. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (6)

  • Film získal spoustu ocenění doma i v zahraničí a není prvním autorovým dílem zobrazujícím danou historickou událost. Touto reálií se Pieprzyca zabýval již před 18 lety ve stejnojmenném dokumentárním filmu - Jestem morderca... (Zdroj: 3Kino)
  • Proti Zdzislawu Marchwickému svědčila Miroslawa Sarnowska, která přežila jeho útok. Později se stala třetí z pěti obětí polského sériového vraha Joachima Knichały. (klukluka)

Reklama

Reklama