Reklama

Reklama

1922

Trailer

VOD (1)

Nebraský farmár Wilfred James (Thomas Jane) sa v roku 1922 rozhodne s pomocou svojho syna Henryho, čisto z finančných pohnútok, zniesť zo sveta manželku Arlette. Krátko po tom, čo spoločne jej zúbožené telo zakopú do starej studne, začne rančer čeliť desivým vidinám a podivným útokom agresívnych potkanov. Jeho život sa začne rúcať a Wilfred nadobudne dojem, že brutálne zavraždená manželka ho po smrti prenasleduje. (Karamanlis)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

novoten 

všechny recenze uživatele

Vzácný úkaz, kdy je předloha tesknou ponurou příhodou ze starých časů, kdy nouze dovede chlapa prostých hodnot k zoufalému činu, po kterém se vše začne kazit - a adaptace je tesknou ponurou příhodou ze starých časů, kdy se stane přesně to samé. Snad za to může fakt, že je Kingova novela relativně krátká, ale všechny nezapomenutelné obrazy, které jsem ani po letech nedostal z hlavy, jsou tu v totožné síle jako na papíře. Čin, kráva, trubka, vize, ruka, prozření i finále. V obou médiích tak balada o nebraské farmě trpí jenom tím, že těží hlavně z atmosféry a po dějové stránce nikdy docela nepřekvapí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je fascinující, jak si Thomas Jane naučil tu svojí roli absolutního amerického vidláka včetně toho hezky poslouchatelného, ale těžce srozumitelného dialektu. Opravdu fascinující. Škoda, ale že ač se jedná o povídku z Kingovy kapsy, což je na kvalitě námětu rozhodně znát, tak zpracování bylo značně ponuré a nekonečně pomalé. Na to, že film má 101 minut se v něm totiž nic zásadního nestane, až vlastně na jednu explicitní scénu. Všechno ostatní schramstne atmosféra a ta se opravdu nezapře s rokem 1922. Jednoznačně zajímavý kousek, který má svoje pro a proti, ale rozhodně stojí za shlédnutí. Navíc nelze si nevšimnout řady momentů, které odkazovaly na legendární Osvícení. Myslím si, že pro fanoušky Stephena Kinga je tento film jednoznačně povinnost. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Rok 1922 byl v nebraském kalendáři rok krysy! Baladický příběh natočený podle námětu Stephena Kinga, který měl zřejmě v sobě nést i další hlubší rozměr dramatu o zločinu, vině a trestu, ale to se moc nepovedlo...a tak namísto odvaru z Dostojevského Raskolnikova má v sobě nebraský farmář něco z Erbenovy Svatební košile... Tenhle film (i jeho idea) zůstaly někde na půli cesty... ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

3333 hodnotenie na čsfd som ako zvyknem priradil výnimočnému filmu, ktorý pochopiteľne na čsfd má nízke hodnotenie, pretože to by museli tunajší užívatelia čítať knižné predlohy. A poniektorí by museli vedieť čítať vôbec...prirodzene, je jasné že ak zvládli niečo tak sofistikované ako je registrácia na tunajšej databáze čítať vedia, ale pointou je to, že potom by vedeli, ako sa Zakovi Hilditchovi neuveriteľným spôsobom podarilo zachytiť ťaživú atmosféru, ktorú do tejto poviedky zasadil Stephen King. Výčitky svedomia a najmä rozhodnutie, ktoré Wilfred s Hankom spravili malo svoje dôsledky a vyústili v tragický koniec nielen pre Arlette. Rovnako skvelo sú zapracované prestrihy, v ktorých sa Hank so Shannon stávajú gangstrami, aby tak ušli pred rozhodnutím svojich rodičov pripraviť ich o dieťa, ktoré čakajú. Tragické však začínajú byť hodnotenia na zdejšej databáze, kedže od kritikov dostal film na Rotten Tomatoes 88%. Človeku sa chce nad zdejšími, nielen hororovými expertmi, plakať... ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

fanouškem Kinga sem se stal teprve nedávno a tohle je jedna z jeho adaptací (jinak velmi útlé novely), kterou bude mnohem zábavnější přečíst, než se na ní koukat. Příběh o tom jak farmářovi chtěla zdrhnout žena, tak jí pro jistotu s pomocí synka zabil a nakonec mu z toho hráblo není ničím převratný, nicméně je ok a kdyby se trochu ubralo na stopáži a tvůrci se víc zaměřili na konflikt Thomase Janea se synem mohlo to dopadnout podstatně lépe. Takhle je to jen hezky vypadající drama, které ale kulhá na obě nohy a ani zdaleka nevyužívá potenciálu. Ani ty hororové prvky se špetkou nadpřirozena nefungují zdaleka tak dobře a vlastně by se bez nich film úplně obešel. Nicméně chápu že mají znázorňovat to jak hlavní postavě začíná šplouchat na maják a dohání ho vlastní svědomí...60% ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama