Robinsonka
Československo, 1974, 77 min
Karel KachyňaHudba:
Zdeněk LiškaHrají:
Miroslava Šafránková, Petr Kostka, Jaroslava Obermaierová, Vladimír Dlouhý, Marie Horáková, Jitka Vitnerová, Zdena Lacinová, Věra Bublíková, Vilma Ascherlová, Renata Borová, Zdeněk Martínek, Jaroslav Heyduk, František Hanzlík, Vladimír Pospíšil, Ladislav Gzela, Otakar Brousek ml., Miroslav Chorvát, Eduard Pavlíček, Jan Šenfluk, Zlata AdamovskáPlakáty
Tklivý dívčí románek Marie Majerové se odehrává v meziválečném obdobní a zachycuje osudy dospívající Bláži, jíž zemřela maminka, a ona musí v domácnosti zastoupit její místo, navíc se musí starat o hodného, ale nepříliš samostatného otce. Zůstává ovšem otázkou, zda konvečně, ba staromilsky načrtnuté dívčiny problémy s vařením, praním a dalšími nezbytnými činnostmi ještě někoho osloví. (oficiální text distributora) -
Poté, co při porodu Blážina bratříčka umírá jeho maminka, musí se Bláža (Miroslava Šafránková) najednou postarat sama o sebe i o svého tatínka (Petr Kostka), taxikáře. Pomyšlení na odvahu a důvtip Robinsona Crusoe z její oblíbené knihy pomáhá patnáctiletému děvčeti, aby se vypořádalo se starostmi všedního dne od obyčejného úklidu až k problematickému vaření... Druhé filmové zpracování dětské klasiky Marie Majerové Robinsonka z roku 1940. (Pohrobek)
Pohrobek
Na Majerovou veledílo, na Kachyňu průměr. První a hned hlavní role dle mě nedoceněné Miroslavy Šafránkové.(4.6.2005)
AngelAngie
Četla jsem i knihu...(5.8.2008)
gudaulin
Na první polovinu 70. let - tedy období znormalizovaného blbství - a vzhledem k předloze slušně natočený televizní snímek pro mládež, který stojí na citlivé režii Karla Kachyni a hereckém talentu mladičké Mirky Šafránkové. Celkový dojem 55 %.(1.4.2008)
A_FISH
Blážo, kdy zas pudeš pro Brambory?(4.3.2012)
NinadeL
Jak jsem již seznala u originální verze, tento remake považuji za vydařenější, ačkoli na poli výpravy zůstal stejně nedotažený. V této verzi ale jednoznačně spatřuji plus v přirozené a životem překypující kreaci Miroslavy Šafránkové. Konečně i trio Kostka-Obermaierová-Dlouhý lépe zapadá do aktualizace příběhu, kde se v pustý ostrov metaforou mění domácnost ovdovělého taxikáře. Pešek-Havelková-Jelínek byly příliš poplatní lyričností přepálenému vidění druhé půle 50. let.(19.7.2009)
WANDRWALL
Chudina neměla boháče nikdy v lásce. Boháči věděli, že je chudina nenávidí. A tak se na nenávisti a závisti chudiny pásli. Nová verze Robinsonky je o tom, jak se dá i bez maminky slušně žít. Děvče se rychleji naučí vařit, starat o domácnost, nakládat s penízky, a petr kostk byl moc dobře vybrát na roli tatínka, který ví, jak správně děvče vychovávat.(1.9.2010)
triatlet
Kachyňovi se podařila stylizace prvorepublikového období. Samotný příběh kromě sociální otázky klade důraz na Blážinu samostatnost. Ta se snaží s problémy vyrovnat pomocí hry, citace z Robinsona i scénky s tatínkem, nebo kamarádem vhodně zakomponovány. Pěkný motiv kola - jízdy (krasojízda s V. Dlouhým působila jako profi), vytouženého dárku. Zajímavá role Marie Horákové - do postavy Růženky se pořádně změnila, zatímco Miroslava Šafránková si svůj dívčí půvab uchovala nejen v 80. letech (Básníci), ale i v 90. letech (Arabela, Co teď a co potom?).(24.7.2008)
Chermy
Chci takovou ženskou :-D(4.3.2012)
Šandík
Tento film jsem neviděl dvacet let, ale svého času na mě působil dosti sïlně. Přestože jistě jde o agitku "pranýřující nespravedlnost kapitalistické společnosti", podařilo se Kachyňovi i z této problematické látky vykřesat silný, sychravý, komorní příběh jehož shlédnutí snad má smysl i dnes.(27.10.2006)
kingik
Těžko porovnávat s literární předlohou, ale film se dá v pohodě shlédnout. Dělí se však na dobré a nudné úseky jakoby bez života. Větší tempo by filmu taky neškodilo. Hlavní devízou je jednoznačně herecké duo Šafránková a Kostka. S nimi se tak nějak dali překlenout například nudně snové pasáže. 60%(30.12.2011)
Triny
Krásný příběh o těžké situaci jedné mladé slečny, která v jednom okamžiku ztrácí maminku a získává bratříčka. Sama se pak musí postarat o domácnost, o tatínka i sama o sebe. A vypořádá se s tím s důvtipem a odvahou hodnou samotného Robinsona;)(25.12.2008)
cariada
Musím říct aniž jsem věděl ,že to točil Kachyna ,tak jsem to z toho cítil. Tenhle snímek na mě působil poměrně příjemně byt šlo o poměrně smutný příběh. Dospívající dívka se po smrti své matky uzavírá do své oblíbené knížky Robinson a podle ní se snaží vést domácnost. Dost mě překvapilo ,že se to odehrává ve 30 či 40 letech.(13.4.2008)
honz
Zdařilý dívčí románek Marie Majerové (1882-1967) v režii Karla Kachyni. Realistický příběh z období První republiky zachycuje dospívající, nicméně stále ještě školou povinnou Blážu, která se - s vervou i odvahou svého oblíbeného literárního hrdiny Robinsona Crusoe - vyrovnává se smrtí maminky a nastalými povinnostmi péče o domácnost.(5.3.2012)
klúčik
Celkom pekný a dojemný film. Zásluhu majú aj herecké výkony M.Šafránkovej a P.Kostku. Hodnotím60%.(15.10.2010)
Jeremiah
To kvůli TOBĚ, pro tvé krásné oči a šibalský úsměv Mirko - ode mě 4 hvězdičky.(12.3.2012)
Tominecek
Námět Marie Majerová, scénář Ota Hofman. Hlavní cena v kategorii dramatických pořadů - festival pro děti a mládež Cena Dunaje Bratislava 1975.(21.2.2009)
everlong
průměrná adaptace průměrného románu(4.8.2009)
xxlch
Slabý odvar starší verze z r.1956 a jedna z prvních větších rolí Mirky Šafránkové.(18.11.2009)
Adiemus
Sociální téma je proti knížce ještě zdůrazněné, ale sakra, jak vypadají současné české filmy pro mládež? Ovšem vydávat Staré Město za Dejvice je přece jen zu moc.(14.9.2009)
Marounek
Karel Kachyňa si při natáčení musel dozajista užít všudypřítomnost copatých lolitek. Film byl zajímavou příležitostí vidět mladého Vladimíra Dlouhého a Miroslavu Šafránkovou v malebných kulisách smutně oprýskaných pavlačových domů a starých dvorů.(7.3.2012)
| V kinech ČR od: | 01.12.1974 |
|---|