Reklama

Reklama

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů… (Česká televize)

(více)

Recenze (294)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Hudba Petra Maláska je zajímavá. Ale k Foglarovi prostě hrozně nesedí a ještě nakonec pomáhá k tomu aby se od původní knížky, film svým vyzněním na hony zdálil. Celkově se tenhle film nedá vůbec s kultovním seriálem srovnávat. Hlavním záporným bodem je obsazení. Co to udělali s legendárními Šípaky? Ta banda z filmu je nepřipomíná ani v nejmenším. Celé to je Foglarovi náladou velmi vzdálené.... Tomuhle filmu se tedy skutečně vyhněte. Já dávám slabé 2 hvězdy. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Tak na Foglarovkách jsem vyrostl, navíc Rychlé Šípy a jejich pátrání po tajemném ježku v kleci, byla asi úplně první Foglarova knížka, kterou jsem jedním dechem přečetl. Nicméně ještě jedna věc mě kladně kloní k takovému hodnocení, zrovna tohoto zpracování knižní předlohy. Byl jsem tehdy čerstvě náctiletý a naskytla se příležitost, zůčastnit se jako komparzista natáčení bojů na Rozdělovací třídě, což byla tedy ulice Pekařská v Olomouci a tak jsem byl zrodu filmu vlastně přímo účasten, proto to nemůžu mít jinak než za 5! ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Slovy klasika, nevím věru, co vytknout tomuto filmu dříve. Na prvním místě musím zmínit tragické neherecké výkony všech hlavních představitelů. Foglar si asi nemyslel, že Tleskač je dvanáctileté dítě, ježek v kleci není autentický, scény jsou nudné, příběh velmi silně zkrácen, prostředí Prahy mi nesedí...no prostě velmi bídné zpracování tak silného námětu. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak jsem to ve Student Agency konečně dokoukal. Líbilo se mi to - kamera kouzlí, a je mi docela jedno, že ne všechny záběry jsou z Prahy, a třeba rozdělovací třída z Olomouce. Kluci mluví přesně jako ve foglarovkách, noční výpravy jsou skvěle napínavé, ten opuštěný kostel, kde se koná nakonec volba nového šéfa Vontů, dokonalý prostorami i atmosférou. Mám pár výhrad - ne vždy se povedlo dětské herce ukočírovat, a třeba Bohouš hraje jak poslední šmíra; hudba Petra Maláska je vykradená od Johna Carpentera z hororu Mlha; chorál Vontů je pateticky směšný; občas mi mírně haprovala vnitřní logika postav. Na druhou stranu mladý Hádek jako Losna, nebo Karel Zima (toho jsem vůbec nepoznal!) jako Dlouhé bidlo, a taky Čepkův hlas, který film uvozuje a ukončuje, mi společně s výše zmíněnou kamerou a skvěle vybranými lokacemi a s dodržením Foglarových atributů přinesly příjemné, lehce tajemné pokoukání v lehce starosvětském duchu, jakých moc v české tvorbě po roce 1993 není (snad jedině Maharal nebo další televizní Jandourkovy věci), které si rád znovu pustím. Mimochodem, zajímavé je, jak aktuální je film politicky po tak dlouhé době - "polovina Vontů odmítla volbu Losny přijmout a soudržnost se začala rozpadat..." ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Rychlošípáci a Bratrstvo hrají špatně až afektovaně, s příchodem podzimu a prvních výprav do Stínadel dialogů a herectví ubývá a film začíná být koukatelný, hudba atmosféru podzimu ve Stínadlech podtrhuje a jako celek film nevyznívá vůbec špatně. Kdysi jsem film totálně odepsal, především kvůli hercům, dal jsem mu po mnoha letech druhou a třetí šanci a vůbec toho nelituji. Nejlépe se na film kouká v večer či v noci na konci podzimu, se staženými barvami a zvukem vyhuleným na maximum. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Když Rychlé šípy procházejí ulicemi, jsou všechna auta zaparkovaná na pravé straně vozovky. I tramvaje jezdí po Rozdělovací třídě napravo. V době, do které je film situován, se však v Čechách jezdilo vlevo. (X-256)
  • Podle vyprávění kostelníka, Jan Tleskač (Michal Škrabal) těsně před smrtí zvonil, a náhle zvon utichnul. Potom ho našli dole ve zvonici. V dále zobrazeném ději si ale Jan tleskač ve zvonici právě psal deník, když nahoru přišel Em (Karel Engel) a došlo k potyčce, při které Jan Tleskač spadnul dolů. (ČSFD)
  • V jednom z prvních záběrů na střechy budov Stínadel je možné si všimnout velkého množství televizních antén, které však do doby, do které je příběh zasazen, nepatří. (Jezis_z_nebe)

Reklama

Reklama