Reklama

Reklama

Je léto a čtrnáctiletá Blaženka Borová (M. Šafránková) tráví s několika kamarádkami bezstarostné prázdniny na táboře, když je její pobyt nečekaně ukončen. Tatínek (P. Kostka), který si pro ni přijel, nese radostnou novinu – narodil se jí bráška Petřík. Jenže vzápětí se Bláža dovídá, že maminka bohužel zaplatila cenu nejvyšší. Život jde i přes nesmírný zármutek dál: Petřík zatím zůstává v kojeneckém ústavu, táta pokračuje ve své profesi taxikáře a náhle dospělá Blaženka přebírá maminčinu roli v domácnosti. Učí se vařit, prát, nakupovat. Najednou jí připadá spousta věcí neznámá, nepřátelská, a tak si vytvoří svůj imaginární svět osamělého Robinsona Crusoa, který jí pomáhá tyto překážky zdolat. A vedle chápavého taťky je tady i hodná a milá sousedka Tonička (J. Obermaierová), která jí podá pomocnou ruku a pomáhá jí v domácnosti. I spolužák Jarda (V. Dlouhý) si všimne, jak to Blažence sluší, a velmi rád ji učí jezdit na kole, které se teď stává dívčiným toužebným, ale nedostupným přáním. Měsíce ubíhají a je tu předvánoční čas, první bez maminky. Blaženka navíc velmi onemocní. Nakonec se ale vše v dobré obrátí… (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

standsiller 

všechny recenze uživatele

Veľmi sa mi páčila kamera a strih. Celé to pôsobilo ako studená báseň o ľudskom nešťastí v svete očí dospievajúceho dievčaťa. Miroslava Šafránková sa na túto rolu hodila. Príbeh veľmi pútavý nebol, ale bol zafarbený celkom dobrým scenárom. Chcelo to trochu viac realistickosti. Chvíľami som mal dokonca problém so zaradením doby, lebo tam nebol ten správny smrad. Najdôležitejšia scéna je pre mňa keď sa snaží rozložiť oheň v piecke. Jednou rukou sa jej to podarí, ale na tretí krát, následne sa celá izba zahalí do dymu. Dvoma rukami založí oheň hneď na prvý krát. Dcéra a otec sami pre seba. Nie bohatí, nie chudobní, ale nad všetkým svietila " Bláža" so svojou hlavou v príbehoch. Otec s Blážou sa mi dosť podobali na syna a otca ktorý hral na husle. Vyzerali rovnako šťastní i keď mali o dosť menej. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Zdařilý dívčí románek Marie Majerové (1882-1967) v režii Karla Kachyni. Realistický příběh z období První republiky zachycuje dospívající, nicméně stále ještě školou povinnou Blážu, která se - s vervou i odvahou svého oblíbeného literárního hrdiny Robinsona Crusoe - vyrovnává se smrtí maminky a nastalými povinnostmi péče o domácnost. ()

Reklama

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Film, který trpí jen tím, že jeho předlohou je povinná četba té komunistické novinářky a spisovatelky. Scénář je ovšem skvělý a Hofman vystihuje jak je mladičká dívka vržená do světa dospělých a při konfrontaci s ním utíká do světa svého, vytvořeného z postav oblíbených literárních hrdinů. Na konci, když za nemocnou Blážou přijdou na návštěvu spolužačky, vidíme, že ona je už tím co prožila, dál a dospělejší. Ze samotné knihy je vybráno to podstatné a líbí se mi i konec, který tak trochu otevřený a přitom nadějný. Kachyňa je také kameraman a proto v jeho filmech hraje tak významnou roli. Tady je velmi krásná. Často je nápaditě propojena s hudbou Pavla Lišky. V té době bylo celosvětově velmi módní používání transfokátoru a tak je i tady docela nadužíván. Je to ale výtvarné a poetické. Režisér zanedlouho použije stejnou herečku a podobné postupy prolínání a ztvárnění snových výjevů do pohádky Malá mořská víla. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Chudina neměla boháče nikdy v lásce. Boháči věděli, že je chudina nenávidí. A tak se na nenávisti a závisti chudiny pásli. Nová verze Robinsonky je o tom, jak se dá i bez maminky slušně žít. Děvče se rychleji naučí vařit, starat o domácnost, nakládat s penízky, a petr kostk byl moc dobře vybrát na roli tatínka, který ví, jak správně děvče vychovávat. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Karel Kachyna /Ucho, At zije republika/ natocil len podpriemerny normalizacny film o tom, ako jedno dievca musi zvladat zakladny chod domacnosti. Dialogy su fajn, ale vladne dost retronuda - film sa odohrava v medzivojnovom obdobi rokov 1918 - 39. Herecke vykony slabe, dej takmer ziadny, kopa nudy, retronudy a hlucheho miesta. Nezachranila to ani rezia Karla Kachynu. 30 % ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Debut pro patnáctiletou Zlatu Adamovskou. (M.B)
  • Scény na vodě se filmovali na Seči, dále se točilo v Praze a v Říčanech. Scény u moře se točily v Bulharsku u města Sozopole. (M.B)

Reklama

Reklama