Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádková bytost Perinbaba (G. Masina) řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou (V. Kaplanová) malého Jakoubka, dítě potulných komediantů. Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí… (Česká televize)

(více)

Recenze (296)

easaque 

všechny recenze uživatele

+2* bohužel musím této opěvované pohádce dát takové nízké hodnocení, ale jináč to nejde. Snažil jsem se jí přijít už několikrát na chuť, ale nešlo mi to a ani jedenkrát jsem ji nedokázal zkouknout na jeden zátah. Nejspíš mě Jakubiskova poetika míjí obloukem, ale to se týká snad všech jeho filmů. Prostě u Perinbaby se mi nepodařilo naladit na správnou notu a ve všem jsem viděl nějaký problém, třeba i v hereckém pojetí a přitom herce všichni chválí. No prostě nevím, nemá cenu se tím trápit a má slabší známka zapadne mezi hromadou pochvalných a tak to má být ... každému co je mu blízké a rozhodně v tom není česko-slovenská nevraživost. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pán Juraj Jakubisko dozaista patrí medzi špičku slovenských režisérov. Získal za svoju tvorbu mnoho prestižných ocenení. Ja s ním mám však trocha problém. Niektoré jeho diela považujem za takmer geniálne (Nejasná správa o konci sveta; Tisíc ročná včela...) a niektoré sú doslova na hranici odpadu (Post Coitum; Bathory...). Rozprávka "Perinbaba", ktorú natočil v roku 1985 je niekde uprostred. Je to taký jakubiskovský priemer. Nie je to žiaden filmový zázrak, ale ani bezduchý prepadák. Z času na čas sa na to dá pozrieť. *** ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Klasická Jakubiskova výrazná stylizace, ke které přispěl výtvarnou spoluprací veliký talent Jozef Vyleťal. Podobně jako například v Panně a netvorovi film stojí nejvíc na jeho fantastickém umění. Vyleťalův kouzelný šmrnc nasnímal další mistr, kameraman Dodo Šimončič. Magickou hudbou Petr Hapka tohle dílo doslova vymazlil. Petronela Vančíková v hlavní roli Alžbětky doslova září a v osmdesátých létech byla mou oblíbenou herečkou, jaká škoda, že se potom z filmového plátna nadobro vytratila. Valeria Kaplanová si po pohádce Honza málem králem opět zopakovala roli Smrtky. Něco mi na Perinbabě chybí, možná lepší celistvost, větší poetičnost a epičtější vyprávění, u kterého jsme u Jakubiska již zvyklí. Nešťastným se mě zdálo i předabování všech postav z roku 2016, čestina mě v tom moc nesedí. Každopádně je Perinbaba významným dílem ve filmografii Juraje Jakubiska. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Jakubiskův audiovizuální klenot, který každým rokem zraje jako svěží víno a bez něhož si lze stěží představit slovenské Vánoce. Drsná pohádka, a přece plná kouzelné poezie. Nádherná hudba Petra Hapky a půvabná kamera Doda Šimončiče. Láska Jakubka a Alžbetky překoná i nástrahy Zubaté. Právem jde o absolutní klasiku. ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé... keď som túto rozprávku videl, ako malý, tak sa mi vôbec nepáčila. Dlhé roky som sa jej potom vyhýbal. No, a keď som si ju teraz konečne znova pozrel, neveril som vlastným očiam, ako sa môj názor zmenil. Z toho možno vyplýva, že táto "rozprávka" nie je ani tak veľmi pre deti. Celkom slušné... z 2* na 4* :)... a Smrtka 4ever! :) ()

Galerie (33)

Zajímavosti (84)

  • Troch kráľov - koledníkov hrali detskí neherci a jeden z nich Ján Kováč spomína: "Na obrazovke sme boli hoci to bol iba okamih, ale môj úsmev i zakývanie do kamery sa nedá prehliadnuť. To zakývanie sme si vyprosili od pána Jakubiska. Dovolil nám to, ale zároveň povedal, že nám nesľubuje, že sa to aj vo filme objaví. Ale nechal to tam. Kázali nám prejsť cez dedinu a spievať. Nôtili sme si Vysoký jalovec, ale vo filme išla cez play back novoročná vinšovačka. Z triedy nás vybrali troch. Bolo to super, veď sme sa na týždeň v písomkovom čase uliali zo školy." (Raccoon.city)
  • Petra Kolevská - Vančíková (Alžbetka) po rokoch priznala, že kým na obrazovkách tvorila s Tobiasom Hoeslom (Jakubko) zaľúbený pár, v súkromí si s ním Petra vôbec nerozumela: "Tobias bol vtedy nemecká herecká vychádzajúca hviezda a my sme si vôbec nesadli." (Raccoon.city)
  • Počas filmovačky pri lietaní sa nikto vážne nezranil, zodpovednosť niesol Juraj Jakubisko, a keby sa niekomu niečo stalo, išiel by sedieť. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama