• Pohrobek

Na Majerovou veledílo, na Kachyňu průměr. První a hned hlavní role dle mě nedoceněné Miroslavy Šafránkové.(4.6.2005)

Četla jsem i knihu...(5.8.2008)

Na první polovinu 70. let - tedy období znormalizovaného blbství - a vzhledem k předloze slušně natočený televizní snímek pro mládež, který stojí na citlivé režii Karla Kachyni a hereckém talentu mladičké Mirky Šafránkové. Celkový dojem 55 %.(1.4.2008)

Blážo, kdy zas pudeš pro Brambory?(4.3.2012)

Jak jsem již seznala u originální verze, tento remake považuji za vydařenější, ačkoli na poli výpravy zůstal stejně nedotažený. V této verzi ale jednoznačně spatřuji plus v přirozené a životem překypující kreaci Miroslavy Šafránkové. Konečně i trio Kostka-Obermaierová-Dlouhý lépe zapadá do aktualizace příběhu, kde se v pustý ostrov metaforou mění domácnost ovdovělého taxikáře. Pešek-Havelková-Jelínek byly příliš poplatní lyričností přepálenému vidění druhé půle 50. let.(19.7.2009)

Chudina neměla boháče nikdy v lásce. Boháči věděli, že je chudina nenávidí. A tak se na nenávisti a závisti chudiny pásli. Nová verze Robinsonky je o tom, jak se dá i bez maminky slušně žít. Děvče se rychleji naučí vařit, starat o domácnost, nakládat s penízky, a petr kostk byl moc dobře vybrát na roli tatínka, který ví, jak správně děvče vychovávat.(1.9.2010)

Kachyňovi se podařila stylizace prvorepublikového období. Samotný příběh kromě sociální otázky klade důraz na Blážinu samostatnost. Ta se snaží s problémy vyrovnat pomocí hry, citace z Robinsona i scénky s tatínkem, nebo kamarádem vhodně zakomponovány. Pěkný motiv kola - jízdy (krasojízda s V. Dlouhým působila jako profi), vytouženého dárku. Zajímavá role Marie Horákové - do postavy Růženky se pořádně změnila, zatímco Miroslava Šafránková si svůj dívčí půvab uchovala nejen v 80. letech (Básníci), ale i v 90. letech (Arabela, Co teď a co potom?).(24.7.2008)

Chci takovou ženskou :-D(4.3.2012)

Tento film jsem neviděl dvacet let, ale svého času na mě působil dosti sïlně. Přestože jistě jde o agitku "pranýřující nespravedlnost kapitalistické společnosti", podařilo se Kachyňovi i z této problematické látky vykřesat silný, sychravý, komorní příběh jehož shlédnutí snad má smysl i dnes.(27.10.2006)

Těžko porovnávat s literární předlohou, ale film se dá v pohodě shlédnout. Dělí se však na dobré a nudné úseky jakoby bez života. Větší tempo by filmu taky neškodilo. Hlavní devízou je jednoznačně herecké duo Šafránková a Kostka. S nimi se tak nějak dali překlenout například nudně snové pasáže. 60%(30.12.2011)

Krásný příběh o těžké situaci jedné mladé slečny, která v jednom okamžiku ztrácí maminku a získává bratříčka. Sama se pak musí postarat o domácnost, o tatínka i sama o sebe. A vypořádá se s tím s důvtipem a odvahou hodnou samotného Robinsona;)(25.12.2008)

Musím říct aniž jsem věděl ,že to točil Kachyna ,tak jsem to z toho cítil. Tenhle snímek na mě působil poměrně příjemně byt šlo o poměrně smutný příběh. Dospívající dívka se po smrti své matky uzavírá do své oblíbené knížky Robinson a podle ní se snaží vést domácnost. Dost mě překvapilo ,že se to odehrává ve 30 či 40 letech.(13.4.2008)

Zdařilý dívčí románek Marie Majerové (1882-1967) v režii Karla Kachyni. Realistický příběh z období První republiky zachycuje dospívající, nicméně stále ještě školou povinnou Blážu, která se - s vervou i odvahou svého oblíbeného literárního hrdiny Robinsona Crusoe - vyrovnává se smrtí maminky a nastalými povinnostmi péče o domácnost.(5.3.2012)

Celkom pekný a dojemný film. Zásluhu majú aj herecké výkony M.Šafránkovej a P.Kostku. Hodnotím60%.(15.10.2010)

To kvůli TOBĚ, pro tvé krásné oči a šibalský úsměv Mirko - ode mě 4 hvězdičky.(12.3.2012)

• Tominecek

Námět Marie Majerová, scénář Ota Hofman. Hlavní cena v kategorii dramatických pořadů - festival pro děti a mládež Cena Dunaje Bratislava 1975.(21.2.2009)

průměrná adaptace průměrného románu(4.8.2009)

• xxlch

Slabý odvar starší verze z r.1956 a jedna z prvních větších rolí Mirky Šafránkové.(18.11.2009)

Sociální téma je proti knížce ještě zdůrazněné, ale sakra, jak vypadají současné české filmy pro mládež? Ovšem vydávat Staré Město za Dejvice je přece jen zu moc.(14.9.2009)

Karel Kachyňa si při natáčení musel dozajista užít všudypřítomnost copatých lolitek. Film byl zajímavou příležitostí vidět mladého Vladimíra Dlouhého a Miroslavu Šafránkovou v malebných kulisách smutně oprýskaných pavlačových domů a starých dvorů.(7.3.2012)