Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádková bytost Perinbaba (G. Masina) řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou (V. Kaplanová) malého Jakoubka, dítě potulných komediantů. Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí… (Česká televize)

(více)

Recenze (296)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Snová, magická až mystická pohádka, která snad ani nemá srovnání. Naprosto chápu její legendární status, i když jsem se k ní dostal z hudebního konce, přes dílo Petra Hapky. Jedna alegorie vedle druhé, jedinečná atmosféra... Na někoho může být "divná", já si ji vždy užívám. Nezbývá než doufat, že Juraj Jakubisko zvládne pokračování, které má mít premiéru letos napodzim, se ctí. 80% ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Když člověk někdy přepne na libovolnou Slovenskou TV, nebo slyší mluvit někoho ze Slovenska o Vánočních klasikách, tak to je pořád "Perinbaba, Perinbaba, Perinbaba..." To je naše dědictví, Vánoční jednička, nesmí chybět...Takže člověk prostě neodolá, a musí to zkusit. Já osobně mám prostě s těmi filmy, které znázorňují Slovenský folklór a "dědinský středověký" život určitý problém v jejich atmosféře a znázornění, a těžko se vysvětluje proč to tak je. Perinbaba určitě neni pohádka, ikdyž je tak označována, je to obdobně jako některé další filmy, lidový film, potažmo film znázorňující tradice určitého kraje a období. Jakubiskovu filmografii nemám tak podrobně zkouknutou, ale řekl bych, že film vystihuje jeho rukopis. Je tu vidět spíše celkové temné podání, k tomu výborná Valerie Kaplanová (Eva Horká) jako Smrtka, do čehož mi právě nesedělo taková dětinské vyobrazení Perinbaby, jejího chování (skákání po peřinách...) a vztahu vůčí ostatním. Třeba kdybych viděl film jako dítě (ale řekl bych, že tady bude spousta dětí, kterým se líbit nebude, protože pro děti je tu opravdu málo záchytných bodů, u kterých se zasmějí či je chytne nějaký wau efekt), tak k tomu budu mít nostalgický vztah, ale takhel je to za mě čistě dobré, a ten legendární status v tom já asi nenajdu. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

K Perinbabě jsem se odhodlával celkem dlouho a po zhlédnutí chápu její kultovní status na poli pohádek. U Jakubiskova filmu jsou s ohledem na mezinárodní herecké obsazení a audiovizuální pojetí cítit velké ambice pozvednout klasický grimmovský příběh nad pohádkový rámec, směrem k poetickému filmu. Již zmíněné pestré obsazení bylo výborně vybrané - vypíchnul bych zejména Giuliettu Masinu a Valerii Kaplanovou. Jen na těch postsynchronech se už hodně podepsal zub času. Jsem zvědavý, jak bude vypadat pokračování, dočkáme-li se ho. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"A čia je to smola? ..Čia? Čia? ..Vaša, vaša." Málokterý z režisérů dokáže tak přirozeným způsobem zachytit krásu hor a atmosféru života ve vysokohorské vesnici jako "slovenský Fellini" J. Jakubisko. Sílu zážitku z jeho díla zde ještě umocňuje nádherná hudba skladatele P. Hapky (mráz mi při ní běhá po zádech). K dokonalosti nevšedního prožitku napomáhají i přesně obsazení herečtí představitelé v čele s hvězdou italského filmu G. Masinou v roli Perinbaby. Nejkrásnější slovenská pohádka. ()

nithiel 

všechny recenze uživatele

Výborná pohádka, možná, kdyby se u nás vysílala, nebyly by vánoce tak beznadějně popelkovité. Děj je sice dost ponurý a občas morbidní, ale právě v tom je ta krása. Některé postavy byly výborně zahrané, hlavně Smrtka a Jakub byli výborní, Kam se proti Jakubkovy hrabe český nebojsa. Také některé hlášky byly výborné a uvízly mi v paměti, obzvlášť ta závěrečná. Jinak mi zůstává rozum stát nad tím, kolik toho naši bratři Slováci, kromě větrného mlýna, v téhle pohádce vynalezli. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (84)

  • Troch kráľov - koledníkov hrali detskí neherci a jeden z nich Ján Kováč spomína: "Na obrazovke sme boli hoci to bol iba okamih, ale môj úsmev i zakývanie do kamery sa nedá prehliadnuť. To zakývanie sme si vyprosili od pána Jakubiska. Dovolil nám to, ale zároveň povedal, že nám nesľubuje, že sa to aj vo filme objaví. Ale nechal to tam. Kázali nám prejsť cez dedinu a spievať. Nôtili sme si Vysoký jalovec, ale vo filme išla cez play back novoročná vinšovačka. Z triedy nás vybrali troch. Bolo to super, veď sme sa na týždeň v písomkovom čase uliali zo školy." (Raccoon.city)
  • Deana Horváthová-Jakubisková spomína, že počas natáčania rozprávky sa s režisérom rozprávky Jurajom Jakubiskom v rýchlosti aj zosobášili slovami: „My sme sa počas nakrúcania Perinbaby brali. Juraj točil exteriéry, potom prišiel na víkend domov na svadbu a utekal naspäť na natáčanie.“ (Raccoon.city)
  • Soňa Valentová (macocha) mala po nakrúcaní rozprávky obavy, že ju bežné deti nebudú mať radi a budú sa jej báť, lebo hrala zlú macochu. Bolo to ale úplne naopak. Keď chodila napríklad so psom na prechádzky, deti na ulici boli zvedavé, aké bolo natáčanie a ako letela na perine. Musela im rozprávať zážitky z narúcania. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama