Reklama

Reklama

Válka ve Vietnamu

(seriál)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Po letech prohrané války, která stála životy, peníze a jméno, se obě válčící strany zamýšlejí, co se vlastně stalo a proč k válce ve Vietnamu muselo dojít... Historický seriál Válka ve Vietnamu zachycuje velkolepý příběh jedné z nejdůležitějších, nejrozporuplnějších a nejkontroverznějších událostí v dějinách Ameriky, a to takovým způsobem, jakým ho ještě nikdo nevyprávěl. Napínavý seriál plný podrobností vás vtáhne do bouřlivého období druhé poloviny 20. století. Přesvědčivě rozebírá lidské aspekty války, a přitom se opírá o svědectví takřka 80 lidí z obou znepřátelených stran tohoto složitého konfliktu. Ke slovu se dostanou nejen Američané, kteří ve válce bojovali, a ti, kteří proti ní protestovali, ale i vojáci a civilisté ze severní a jižní části Vietnamu. Nechybí vzácné archivní záběry restaurované do prvotřídní podoby pocházející ze zdrojů z celého světa, fotografie pořízené nejoceňovanějšími reportéry, historické televizní zpravodajství, výmluvná domácí videa, a dokonce ani tajné nahrávky z jednání amerických prezidentů Kennedyho, Johnsona a Nixona. (TV Prima)

(více)

Recenze (77)

Lischai 

všechny recenze uživatele

O Vietnamu jsem věděl jen to základní, a když mi kamarád dopourčil tenhle dokument, netušil jsem, na jakou cestu se vydávám. Po těch 16 hodinách mám pocit, že jsem zažil kus dějin. Byl jsem napjatý, překvapený, šokovaný, zhnusený a na konci dojatý, jak se mi ani u hraného filmu už pár let nestalo. Hodnocení na ČSFD nekecá, tohle je právem jeden z nejlepších dokumentů, co jsem kdy viděl. ()

ruhebitte2010 

všechny recenze uživatele

Časově velmi náročné, ale stojí to za to. Výpovědi všech zůčastněných a to nejen těch na bojišti, perfektní záběry, ale taky velmi emoční. Není to dokument pro každého, ale takto kvalitní dílo by měl vídět každý, je to totiž víc než jen "vyprávění" o válce, ale o lidech, o nás, o tom co je v každém z nás. 99% ()

Reklama

Bobek27 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný dokument. Pokud si dáte všech 10 epizod a začnete poznávat ty, co tam vzpomínají, tak vám po těch všech dílech přijde, že je všechny dobře osobně znáte a prožíváte s nimi jejich příběhy znovu. Dokument, který má hloubku a nesnaží se o obhajobu konfliktu ani glorifikaci. Vzpomínky učastníků z obou stran tomu dávájí neuvěřitelnou autentičnost. Zvukové záznamy z Bílého domu, skvělé archivní záběry. Prostě tenhle dokument patří k absolutní špičce a nutí vás k zamyšlení. Poslední díl a zážitky z památníku ve Washingtonu DC vženou až slzy do očí (poštěstilo se mi tam i podívat a je to opravdu hodně silné místo). Krásná práce a jasných 5* Dal bych i víc kdyby to šlo. ()

LasT_Olt 

všechny recenze uživatele

Ta moje slabina pro suprově zpracované dokumenty mě jednou přivede do hrobu..ale přes 16 hodin ztrávených sledováním nelituji. Po shlédnutí první epizody jsem si uvědomil, že o Vietnamu nevím prakticky nic. Po shlédnutí prvních tří epizod mě začalo hrozně udivovat jak “neamerický“ je tenhle dokument. Probírá se zde událost amerických dějin, zpracována američany, ale hrozně často tady slyšíte o jejich prohrách a průserech. Tvůrcům šlo o objektivnost, které se nám dostalo a za to je ohromně cením. A co se mi líbilo nejvíc? Rozhodně příběhy, které zde vyprávějí pozvaní veteráni. Jako sorry, ale i kdyby vás tohle téma vůbec nezajímalo tak bych vám dokument doporučil už jenom proto. Nejradši mám příběhy pana Vincenta Okomota a Johna Musgreva s kterých mi do teď běží mráz po zádech... ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Uf, tak to mám konečně za sebou. Člověk se mrkne na profil - vidí deset dílů a říká si "to je v pohodě", a pak zjistí, že každý má od hodiny a půl po skoro dvě hodiny. Ale tahle jízda stála za to. The Vietnam War je komplexní pohled na jednu z nejzbytečnějších válek 20. století. Je to dokumentární série, která je poháněná silnými osobními příběhy ze všech stran konfliktu. Není to zdaleka jenom příběh tragédie mladých amerických kluků, kteří neměli na vybranou a vydali se nedobrovolně do masomlýnku v jihovýchodní Asii, ale i příběh rozdělené krajiny, kde jeden pomýlenej režim bojoval proti druhýmu zkorumpovanýmu a kde se podobně nesmyslné oběti počítaly na statisíce. Člověk je u toho střídavě šokovanej, dojatej a frustrovanej - a tak to běží pořád dokola. Zatraceně silná věc. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (4)

  • V tomto díle je vidět fotografie vojáka na nemocničním lůžku se zavedeným drénem. Nejedná se o drén v pravém slova smyslu, ale o močovou cévku (permanentní močový katetr), který ale slouží stejně jako katetry k tomu určené. (Winster)
  • Dokumentaristi pri rešerši prezerali cez 24,000 fotografií a 1,500 hodín archívnych záberov. (Real Tom Hardy)
  • Výroba stála 30 miliónov amerických dolárov a trvala niečo cez 10 rokov. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama