Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdinkou černé komedie Teroristka je Marie (Iva Janžurová), učitelka na penzi, která si jednou řekne, že už si nechce připadat jako kráva. Když jí proti arogantnímu strůjci lokálního zla (Martin Hofmann) nepomůže ani starostka (Tatiana Vilhelmová), sežene si zbraň a rozhodne se udělat to, co většinu z nás občas napadne, ale hned tu myšlenku rozumně zapudíme. Brzy však zjistí, že stejně, jako je vražda složitá morálně, je nesnadná i prakticky – přesto, že jí bývalý žák, momentálně v podmínce (Pavel Liška), dává cenné životní rady: „Kriminalita jenom vypadá jednoduše, paní učitelko, ale pak se dycky něco posere.“ (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (563)

Marze 

všechny recenze uživatele

Postava Janžurové je vynikající. Zábavně dojemná i dojemně zábavná hrdinka jako vystřižená ze světa Agathy Christie. Když si chodí stěžovat na hlasitou hudbu nočních mejdanů, je mírná, zdvořilá, ale tak neústupně spravedlivá, až se na zabití jeví spíše ona sama než únavně jednobarevný padouch. Místní kápo, podnikatel a nadsamec, který čachruje s pozemky, využívá starostku a řídí domobranu: větší klišé komunální politiky snad neexistuje. Daleko působivěji přitom vystihuje třaskavé napětí mezi vetřelci na motorkách a starousedlíky z osady zaprvé vyladěná filmová výprava, zadruhé řetězec vzájemných sousedských schválností. Vrchol podívané představuje ozbrojená konfrontace, která by se dala pojmenovat Dívka s pistolí na třetí. Najednou se rodí divadelní veselohra jako vyšitá, se situačními gagy, vtipnými slovními přestřelkami i stupňovaným černým humorem. Stačí zmínit kouzelnou etudu Janžurové s puškou a telefonem či její starosvětskou omluvu příští oběti „Neberte si to osobně“. Právě pro takový okamžik z rodu břitké konverzační frašky stojí Teroristka za investici do vstupného. Bohužel poté znovu spadne do kazatelské morality, kterou zčásti zachraňuje už jenom úsměvná rebelie zahrádkářů vůči cyklistům odkazující k Sedmi statečným. Dvě úzce související vady na kráse zkrátka Teroristka ani pod hereckou bravurou neschová. Jednak vratkou dramaturgickou stavbu, kvůli níž film zahodí takřka celou úvodní část, jednak polovičatou žánrovou stylizaci. Kdyby se posunula ostřeji k bizarní komedii, pomohla by jak omezené zlodušské postavě Martina Hofmanna, tak dírám v logice. Protože motivace veškerých mstitelů jsou na vražedné melodrama přece jen dost chabé, kdežto pro bláznivější nadsázku by stačily bohatě. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

V druhé půlce samozřejmě fórky dojdou, ale koukal jsem na to hlavně kvůli skvělému Hofmannovi a určitě nelituju. Jako záporák je naprosto úžasnej. Skvělí jsou rovněž Liška s Dykovou. Celkově se casting určitě povedl. Škoda že film musí nakonec přejít trošku do dramatu, protože v komediální rovině určitě funguje. 60% ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem to čekal lepší. O mnoho lepší. Takhle vlastně nevím, co to vůbec bylo. Komedie? Drama? Martin Hofmann hraje sebe...což je super. Pavel Liška hraje taky sebe...což je taky super. Holky jsou tu od té emotivnější stránky, což je taky fajn, ale výsledek? Scénáristicky tak trošku úlet, ne? Bylo to chvílemi tak moc dramatické, až jsem ztrácel pojem o tom, kdy se vlastně můžu a nemůžu smát. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Na tomto snímku je mi sympatické, že přesně ví, čím chce být a na nic většího si nehraje. Velmi příjemná černohumorná komedie o střetu generací, kdy se nikdo neštítí vzít hezky po staru zbraň do ruky. Velmi příjemné překvapení. Velmi mě potěšila vtipná role Hofmanna a Lišky, kde každý z nich hrál postavu sobě vlastní. Zejména postava místního mafiána byla velmi vtipně napsaná a Hofmann tomu dodával ten správný šmrnc a obrovský černohumorný nadhled. A to prostředí, kde se film natáčel, to bylo něco nádherného. Tam bych si dovolenou uměl představit a vychutnat. Hodně oddechový a nečekaně příjemný snímek z českých luhů a hájů. [80 %] ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jeden by sa mohol spýtať, ako to tá Janžurová robí, že v takmer osemdesiatke vyzerá vo filmoch spred 40 rokov? Asi to je tým, že v štyridsiatke vyzerala na 80. Ale inak komediálna herečka excelentná a tu jej sadol aj scenár, Pomstychtivá babička, zahrala to skvele. Len to okolo toho, ten dej, tá vata, všetko také poslabšie. Očakávaný vtip prišiel málokedy. A Svarinská zas nič neukázala. Teda okrem tony makeupu a chýbajúcej podprsenky. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (16)

  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 2 miliony korun. (SONY_)
  • Iva Janžurová se kvůli své roli ve filmu musela naučit střílet. (ČSFD)

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

Čeští filmaři si rozdělili peníze

Čeští filmaři si rozdělili peníze

15.06.2018

Státní fond kinematografie čerstvě rozdělil celkem 65 milionů mezi devítku vybraných filmových projektů. Největší částku 15 milionů korun obdržel chystaný snímek Davida Ondříčka (Ve stínu) Zátopek,… (více)

Reklama

Reklama