Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (270)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Ke konci němé éry dosáhly filmy téměř dokonalosti, The General je toho jasným důkazem. Zvuková éra filmu téměř zlomila Busteru Keatonovi vaz, před začátkem konce se však vzepjal k neuvěřitelnému výkonu a stvořil jeden z nejslavnějších filmů, který byl kdy natočen (alespoň podle různých anket apod.). Autor je zde zcela na místě, Keaton se na filmu podílel coby producent, režisér, herec a scénárista. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Nepochybujem, ze je to film na velmi vysokej urovni s prihliadnutim na rok 1926 a jednoznacne by si zasluzil plnych 5 hviezdiciek, ale niektore Chaplinove eskapady sa mi pacili trosku viac :-) Avsak Buster Keaton ma u mna samozrejme velke plus, pretoze aj on je genius, akym sposobom tuto komediu dokazal natocit a pritom predpokladam, ze to neboli triky, ale skutocne sceny, kde mnohokrat riskoval zivot. Scena padu vlaku na moste bola taktiez super, avsak chvilkami bol dej trosicku nudny. Mozno to bolo aj tym, ze som bol moc unaveny. Inac neviem, aku verziu ste videli vy, ja som mal stastie na tu dlhsiu 107 minutovu verziu, kedze na CSFD je 75 minutova. Ktovie, mozno by sa mi viac pacila ta 75 minutova... 11.06.2010 ______ Buster Keaton - (Johnny Gray) +++ Marion Mack - (Annabelle Lee) +++ Jim Farley - (Generál Thatcher) +++ Charles Henry Smith - (Annabellin otec) +++ Frank Barnes - (Annabellin brat) +++ Produkcia: Buster Keaton +++ Hudba: Carl Davis (1987), Robert Israel (1995), Joe Hisaishi, The Alloy Orchestra (2003) +++ ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Groteska, která nesází na minutové gagy a silné emotivní motivy, ale na detailně, píď po pídi a gesto od gesta rozpracované akční dobrodružství, které dokonalou kompoziční výstavbou, dechberoucím uspořádáním mizanscény a na svou dobu nevídaně soudržnou strukturou, kde hraje roli každý drobný motiv a událost, překonává z jisté cinefilní perspektivy i všechna vrcholná Chaplinova díla. Humor je výsostně inteligentní a nápaditý a samotné akční scény na lokomotivách jsou dodnes vzorem pro hollywoodský "action movement" - samozřejmě s minimem střihu (v roce 1926 bylo asi nemyslitelné snímat jednu akci sedmi kamerami), ale zato s obdivuhodným timingem a rozvržením záběru do více dějových plánů, což přináší několik těch vůbec nejkrásnějších a nejroztomilejších scén celé němé éry. Úžasný Keaton - režisér pak dorovnává svou genialitu i před kamerou a jeho kamenná tvář a titěrná mimika rozesmávají stejně účinně jako Charlieho stydlivé culení. Legenda, kterou lze sledovat pořád dokola a nikdy zcela neomrzí.. 100% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Skvelé a veľkolepé. Zatiaľ pre mňa najlepší a scenárovo najdokonalejší film nemej éry, možno aj preto, že paródia a groteska sa veľmi podobajú dnešnému spôsobu humoru. Príbeh a hlavne zápletka je pomerne jednoduchá, no to odvážne spracovanie, pred ktorým sa dá len sňať klobúk, jednoducho vyrážalo dych. Veď vie niekto o inom filme, v ktorom by bola počas celého filmu natáčaná vlaková naháňačka, následne dokonca s troma vlakmi? Originálne nápady v každej scéne, napätie a najmä humor mi nedali pokoj ani na chvíľku a to je dobre, pretože som nedúfal, že ma dokáže vo svete dnešných filmov uspokojiť stopercentným zážitkom, takmer bez trikov, dialógov, či efektnej hudby, nejaká snímok a práve tomuto sa to podarilo. Buster si macher, sorry Charlie, ale mašina prevalcovala zatiaľ všetky nemé filmy. 100%. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Celosvětově divácky úspěšný film. Frigo "Kamenná Tvář" na mašině - nečekal jsem moc a dostal jsem jeden z nejzajímavějších němých filmů. Když si uvědomím, že to nahrával naživo, bez triků, např. v sedě na ojnici kol v jedoucím vlaku, tak klobouk dolů. A navíc film byl natočen na základě skutečné historické události z občanské války. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=n3xh108cLbo ()

Galerie (44)

Zajímavosti (27)

  • Časopis Premiere zařadil film v roce 2006 mezi 50 nejlepších komedií všech dob. (Kulmon)
  • Buster Keaton (Johnnie) si na pyrotechnika zahrál při ranách z děla – první výstřel byl příliš silný a Buster málem přišel o prsty. Posléze ladil intenzitu kanonády dávkováním střelného prachu za pomoci pinzety. (classic)
  • Americký filmový institut označil v roce 2007 Friga na mašině jako 18. nejlepší film všech dob. (Kulmon)

Reklama

Reklama