foto

Jiří Lír

  • nar. 19.6.1923
    Pelhřimov, Československo
  • zem. 20.8.1995 (72 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rodák z Pelhřimova, syn uznávaného malíře, si zvolil svůj osud pravděpodobně už tím, že si jako školák sedl do lavice k budoucímu herci Lubomírovi Lipskému. Když Lubomír po válce s bratrem Oldřichem zakládal Divadlo satiry, na Líra se pochopitelně nezapomnělo a stal se členem souboru. Potkal se v něm se začínajícím Milošem Kopeckým, Stellou Zázvorkovou, Karlem Effou a řadou dalších kolegů, kteří se později výrazně prosadili ve filmové veselohře a Jiří Lír, jako nezbytná součást týmu, také.

Zatímco v divadle se zhostil řady velkých rolí, ve filmu působil jako představitel malých figurek, doplňujících ustálené obsazení, a s trochou nadsázky by se dalo říct, že se stal jakousi firemní značkou české komedie. Objevil se v těch nejproslulejších filmech daného žánru, od DOBRÉHO VOJÁKA ŠVEJKA přes ČTYŘI VRAŽDY STAČÍ, DRAHOUŠKU! až po VESNIČKU MOU STŘEDISKOVOU. Celkem ve 180 titulech.

Navzdory malému rozsahu rolí se Jiří Lír vryl divákům pevně do povědomí jejich precizním ztvárněním a z některých postav tak udělal větší, než se mohly zdát na stránkách scénáře. Každý si nepochybně vybaví jeho herce Guggenheima, svolného i k vraždě, z crazy komedie PANE, VY JSTE VDOVA!, stoicky klidného vrchního číšníka, pronášejícího osudovou větu "COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT?" nebo hypochondrického výčepního Rambouska z již zmíněné tragikomedie VESNIČKO MÁ STŘEDISKOVÁ.

Lír svého údělu nikdy nelitoval. Odváděl poctivě svou nenápadnou práci a kromě toho se věnoval svému velkému koníčku - malování, k němuž zdědil talent po tatínkovi. Na sklonku života také vydal vzpomínkovou knihu, kterou se sobě vlastním suchým humorem nazval Ve vedlejší roli Jiří Lír.

Stuart "Oskar" Hample

Herecká filmografie

1996 Maigret a hlava muže (TV film)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Deset malých běloušků (TV film)
Kaspar Hauser
Pomalé šípy (TV seriál)
1992 Náhrdelník (TV seriál)
Osvětová přednáška v Suché Vrbici (TV film)
1991 Wolfgang A. Mozart
Žebrácká opera
1990 Poslední motýl
Zvonokosy (TV film)
1989 Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni (TV film)
Konec starých časů
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Roky prelomu (TV seriál)
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
Rozhodnutí (E09)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
O Kubovi a Stázině (TV seriál)
Přejděte na druhou stranu (TV seriál)
Zlatá flétna (TV film)
1987 Anděl svádí ďábla
Gagman (TV seriál)
Křeček v noční košili (TV seriál)
Muž s maskou (TV film)
O nejchytřejší princezně (TV film)
O zatoulané princezně
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Atentát na ministerského předsedu (E03)
Strašidla (TV film)
Zuřivý reportér
1986 Ahoj sídliště (TV film)
Hry pro mírně pokročilé
Španělská paradentóza (TV film)
Zlá krev (TV seriál)
1985 Hrabě Luxemburg (TV film)
Podivná přátelství herce Jesenia
Případ Platfus (TV film)
Vesničko má středisková
1984 Amadeus
Bambinot (TV seriál)
Bohyně krásy (TV film)
Čertův švagr (TV film)
Fešák Hubert
Králi, já mám nápad (TV film)
Lucie, postrach ulice
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Rumburak
1983 Písně by neměly umírat
Takový talent (TV film)
1982 Čtverec mizení (TV film)
Dobrá Voda (TV seriál)
Dynastie Nováků (TV seriál)
Příště budeme chytřejší, staroušku!
Srdečný pozdrav ze zeměkoule
Šéfe, to je věc! (TV film)
Zelená vlna
1981 Buldoci a třešně
Každému jeho nebe
Objednaná vražda (TV film)
Tajemství hradu v Karpatech
Velká sázka o malé pivo (TV film)
V podstatě jsme normální
Výhra admirála Kotrby (TV film)
1980 Blázni, vodníci a podvodníci
Co je doma, to se počítá, pánové...
Hadač od Saidovy zahrady (TV film)
Luzie, der Schrecken der Straße (TV seriál)
Požáry a spáleniště
Vrchní, prchni!
Zabijačka (TV film)
1979 Arabela (TV seriál)
Causa Králík
Čas pracuje pro vraha
Detektivem proti své vůli (TV film)
Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
Hon na kočku
Jak se naučit švédsky (TV film)
Julek
Kozel v kufru (TV film)
Lásky mezi kapkami deště
Nebožtíci na bále (TV film)
O chudém královstvíčku (TV film)
Pan Vok odchází
Rukojmí v Bella Vista
Spodky (TV film)
Zastretý farebný svet (TV film)
1978 „Já už budu hodný, dědečku!“
Mladý muž a bílá velryba
Princ a Večernice
Pumpaři od Zlaté podkovy
Skandál v Gri - Gri baru
Stříbrná pila (TV seriál)
Trasa
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Poselství z neznámé země (S03E08)
1977 Což takhle dát si špenát
Honza málem králem
Jak se budí princezny
„Já to tedy beru, šéfe...!“
Koncert pro mantinely (TV film)
Oddechový čas
Ohnivý kříž (TV film)
O moravské zemi
Příběh lásky a cti
Šestapadesát neomluvených hodin
Štipku soli (TV film)
Tichý Američan v Praze
Vítězný lid
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Bouřlivé víno
Čas lásky a naděje
Dům Na poříčí
Hadrián z Římsů (TV film)
Konečně si rozumíme
„Marečku, podejte mi pero!“
Náš dědek Josef
Parta hic
To byla svatba, strýčku! (TV film)
Zítra to roztočíme, drahoušku...!
1975 Akce v Istanbulu
Borisek, malý seržant
Cirkus v cirkuse
Čtrnáctý v řadě (TV film)
Dvojí svět hotelu Pacifik
Holka na zabití
Hudba kolonád
Chalupáři (TV seriál)
Romeo z autobusu (E07)
Matka (TV seriál)
Rozcestí (E06)
Můj brácha má prima bráchu
Tak láska začíná...
Tobě hrana zvonit nebude
Typicky ženská reakce (TV film)
Zrcadlo pro Kristýnu
1974 Hledá se Kurt (TV film)
Hodíme se k sobě, miláčku...?
Hvězda padá vzhůru
Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
Na startu je delfín
Pavol zasahuje (TV seriál)
Sokyně
Televize v Bublicích aneb Bublice v televizi
Tod am Mississippi (TV film)
1973 Hroch
Kdo je kdo (TV film)
Láska
Německé pohádky (TV seriál)
Noc na Karlštejně
Rodeo
Tři chlapi na cestách
Tři nevinní
Údolí krásných žab
Zatykač na královnu
1972 Aféry mé ženy
Duhový luk (TV seriál)
Hříšníci (TV film)
Lev je v ulicích (TV film)
Lupič Legenda
Morgiana
Pan Tau to zařídí
Pan Tau v cirkusu
Prémie (TV film)
Zlatá svatba
1971 Almara (TV film)
Dívka na koštěti
Kam slunce nechodí... (TV film)
Karlovarští poníci
Kat nepočká (TV film)
Konfrontace (TV film)
Lepší pán (TV film)
Pět mužů a jedno srdce
Psi a lidé
Slaměný klobouk
Svět otevřený náhodám
1970 Čert a Káča (TV film)
„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“
Fantom operety (TV seriál)
Lítost (TV film)
Na kometě
Nejsem chmýrko na bodláku (TV film)
„Pane, vy jste vdova!“
Pan Tau a Claudie
Rekviem za rytierov
Svatby pana Voka
1969 Den sedmý, osmá noc
Kladivo na čarodějnice
Pan Tau (TV seriál)
Přehlídce velím já!
Slasti Otce vlasti
Souboj (TV film)
Sváteční jezdec
Světáci
The Assassination Bureau
Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Farářův konec
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Otisky prstů (E04)
Klapzubova jedenáctka (TV seriál)
Kulhavý ďábel
Spalovač mrtvol
1967 Dobrodružství Toma Sawyera (TV film)
Když má svátek Dominika
Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
Případ paní Luneauové (TV film)
Přísně tajné premiéry
Soudničky (TV seriál)
Svatba jako řemen
1966 Eliška a její rod (TV seriál)
Kacafírek (TV film)
Kdo chce zabít Jessii?
Martin a devět bláznů
Někoho jsem zastřelil (TV film)
Svatební cesta aneb Ještě ne, Evžene! (TV film)
1965 Dům v Kaprové ulici
Hrdina má strach
Strašná žena
1964 Kdyby tisíc klarinetů
Komedie s Klikou
Limonádový Joe aneb Koňská opera
Trik aneb Jak dámu okouzlit aneb Jak manžela oblafnout (TV film)
1963 Lucie
1962 Ticho! Ticho! Ticho! (TV film)
Tři chlapi v chalupě (TV seriál)
1961 Černobílá Sylva (studentský film)
1960 Ledoví muži
Přežil jsem svou smrt
Robot Emil (TV seriál)
1959 Dům na Ořechovce
1958 O lidech a tramvajích
1957 Parta nezradí...?
1956 Dědeček automobil
Dobrý voják Švejk
1951 Mikoláš Aleš
1950 Posel úsvitu

TV pořady

2015 Televarieté 45 let (TV pořad) - a.z.
2008 Nezapomenutelné scénky (TV pořad) - a.z.
2006 Hitparáda televizní zábavy (TV pořad)
2005 Haló, tady Jiřina (TV pořad)
Vzpomínky nám zůstanou (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
Krajané a rodáci (TV pořad)
1981 Jak byste se zachovali (TV pořad)
1980 Pojďte s námi na tah (TV pořad)
1977 Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
1972 Silvestr budiž pestr (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
1966 Bejvávalo (TV pořad)
1964 Vysílá studio A (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace