foto

Eduard Pavlíček

  • nar. 10.3.1922
    Vídeň, Rakousko
  • zem. 10.6.2013 (91 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Eduard Pavlíček se narodil 10. března 1922 ve Vídni, kde tehdy byla velmi silná česká menšina. Jako téměř třicetiletý začínal svoji divadelní dráhu jako inspicient a herec malých rolí Divadla Oldřicha Stibora v Olomouci (1949 – 1962).

Po olomouckém angažmá se definitivně usadil v Praze, v činohře Národního divadla (1. duben 1962 – 31. prosinec 1999), kde pracoval jako inspicient (1962 – 1976), asistent režie (1977 – 1999) a herec epizodních rolí (1962 – 1997).

Dvakrát si v 80. letech s kolegou hercem Josefem Veldou vyzkoušel v Národním divadle i práci režiséra na scénických pořadech „S Čapky po Evropě" a „Nokturno s Komenským". Naposledy krátce před smrtí hostoval v Divadle Palace.

Na řadě inscenací byl Pavlíček inspicientem, asistentem režie nebo obojím (mj. „Romeo a Julie", „Smrt obchodního cestujícího", „Ze života hmyzu", „Rasputin", „Strakonický dudák", „Bílá nemoc", „Kočičí hra", „Naši furianti", „Vojnarka", „Cyrano z Bergeracu", „Vojna a mír", „Lucerna", „Král Lear", „Maryša", „Idiot", „Hamlet", „Matka" či „Divoká kachna").

Z desítek jeho malých divadelních rolí, rozličných bezejmenných profesí, uveďme aspoň Patočku („Lidé, bděte!"), Profesora („Bílá nemoc"), Fredegara („Drahomíra"), Střelce („Matka Kuráž a její děti"), Vojtu („Naši furianti"), Vrátného („Hrátky s čertem") a Starého trolla („Peer Gynt"). Charakteristická byla (hlavně ve filmu) jeho kulatá tvář a výrazné hranaté brýle.

Ve filmu Pavlíček debutoval ještě během angažmá v Olomouci jako host u stolu v PROBUZENÍ (1959) Jiřího Krejčíka. Ovšem jeho filmografie se mohla rozběhnout až po příchodu do Prahy. Ovšem i ve filmu mu bylo souzeno pravidelně vytvářel malé, epizodní, bezejmenné roličky a epizodky, které mnohdy byly, ač časté (v roce 1971 zvládl až sedm filmů), divákem sotva postřehnutelné.

Pravidelně tak ztělesňoval muže všech profesí a stavů. Nejednou to byli muži, důstojníci, vojáci, strážci, policisté, biřici, hejtmani, vysocí hodnostáři, šlechtici, funkcionáři, hosté, soudci, herci a filmaři, cizinci, agenti, vědci, úředníci, hajní i lovci, dělníci a technici, členové sboru a orchestru, cestující a nebo číšníci.

Jen jednou se na plátně předvedl jako přísedící (MUŽ, KTERÝ STOUPL V CENĚ), světák (OBJÍŽĎKA), pumpař (JÁ, SPRAVEDLNOST), sedlák (ČEST A SLÁVA), prodavač (ROBINSONKA), lékař (DVA MUŽ HLÁSÍ PŘÍCHOD), řečník (KAM NIKDO NESMÍ), zřízenec (PALETA LÁSKY), fotograf (ČAS PRACUJE PRO VRAHA), měšťan (PANNA A NETVOR), truhlář (ZRALÉ VÍNO), zájemce („BABIČKY DOBÍJEJTE PŘESNĚ!"), krejčí (PUTOVÁNÍ JANA AMOSE), trenér (RUMBURAK) nebo pacient (DOBŘÍ HOLUBI SE VRACEJÍ).

Nevyhýbal se ani práci ve studentských filmech. V 50. letech hrál jen v jednom snímku, v 60. už v 19, v 70. ve 36, v 80. v 21 a po roce 1989 opět v jednom. Celkem se tedy objevil v 78 titulech. Byly to role ve snímcích z rozmezí třiceti let – rozličných druhů, žánrů, stylů, účelů a režisérů. Jak vidno z názvů rolí, které herec ztělesnil, jednalo se o postavy bez jmen a identity, určené jen svým povoláním a činností.

Jen sedmkrát měla jeho postava jméno jako asistent inženýr Kábrt ve Vorlíčkově komedii COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT (1977), Rybář v dramatu SKANDÁL V GRI – GRI BARU (1978) Karla Steklého, Zumr v Matějkově HODINĚ ŽIVOTA (1981), Dr. Hlásek v dalším snímku Václava Matějky ANDĚL S ĎÁBLEM V TĚLE (1983), Havelka v dramatu LEVÉ KŘÍDLO (1983) Jiřího Hanibala, učitel Řeřicha v Kleinově detektivce RADIKÁLNÍ ŘEZ (1983) a hudební skladatel F. X. Dušek v povídce DIVOKÝ PÁV z historického filmu Jaroslava Soukupa DIVOKÁ SRDCE (1989).

Svoji kariéru definitivně ukončil po patnáctileté pauze jako štamgast v dramatu KREV ZMIZELÉHO (2004) Milana Cieslara. Současně se spolupodílel na tomto snímku jako jazykový poradce.

Řadu epizodek vytvořil i v rozhlase („Arest", „Adolf Stalin", „Poslední Mohykán", „Kupec benátský", „Ruy Blas", „Dvojrole" aj.), dabingu (včetně počítačové hry „Warcraft III"), televizních filmech (MRTVÝ PRINC, JDI ZA ŠTĚSTÍM, NARCISOVÝ DŮM ad.) a v seriálech (např. ROZSUDEK, VE ZNAMENÍ MERKURA, DNES V JEDNOM DOMĚ, INŽENÝRSKÁ ODYSEA, ARABELA, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, NÁHRDELNÍK nebo KREV ZMIZELÉHO).

Byl jmenován Zasloužilým členem Národního divadla (1978) a získal Cenu Senior Prix (1998). Eduard Pavlíček zemřel bez naprostého zájmu médií 10. června 2013 v Praze, přesně tři měsíce po svých vysokých jednadevadesátých narozeninách.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

2006 Krev zmizelého (TV seriál)
2005 Krev zmizelého
1994 Narcisový dům (TV film)
1992 Náhrdelník (TV seriál)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1986 Panoptikum města pražského (TV seriál)
1983 Anděl s ďáblem v těle
Naši furianti (divadelní záznam)
1982 Kočičí hra (divadelní záznam)
1981 Jdi za štěstím (TV film)
Každému jeho nebe
Po rozvodu (TV film)
Pozor, vizita!
1979 Anglický biftek s českou oblohou (TV film)
Arabela (TV seriál)
Čas pracuje pro vraha
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Inženýrská odysea (TV seriál)
Kam nikdo nesmí
Pan Vok odchází
Postavení mimo hru
1978 Panna a netvor
Skandál v Gri - Gri baru
Střepy pro Evu
Ve znamení Merkura (TV seriál)
Ztrácím tě, lásko (TV film)
1977 Což takhle dát si špenát
Honza málem králem
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Běž, ať ti neuteče
Bouřlivé víno
Dým bramborové natě
Hodně štěstí! (studentský film)
„Marečku, podejte mi pero!“
Náš dědek Josef
Nezbedná pohádka (TV film)
Paleta lásky
Ženich uvízl (TV film)
1975 Dva muži hlásí příchod
Osvobození Prahy
1974 Cesta do Pristolu (TV film)
Robinsonka
1973 Hroch
1972 ...a pozdravuji vlaštovky
Podezření
Slečna Golem
1971 Člověk není sám
Klíč
Lekce
Mrtvý princ (TV film)
Rozsudek (TV seriál)
Slaměný klobouk
Smrt černého krále
Tajemství velikého vypravěče
Touha Sherlocka Holmese
1970 Luk královny Dorotky
Na kolejích čeká vrah
Nevěsta
„Pane, vy jste vdova!“
Svatá hříšnice
1969 Kladivo na čarodějnice
Odvážná slečna
Případ pro začínajícího kata
1968 Čest a sláva
Královský omyl
Objížďka
Ta třetí
Těch několik dnů...
1967 Já, spravedlnost
Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
Muž, který stoupl v ceně
1966 Lidé z maringotek
Nahá pastýřka
1965 Ztracená tvář
5 milionů svědků
1964 Marie
Pět hříšníků
1963 Postava k podpírání
1959 Probuzení
Smrt obchodního cestujícího (divadelní záznam)

Dokumentární

1999 Nevyjasněná úmrtí: Být, či nebýt? (TV film)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace