Reklama

Reklama

Frigo na mašině

  • USA The General (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Buster Keaton, akrobat s kamennou tváří zvaný Frigo, ve svém nejslavnějším filmu, kde mu sekunduje stejnojmenná lokomotiva... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (270)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Po Frigovi v balóně, v němž se balón objevil sotva na dvě minuty, jsem se tohole trochu bál. Ale chyba lávky... Keaton dokázal takřka nemožné. Více než půlka filmu se odehrává pouze na mašině a ani vteřina z toho nenudí. Až jsem nechápal kolik toho zajímavého se dá na tak malém prostoru vymyslet. Navíc, jako železničář velmi oceňuji dnes již takřka historický exkurz do doby, kdy železnice byla opravdu něco, ne jako dnes. Vždycky jsem přemýšlel, proč že mě ty staré němé filmy tak baví, co je na nich tak zajímavé. Jasně, černobílý formát je samozřejmostí, ale ten je i u mluvených filmů. Až u tohohle filmu mě to trklo - ta statická kamera. Všechno je na hercích, kamera tomu vůbec nepomáhá, jen to zabírá. A mě se ten nehybný obraz, ten nepohybující se, statický záběr, strašně líbí, protože to vytváří neozapomenutelnou a velmi zvláštní atmosféru. Frigo na mašině je skvělý film. Velmi nápaditý, pravděpodobně na svou dobu velmi nákladný, obrovsky strhující, krásný... ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Buster Keaton byl jedna z největších osobností němého filmu. Jeho slavná postavička Frigo přežila mnohé jiné umělce té doby o nichž už dnes příliš nevíme. Jednoznačně nejpovedenějším Keatonovým filmem se stal Frigo na mašině. Má všechno co by měl takový film mít - Spád, vtip, napětí a odlehčenost. Vše zabalené v působivém vydání. Buster Keaton byl skutečná legenda a důkaz máte právě zde. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

No moje asi prvni setkani s Busterem a ze by to byla nejaka slava, jak by se podle hodnoceni zdalo, se rict neda. Je sice fakt, ze nakej fanousek grotesek nejsem a jediny, co jsem sledoval trosku peclivejc, byly kdysi davno Laurel a Hardy, ale tenhle film mi proste kdovijak paradni neprisel. Musi se sice uznat, ze se Buster mraci ze vsech sil a na vlaku, kde se odehrava vetsina deje, lita jak opice a obcas udela nakou vtipnou scenku, vetsinou ze nekam spadne a podobne, jenze ja se u tohohle filmu parkrat maximalne tak pousmal a to je vsechno. Navic, co se tyce hudby, ta je misty fakt paradni, problem je, ze se dost casto opakuje a je stereotypni az skoro uspavaci a to vlastne plati i o samotnym filmu. Nicmene je tu jedna vec, kterou musim vyzdvihnout, bojovy pasaze vypadaj jak z nakyho historickyho velkofilmu. Celkove, ac natoceny pekne, bohuzel ne moc vtipny a misty nudny, za coz taky muze delka, nakejch 20 minut by stacilo, takze jen 3*. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Uznávam, že na daný rok vzniku Buster Keaton natočil žánrovo vtipnú zmes romanticko - vojnovej komédie, no ja osobne, čo som vyrastala na Jurských parkoch, sa do nemej snímky z roku Pána cez vynaloženú snahu, nedokážem vžiť. Pričom Keaton je vážne skvelý režisér a herec a svojím talentom vniesol do snímky švih a pestrosť. Bol by hriech nespomenúť unikátnu scénu s rozpadnutým vlakom na moste, ktorá si nezaslúži 1*, ale hneď 3*, no i tak filmu nemienim prilepšovať len preto, že je všetkými možnými filmovými inštitútmi považovaný za doslovný kult v oblasti filmu. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Jak já doufal, že jsem už překonal tu groteskovou fobii. Pustil jsem si Friga na mašině s tím, že si to užiju, pobavím a můj obličej se obejde bez podivných výrazů a svršeného čela. Bohužel, neobešlo a své pohledy bych nepřál nikomu vidět. Naštěstí to mělo jen hodinu patnáct. __ Ano, na rok 1927 opravdový vrchol, to uznávám, občas jsem měl rty v normální poloze, ale že bych se usmál? To se rozhodně říct nedá. Někdy ale zase jsem měl chuť dát plný počet, ale převažoval odpad, čili hodnocení není vůbec jednoduché. ___ Pokud vás tyhle starý "nedomrdky" baví, určitě si to užijete a proto berte moje hodnocení s rezervou, protože já prostě nedokážu dát filmu více než dvě hvězdičky, když mám po jeho skončení chuť něco rozbít... ()

Galerie (44)

Zajímavosti (27)

  • Nezaměnitelný komik Buster Keaton, zvaný též „Kamenná tvář”, postavil ideu filmu na memoárech Williama Pittengera „Velká železniční honička”. Ačkoliv sám pocházel z oblasti Unie, rozhodl se změnit historii a příběh vytvořil z pohledu otrokářského Jihu. Navíc mu hodlal vtisknout komediální ráz, což mu přineslo nemalé problémy. (classic)
  • Na natáčení scény, kdy lokomotiva spadne do řeky, se přišlo podívat několik tisíc lidí. (Duoscop)
  • Značnou část rozpočtu spolkla scéna s hořícím mostem. Propadnout do vod Row River se měla záložní třetí lokomotiva nahrazující Texas a Buster Keaton (Johnnie) odmítl jakékoli riziko, že se jeho záměr nepovede – neměl totiž peníze ani na další stroj, ani na případné zbudovaní nového mostu. Na místo nainstaloval šest kamer, tisíc komparzistů, k nimž se přidaly další tisíce čumilů. Pád do řeky se povedl a Keaton celou situaci ještě vyšperkoval figurínou strojvůdce v kabině Texasu. Okolní diváci si toho nevšimli a křičeli hrůzou, že muž na svém stanovišti zahynul. Tato scéna stála 42 000 amerických dolarů, navíc hořící most přeskočil do lesa a způsobil požár, k jehož likvidaci přispěl i filmový štáb a komparzisté. (classic)

Reklama

Reklama