foto

Helena Růžičková

  • nar. 13.6.1936
    Praha, Československo
  • zem. 4.1.2004 (67 let)
    Plzeň, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Helena Růžičková se narodila jako Helena Málková 13. června 1936 v Praze do rodiny legionáře a úřednice. Otcem byla již od dětství vedena k umění. Jako čtyřletá žačka soukromé baletní školy Heleny Štěpánkové hostovala v baletu pražského Národního divadla („Ptáčník“ či „Z pohádky do pohádky“) a v Německém divadle. Po roce 1948 nemohla kvůli otci studovat medicínu, ani herectví. Po studiích na Vyšší zdravotnické škole na Alšově nábřeží se stala (a i krátce pracovala) zubní laborantkou. Herecké práci se nakonec přeci jenom dostala (i když nebyla dvakrát přijata na DAMU).

Nejdříve pracovala jako choreografka v Mladé Boleslavi a technička v Příbrami. Později jako herečka ve svobodném povolání hostovala roku 1967 v Činoherním klubu v roli hejtmanky v Gogolově „Revizorovi“ a v letech 1971 – 1973 se stala členkou Divadla Na zábradlí. Hostovala v Malé scéně, na estrádách a se synem na zájezdech.

Herecká činnost Heleny Růžičkové však spočívala zejména v kinematografii. Byla nevšední komický typ, v němž využívala svůj temperament, postavu, spontánnost a výřečnost. I přes svou pozdější vysokou nadváhu byla (díky svým baletním začátkům) velmi čilá, pohyblivá a mrštná.

Film milovala odmalička. Už jako čtyřletá si zahrála dítě Kudrnových v Čápově BABIČCE (1940) a dítě v komedii Z ČESKÝCH MLÝNŮ (1941) Miroslava Cikána. Její jmenovkyně poté hrála starovic dceru Cilku ve Steklého komedii SOUDNÝ DEN (1948). K soustavné filmové práci se ona sama dostala až v roce 1956.

Od tohoto roku se už její silná postava začala objevovat v různých komických kreacích divačky na leteckém dni (NEVĚRA), družstevnice (TŘI CHLAPI V CHALUPĚ, BÍLÁ PANÍ), redaktorky (MUŽ Z PRVNÍHO STOLETÍ), hurisky (ZLATÉ KAPRADÍ), ženy v hospodě (ČINTAMANI & PODVODNÍK), hostinské Božky (VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI), kuchařky (ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ…), kartářky (VRAŽDA ING. ČERTA), nápadnice (TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU), uklízečky Hortenzie (ZÍTRA TO ROZTOČÍME, DRAHOUŠKU…! a CO JE DOMA, TO SE POČÍTÁ, PÁNOVÉ…), lakomé trhovkyně (HONZA MÁLEM KRÁLEM), hosta (COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT) či zpěvačky (TAJEMSTVÍ HRADU V KARPATECH).

Z jejích větších a u diváků dodnes populárních rolí si uveďme zvrácenou vražedkyni Fany Stubovou a pacientku na psychiatrii ve Vorlíčkových komediích „PANE, VY JSTE VDOVA!“ (1970) a DÍVKA NA KOŠTĚTI (1971), kněžnu Lotrinskou v UKRADENÉ BITVĚ (1972) Erwina Straky, zlodějskou hospodskou Julinku v Schulhoffově komedii PŘÍŠTĚ BUDEME CHYTŘEJŠÍ, STAROUŠKU! (1982), čarodějnici v pohádkách O PRINCEZNĚ JASNĚNCE A LÉTAJÍCÍM ŠEVCI (1987) a Z PEKLA ŠTĚSTÍ 2 (2000) Zdeňka Trošky a Helenu Karafiátovou (ke které napsala se synem námět a scénář) v Růžičkově TRHALA FIALKY DYNAMITEM (1992), jež vyvrcholily kreacemi omezené maloměšťačky Heduš Homolkové a družstevnice Máni Škopkové v Papouškově (ECCE HOMO HOMOLKA, HOGO FOGO HOMOLKA a HOMOLKA A TOBOLKA) a Troškově (SLUNCE, SENO, JAHODY / A PÁR FACEK / EROTIKA) trilogii. Vidět byla také ve slovenských (KAMARÁTKY; POZOR, IDE JOZEFÍNA! aj.) a zahraničních (ZPÍVEJ, KOVBOJI!) snímcích. Naposled si zahrála zelinářku v komedii KAMEŇÁK 2 (2003) Zdeňka Trošky.

Helena Růžičková se hojně uplatnila také v rozhlase („Ale, madam?“), dabingu a televizních inscenacích (SIRKY, ŠEST UPRCHLÍKŮ, ALFONS KARÁSEK V LÁZNÍCH i KRÁLŮV ŠAŠEK) a seriálech (ELIŠKA A JEJÍ ROD, HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, FANTOM OPERETY, KAMARÁDI, DNES V JEDNOM DOMĚ, ARABELA, NÁVŠTĚVNÍCI, PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO, GAGMAN, O ZVÍŘATECH A LIDECH apod.), z nichž největší výkony předvedla v úlohách kuchařky Anny Urbanové (VLAK DĚTSTVÍ A NADĚJE) – Cena Českého literárního fondu, a zlodějky Helgy (PŘÍTELKYNĚ Z DOMU SMUTKU).

Jejím dlouholetým mužem (od kterého získala i své jméno) byl pomocný režisér a herec malých rolí Jiří Růžička starší (1932 – 2003), s nímž měla syna, také herce Jiřího Růžičku mladšího (1956 – 1999). Od 90. let, kdy omezila svoji hereckou činnost, se začala věnovat okultním vědám, spoluzaložila Nadaci Slon (1991) a neúspěšně kandidovala jako nestraník do Senátu za KSČM (1996).

Obdiv celého národa si získala zejména svým nebojácným a optimistickým bojem s rakovinou, který popsala také v několika knížkách, a vynesl ji osmdesáté druhé místo v anketě Největší Čech (2005). Helena Růžičková zemřela 4. ledna 2004 v plzeňské nemocnici v nedožitých osmašedesáti letech na selhání ledvin.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

2004 Kameňák 2
2002 Estrella, La
2001 Z pekla štěstí 2
1999 Z pekla štěstí (TV seriál)
1997 Králův šašek (TV film)
1996 Jak se dělá opera (TV film)
1995 Hořké léto
1994 O zvířatech a lidech (TV seriál)
1993 Fontána pre Zuzanu 2
Chudobných rodičov syn (TV film)
1992 Chobotnice 6 (TV seriál)
Přítelkyně z domu smutku (TV seriál)
Trhala fialky dynamitem
1991 Slunce, seno, erotika
1989 Dva lidi v ZOO
Slunce, seno a pár facek
1987 Figurky ze šmantů
Gagman (TV seriál)
O princezně Jasněnce a létajícím ševci
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Pan rada v Paříži (E08)
1986 O princezně Furieně
Velká filmová loupež
1985 Pohádky z Větrné Lhoty (TV seriál)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
1983 Návštěvníci (TV seriál)
Slunce, seno, jahody
1982 Příště budeme chytřejší, staroušku!
Za humny je drak
Zpěváci na kraji nemocnice (TV film)
1981 Buldoci a třešně
Mezi námi kluky
Monstrum z galaxie Arkana
Poručík Petr (TV seriál)
Tajemství hradu v Karpatech
V podstatě jsme normální
Zpívej, kovboji!
1980 Blázni, vodníci a podvodníci
Co je doma, to se počítá, pánové...
Lázně (TV film)
Prázdniny pro psa
Trhák
Zabijačka (TV film)
1979 Arabela (TV seriál)
Dlouhá silvestrovská noc (TV film)
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Dům pro Helenu (TV film)
Historky z Ražické bašty (TV film)
Jablko (TV film)
Kamarátky
Láďo, ty jsi princezna! (TV film)
Modrá planeta
Silvestr svobodného pána (TV film)
1978 Kontrola nemocného (TV film)
Od zítřka nečaruji
Pan Tau na pionýrském táboře (TV film)
Stříbrná pila (TV seriál)
Zuby (TV film)
1977 Adéla ještě nevečeřela
Což takhle dát si špenát
Honza málem králem
Koncert pro mantinely (TV film)
O moravské zemi
Štipku soli (TV film)
1976 Náš dědek Josef
Pozor, ide Jozefína!
Šikulka (TV film)
Zítra to roztočíme, drahoušku...!
Ženich uvízl (TV film)
1975 Čtrnáctý v řadě (TV film)
Nevěsta s nejkrásnějšíma očima
1973 Kamarádi (TV seriál)
Kouzelný hrášek (TV film)
Německé pohádky (TV seriál)
O doktorovi Vševědovi (TV film)
Tři oříšky pro Popelku
1972 Homolka a tobolka
Hráč
Pohádka o drakovi (TV film)
Šaty (TV film)
Ukradená bitva
1971 Alfons Karásek v lázních (TV film)
Babička
Dívka na koštěti
Jak se státi gentlemanem
Lásky Emanuela Přibyla (TV film)
Metráček
Moderní byt (TV film)
My tři a pes z Pětipes
O chrabré Kordule (TV film)
Psi a lidé
Revizor (divadelní záznam)
Slaměný klobouk
Vodník z kaňky (TV film)
Ženy v ofsajdu
1970 Čert a Káča (TV film)
Ďábelské líbánky
Fantom operety (TV seriál)
Hogo fogo Homolka
Kateřina a její děti
Lucie a zázraky
Nevěsta
„Pane, vy jste vdova!“
Šest uprchlíků (TV film)
Velká neznámá
Vražda Ing. Čerta
1969 Amerika oder der Verschollene (TV film)
Ecce homo Homolka
Hrozné děti (TV film)
Pan Tau (TV seriál)
Snídejte v trávě!
Světáci
Šest černých dívek aneb Proč zmizel Zajíc?
Trapasy (TV film)
Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Červená kůlna
Farářův konec
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Kulhavý ďábel
Můj dům - můj hrad
Naše bláznivá rodina
Nejkrásnější věk
„Rakev ve snu viděti...“
Řeč o Puškinovi (TV film)
Těch několik dnů...
Tony, tobě přeskočilo
Všichni dobří rodáci
1967 Happy end
Jak se krade milión
Když má svátek Dominika
Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
Pět holek na krku
Útěk
Zázračný hlavolam
Zločin a trik II. (TV film)
1966 Dáma na kolejích
Eliška a její rod (TV seriál)
Flám
Kdo chce zabít Jessii?
Vrah skrývá tvář
Znamení Raka
Ženu ani květinou neuhodíš
1965 Bílá paní
Každý mladý muž
Nikdo se nebude smát
Škola hříšníků
Třicet jedna ve stínu
Ztracená tvář
1964 ...a pátý jezdec je Strach
Čintamani & podvodník
Místo v houfu
Za pět minut sedm
1963 Handlíři
Naděje
Tři chlapi v chalupě
Zlaté kapradí
1962 Neklidnou hladinou
Neschovávejte se, když prší
1961 Muž z prvního století
Spadla s měsíce
1957 Bomba
1956 Nevěra
1941 Z českých mlýnů
1940 Babička

Dokumentární

2012 Tajemství Heleny Růžičkové (TV film) - a.z.
2011 Inventura Febia: Helena Růžičková a Ljuba Hermanová (TV film)
2005 Příběhy slavných: Vichřice mezi životem a smrtí (TV film)
2004 Film o filmu: Kameňák 2 (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
2001 Nevyjasněná úmrtí: Já se tam vrátím (TV film)
1969 Úsměvné legendy o hradech a zámcích (TV seriál)

TV pořady

2006 Extra (TV pořad)
2004 Řekněte mi, kdo to je (TV pořad)
2003 Slunce, seno, Helena (TV pořad)
2002 Benefice Václava Vorlíčka (TV pořad)
Benefice Zdeňka Trošky (TV pořad)
Tváře českého filmu (TV pořad)
2001 Mňam aneb Prima vařečka (TV pořad)
2000 Hogo Fogo (TV pořad)
P.F. (TV pořad)
Věštírna (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
Zpověď (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Prásk (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
Tak neváhej a toč! (TV pořad)
Tak neváhej a toč – speciál! (TV pořad)
1994 Ptákoviny (TV pořad)
Snídaně s Novou (TV pořad)
1993 Když nemůžu spát (TV pořad)
O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1991 Holky, kluci, komici (TV pořad)
1989 Podľa zvyku starého (TV pořad)
1987 Jedeme dál (TV pořad)
Kdo má rád (TV pořad)
1986 Přijďte k nám na večeři (TV pořad)
1982 Všichni se ptají, komu to hrají (TV pořad)
1981 Jak byste se zachovali (TV pořad)
1980 Kino a já (TV pořad)
Pojďte s námi na tah (TV pořad)
1979 Ring volný (TV pořad)
1978 Silvestr hravý a dravý (TV pořad)
1975 Kabaret U dobré pohody (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
1966 Bejvávalo (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 646)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace