Reklama

Reklama

Válka ve Vietnamu

(seriál)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Po letech prohrané války, která stála životy, peníze a jméno, se obě válčící strany zamýšlejí, co se vlastně stalo a proč k válce ve Vietnamu muselo dojít... Historický seriál Válka ve Vietnamu zachycuje velkolepý příběh jedné z nejdůležitějších, nejrozporuplnějších a nejkontroverznějších událostí v dějinách Ameriky, a to takovým způsobem, jakým ho ještě nikdo nevyprávěl. Napínavý seriál plný podrobností vás vtáhne do bouřlivého období druhé poloviny 20. století. Přesvědčivě rozebírá lidské aspekty války, a přitom se opírá o svědectví takřka 80 lidí z obou znepřátelených stran tohoto složitého konfliktu. Ke slovu se dostanou nejen Američané, kteří ve válce bojovali, a ti, kteří proti ní protestovali, ale i vojáci a civilisté ze severní a jižní části Vietnamu. Nechybí vzácné archivní záběry restaurované do prvotřídní podoby pocházející ze zdrojů z celého světa, fotografie pořízené nejoceňovanějšími reportéry, historické televizní zpravodajství, výmluvná domácí videa, a dokonce ani tajné nahrávky z jednání amerických prezidentů Kennedyho, Johnsona a Nixona. (TV Prima)

(více)

Recenze (76)

Wotan 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od Vietnam in HD je tu rozkryto politické pozadí rozhodovaní a záznamy rozhovorů mezi LBJ a MacNamarou, z kterých například plyne, že už v 65' bylo jasné, že válku ve VN nelze vyhrát. Dokument je rozdělený na více dílů a věnuje se spíš politice na pozadí než přímému boji jako je tomu u Vietnam in HD, ale například u "vítězství" v údolí Ia Drang je zde zmíněná i dohra, kde byla dva dny nato převálcována americká jednotka v té samé oblasti. Prostor k vyjádření tu mají obě strany, jak Američané tak i členové NVA a Vietcongu. Zatím převládá velká spokojenost a celkově to působí víc podrobně a celistvě než zmiňovaný Vietnam in HD ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

O Vietnamu jsem věděl jen to základní, a když mi kamarád dopourčil tenhle dokument, netušil jsem, na jakou cestu se vydávám. Po těch 16 hodinách mám pocit, že jsem zažil kus dějin. Byl jsem napjatý, překvapený, šokovaný, zhnusený a na konci dojatý, jak se mi ani u hraného filmu už pár let nestalo. Hodnocení na ČSFD nekecá, tohle je právem jeden z nejlepších dokumentů, co jsem kdy viděl. ()

Reklama

Honzin10 

všechny recenze uživatele

Ty debílku, tak tys ještě neviděl nejlepší dokumentární cyklus všech dob? Kaj se. Ne, teď vážně, možná to vyzní dost zvráceně, ale v životě by mě nenapadlo, že je možný ukázat tak strašný věci takhle zábavným způsobem. O co víc, zábava to není nijak samoúčelná, nedochází tady ke glorifikaci války tak jako v mnohých dokumentech například o WW2, fakta nejsou nijak překrucována, či dobarvována. Autoři se nesnaží přijít s žádnou převratnou teorií, jak bylo možné zvrátit průběh války. Dokument navíc nabízí na události pohled z několika stran - od očitých svědectví Vietkongu až po americké civilisty, kteří se účastnili domácích protestů. V cyklu se objevuje ohromné množství dobových fotografií a záběrů přímo z fronty, ty jsou navíc doplněny skvělou hudbou, jak originální, tak klasiku z přelomu 60. a 70. let. Viděl jsem ohromné množství válečných dokumentů, žádný z nich ale nepřinesl tak komplexní výpověď o příčinách, průběhu a dopadech událostí o kterých pojednává. PS. Po shlédnutí jsem měl neskutečnou chuť pustit si Forresta Gumpa. ()

yeniczek 

všechny recenze uživatele

Šestnáctihodinová vyčerpávající a detailní výpověď. Ale pozor, jakmile se začnete dívat, nejde přestat. Absolutní špička dokumentární formy, která nezvykle nabízí rovnocenný pohled obou stran a nevynáší soudy - v haj*lu byli ve Vietnamu totiž všichni. 10/10 a to mám nakoukáno, co se týče válečných dokumentů, opravdu hodně. ()

el.zapikano 

všechny recenze uživatele

Povinna jazda pre vsetkych milovnikov historie. Americania to cele domrvili, to bez debat. Ale vdaka demokracii, slobode slova a novinarom boli schopni o vsetkych zlyhaniach a klamstvach hovorit a natocit o tom vskutku pozoruhodny dokument. A teraz by som si rad pozrel nieco o vojne v Afganistane od ruskych filmarov... ()

Galerie (36)

Zajímavosti (4)

  • Dokumentaristi pri rešerši prezerali cez 24,000 fotografií a 1,500 hodín archívnych záberov. (Real Tom Hardy)
  • Výroba stála 30 miliónov amerických dolárov a trvala niečo cez 10 rokov. (Real Tom Hardy)
  • V tomto díle je vidět fotografie vojáka na nemocničním lůžku se zavedeným drénem. Nejedná se o drén v pravém slova smyslu, ale o močovou cévku (permanentní močový katetr), který ale slouží stejně jako katetry k tomu určené. (Winster)

Reklama

Reklama