Reklama

Reklama

O moravské zemi

Československo, 1977, 105 min

Obsahy(1)

Důvod natočení tohoto filmu je jasný: měl zakrýt slavnou kroniku Vojtěcha Jasného "Všichni dobří rodáci", výpověď o tragických důsledcích násilné kolektivizace. Prorežimní režisér Antonín Kachlík se též věnuje združstevňování moravské vesnice, provázenému omyly a donucováním, avšak ve svém optimistickém pohledu zdůrazňuje nadějné vyhlídky vedoucí ke šťastné budoucnosti. Scelené vesnické lány se sice rodily v bolestech, avšak budou sloužit k užitku všemu dělnému lidu... Stejně jako u Jasného i tady ztělesnil Radek Brzobohatý tvrdohlavého sedláka, jenž si jen pozvolna přiznává výhody společného hospodaření. Narozdíl od poetického rozšafnosti i jadrnosti Jasného kroniky tu však narážíme na hlomozné pozérství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Véča 

všechny recenze uživatele

Jedna velká křeč naroubovaná na lidové písně a vesnické prostředí. U Jasného má humor své místo a jadrnost některých výroků se stává přirozenou součástí filmu, kdežto u Kachlíka máte pocit, že vás umlátí trapnost okamžiku a prvoplánově idiotské postavy zamotané do strastiplného procesu združstevňování moravské vesnice. Z dnešního pohledu je až absurdní, jak může vypadat "pozitivní konstruktivní kritika" chyb minulosti a stranického aparátu - nemožní družstevníci, asociální předseda místní stranické organizace a zpátečnická klika místních zemědělců. Od začátku víme, kdo je záměrný rozvraceč nebo stranický funkcionář - takové role se nikdo nezbaví a závistiví vesničtí strejcové zůstanou závistivými strejci. Pokud nějaké změna tak jen razantním přepnutím z polohy A do polohy B bez pozvolného vývoje. Jedinou relativně kladnou postavou tak zůstane Brzobohatého tvrdohlavý a zásadový sedlák Jagoš.. A jak to tak při "socializaci" bývá - schopní jedinci jsou soustavně ponižováni a likvidováni skupinou líných, neschopných a závistivých individuí. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Obsah podle oficiálního distributora je poněkud zcestný a ve filmu vidí pouze politickou část. Jenže o tom film zas tolik není. Jasně, ten konec...ale pochybuju, že by to jinak tehdy schválili a mohlo se to vůbec vysílat. Oni totiž komunisti v tomto filmu nemají zrovna moc dobrý obraz. Největší agitátor končí jako řidič, násilná kolektivizace vlastně nemá úspěch, varování, že děti nebudou moc na studia (reálné, až z toho mrazí). Zlom přichází až v 60. letech, což opět odpovídá realitě doby. Takže podle mě byl natočen film celkem slušně zobrazující prostředí a obyvatele vesnic na konci 50. let a začátku 60. let. Doporučuji film shlédnout všem, kteří jsou schopni pohledu do vlastních řad a znají trochu historii. Na výše zmíněný oficiální obsah nedejte a udělejte si radši názor sami. Zrcadlo typických českých a moravských povah je zde nastaveno a vyleštěno do plné krásy natolik, že ho dodnes nebylo potřeba přeleštit. Což je ovšem smutné. ()

Reklama

folklorman 

všechny recenze uživatele

Pět hvězdiček už jen za ty folklorní vsuvky, písničky a pro mě DOSTI !!!! známé lokace, kde se film natáčel. Místní celkové hodnocení mě nechává klidným, protože co taky člověk může čekat od panelákových, měšťáckých lidiček z čech, jenž nikdy nepoznali jaké to je na sobě mět KUNOVSKÝ KROJ. Na politickou stránku filmu kašlu a kdyby to teda někoho zajímalo tak věci zobrazené v tomto filmu docela věrně napodobují onu těžkou dobu a zato já rozhodně nebudu ubírat hodnocení. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Radoslav Brzobohatý zde předvedl jak režim uměl přinutit točit normalizační šílenosti i tak skvělé herce jakým byl on sám. Nejlepší sedlák ve vsi, nejlepší hospodář a náhle kolektivizace a zakládání družstev. Pochopitelně byl proti - což mu dal režim drsně najevo. Musel s děvčicema ve sklepě ořezávat brambory. On ale věděl, že za ním přijdou a také přišli. A místo traktoristy nabídli ! To bylo radosti. Nakonec to není v družstvu tak špatné! A stoupá výš a výš už je ve vedení družstva. Je schopný, šmelinu nesnáší, kradení z veřejného také ne a traktory na večer musí být v garáži, nafta také něco stojí tak jaképak melouchy! ---- Z filmu na diváka sice hezky dýchne kouzlo Moravy, to je ale tak všechno. Tomuhle by snad nevěřilo ani malé děcko ! Aby se hrdý sedlák takhle proměnil... navíc ta lůza u vesla by s ním ve skutečnosti šeredněji zatočila. Vždy ten největší a nejlepší sedlák ze vsi to schytal nejvíce. Dávám za dvě taneční otočky na festivalu ve Strážnici. * * ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Jestli to má být odpověď režimu na všechny dobré rodáky, tak zklamala hned dvakrát. Jednak je kvalitatní rozdíl mezi strhující freskou Vojtěcha Jasného a pokroucenou výpovědí Antonína Kachlíka přímo propastný, a ani ideologicky to není žádná sláva. Během kolektivizace se tak trochu vyhrožovalo, tak trochu zastrašovalo a tak trochu trestalo, ale prý to všechno bylo pro dobro lidu. Petr Fiala by prohlásil "že to bylo odvážné a tak trochu na hraně", já tomu říkám svinstvo. Jediná bez výhrad kladná důležitá postava celého filmu je tvrdohlavý sedlák ztvárněný perfektním Brzobohatým, jenže i on je kvůli novým poměrům zlomený, morálně pošpiněný a zahořklý. ()

Zajímavosti (1)

  • Filmovanie prebiehalo v Bzenci, Kunoviciach, Strážnici a Ostrožskej Lhote. (dyfur)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno