Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 4

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (302)

Othello 

všechny recenze uživatele

Kursk se topí v očividně xkrát přestříhávaném postprodukčním pekle, kde není čas prakticky na nic, takže role postav jsou buď melodramatické, expoziční nebo prostředníky spravedlivého lidového hněvu, aniž bychom z nich měli možnost líznout si něčeho opravdového. Zejména sekvence s kvokajícími manželkami vyznívají až legračně ve snaze propašovat do celého příběhu nějak ženské postavy, které se postupně v oněch všech svých třech scénách nedozví, co se stalo s jejich manželi. Dle filmových fotek ze scén, které ve filmu vůbec nejsou (viz galerie), ale nejspíše jejich vzájemnému vztahu a následné zoufalé nemožnosti konání byl přikládán daleko větší význam. Jedna věc je ale na Kursku poměrně unikátní. Sledujeme totiž hrdiny, jež se ocitli v situaci známé z mnoha jiných snímků, z nichž jsme zvyklí na to, že ji překonají ve jménu šťastného konce a naší odměny za napínání. Scény z vnitřku ponorky mají úplně stejný charakter a vývoj jako všechny ostatní scény tohoto typu, akorát od začátku víme, že to nedopadne dobře a všichni zemřou. Přesto zažíváme stejné situace, velké oběti a neokázalá hrdinství, jež by v případě dobrého konce zdůraznily jejich důležitost v zachování charakteru protagonistů. Ovšem pocit, když zadržujete dech v podvodních sekvencích s hrdinou, který se snaží vytáhnout nad hladinu kamaráda v bezvědomí, ačkoli víte, že mají stejně akorát pár hodin života, vlastně nebudí toliko napětí, jako poučení o síle sebezachování tváří v tvář blízkému a naprostému konci. Sebezachování o kterém se nikdy nikdo nedozví, ale které dává existenci smysl do její poslední chvíle. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Evropská drama o nadnárodním tématu. Je pravda, že kdyby toto točili Rusové nebo kdyby tu herci mluvili rusky, tak film dostane jinou dimenzi a rozhodně to přidá na autentičnosti. Zase bych se ale bál spíš toho, že příběh bude jedna velká demagogie, takže Thomas Vinterberg je pro mě nakonec taková ideální alternativa. Nejen, že film pojal z filmařského hlediska hodně solidně, ještě k tomu film podpořila evropská herecká smetánka a tak tu bylo i na co koukat. Za mě dobrý. Možná občas chybí stísněnost filmu Das Boot a možná tu je míň výbuchů nebo efektů, než by nabídla americká verze stejného příběhu. Na druhou stranu je tu větší důraz na vztahy a příběhová linka Léy Seydoux je vysloveně skvělá. O průběhu v ponorce ani nemluvě. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Předem upozorňuju na marigoldovo ponorkové dogma: ponorka = automaticky * plus. Protože podle všech ostatních kritérií natočil Thomas Vinterberg jen lehce nadprůměrnou žánrovou šablonu. Oslavu chlapáckého kamarádství kořeněnou sentimentem a dvojrozměrnými figurami. Z kodrcavého scénáře Roberta Rodata (mj. Zachraňte vojína Ryana) se snaží změnami formátu, veristickým snímáním a důrazem na bezeslovné detaily (chlapec jako němý svědek a svědomí) vykřesat něco víc. Jenže ono v tom filmu nic víc není. Skutečný případ je zdrcující a obešel by se i bez dramatizujících vycpávek. Takhle obstojí hlavně proto, že některé sekvence jsou chytlavé (podvodní hledání kyslíkových patron v jednom dusivém záběru) a Schoenaerts odvádí v hlavní roli slušnou práci podobně jako Firth ve vedlejší. Pomníček Kursku to je důstojný, ale nad hladinu film nepustí konflikt mezi hollywoodskou šablonou a snahou pojmout to jako civilní výpověď o tragédii běžných lidí. Výstupy zlomených matek pak mimoděk připomínají špatné divadlo. Škoda, ale ty roky v development hellu tomu nepomohly. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Od nehody spojené s ponorkou Kursk uběhlo už téměř 20 let, tak je pochopitelné, že už se o ní konečně někdo rozhodl natočit film..... se zajímavým obsazením a i zajímavou režii (Vinterbergův Hon jsem pořád neviděl, ale viděl jsem alespoň jeho zpracování Daleko od hlučícího davu) pak navíc očekávání stoupli tak nějak automaticky. Co ve finále dorazilo? Dle očekávání dorazilo slušné řemeslo. Dobře natočené, herci parádně odehrané..... jen s tím zpracováním mám možná trochu problém. Stěžejní problém filmu je ten, že místo aby se soustředil na jeden dějový oblouk se točí kolem tří/čtyř a na tom by nebylo nic špatného, kdyby se tento směr zvládl ukočírovat. Linka s uvězněnými námořníky funguje, linka s Colinem Firthem funguje, linka s ruským námořnictvem nějak funguje, linka s Leou Seydoux ale ve finále vyzní tak napůl.... Jsem jinak schopný akceptovat, že rusáci opět mluví anglicky i přesto, že ve výsledku jedná o evropskou produkci a tak to jednou mohlo fungovat nějak uvěřitelně. Mírné zklamání, ale nic za co bych lámal vazy.... Herci jsou v pohodě, Matthias Schoenaparats je sympaťák, Firth vždycky super a Max von Sydow i na 89 let válí. Mrzí mě fakt, že scény zesnulého Michaela Nyqvista zmizeli a všiml jsem si ho tak jenom v jedné scéně a ještě úplně vzadu....škoda, ve finále jsem si ani při titulcích nevšiml, že by mu byl film nějak věnován. Vinterberg naštěstí dokázal nadělit pár vizuálně zajímavých scén a ve finále film funguje jako komorní dialogovka, která hodně prodává právě přes dialogy. Ve finále těsně mezi 4 a 3 hvězdami, dobrý řemeslo to je určitě! ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Docela fajn film hlavně co se napětí a těch katastrofických aspektů týče. Bohužel s objektivitou už je na tom poněkud hůře. Já neříkám, že v Rusku není bordel a celkově všechno co se tam děje není úplně košer, ale už je úsměvné, jak všechny filmy především z poslední doby musí prostě Rusáky vykreslit jako zdroj největšího zla a hotovo. V Evropském pojetí bych přeci jenom očekával něco míň patetického a jednosměrného. Ostatně to politický pletichaření už mě pak natolik štvalo, že napínavý film začal být nudný a proto nakonec jen 3* a 65% ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Ve filmu se znovu potkávají němečtí herci Matthias Schweighöfer a August Diehl, kteří měli podobně krátký čas ve filmu Hanební Pancharti (2009). Ve filmu Kursk jsou z nich ruští námořníci a nejlepší přátelé, v Panchartech představují německé vojáky v hospodě. Schweighöfer se v (Kursk) žení, zatímco v Panchartech zapíjí s přáteli narozeného syna. Diehl je jeho svědek, zatímco v Panchartech představuje majora Hellstorma, který v hospodské scéně Pancharty odhalí. (Cocacolix)
  • Scenár Roberta Rodata bol vypracovaný podľa knihy Roberta Moora z roku 2002 "A Time to Die" ("Čas zomrieť"). (Arsenal83)

Reklama

Reklama