Reklama

Reklama

Klukovský klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – zjistí, že v temné čtvrti Stínadla se cosi děje. Starý kostelník jim vypráví příběh osiřelého zámečnického učně Jana Tleskače, který byl zároveň zvoníkem v kostele svatého Jakuba ve Stínadlech. Tam také za záhadných okolností zahynul pádem ze zvonice. Rychlé šípy podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území. Ve zvonici najdou Tleskačův deník, ve kterém chlapec píše o jakémsi svém vynálezu. Jeho plány ukryl v kovovém hlavolamu, zvaném Ježek v kleci. Návod na vysvobození ježka z klece je v deníku podrobně popsán. Kde se však hlavolam nachází, to musejí Rychlé šípy teprve zjistit. Není to jednoduché: ve Stínadlech totiž vládne drsný chlapecký gang Vontů… (Česká televize)

(více)

Recenze (294)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Slovy klasika, nevím věru, co vytknout tomuto filmu dříve. Na prvním místě musím zmínit tragické neherecké výkony všech hlavních představitelů. Foglar si asi nemyslel, že Tleskač je dvanáctileté dítě, ježek v kleci není autentický, scény jsou nudné, příběh velmi silně zkrácen, prostředí Prahy mi nesedí...no prostě velmi bídné zpracování tak silného námětu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Křičte si na mne, řežte si mne, mučte si mne chlebovou polívkou, ale toto Bočanovu seriálu nemůže moc konkurovat. Adaptace klasického dobrodružného příběhu o ovlivňování prezidentských voleb čestnou chlapeckou neziskovou organizací a jejím podílu na zničení posvátné relikvie vontského Mordoru sice zaujme organickou hudbou a temným prostředím nasnímaným skrz Gáborovu optiku, ale ti amatérští plantážníci v hlavních rolích byli pro film nebezpeční jak pití na peckovité ovoce! Možná i proto se mě celou dobu držel jistý pocit anachronismu, chvílemi úplně jak píďalka jablečná.. ()

Reklama

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Původní seriál je klasa, ale tenhle film se víc drží předlohy. Atmosféra je celkem slušně budovaná. Stínadelské uličky podbarvené hubou, píseň Vontů je učarující, ale herecké výkony mizerné. Za zmínku stojí Filip jančík, známý především jako dabér Couďáka ze sitcomu Krok za krokem, který si zde střihl roli Velkého Vonta. Za nejlepší scény vůbec považuji ty vzpomínkové s Janem Tleskačem. Ten kluk hraje bezchybně, funguje atmosféra a odpovídá mým představám, které jsem měl při čtení knížky. Je tam i pár dalších výkonů, až na úvodní pětici..:-) ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Z fleku bych zde mohl zopakovat komentář ze seriálu Záhada hlavolamu, s tím, že si radši vezmu Foglarovu knihu, a film nechám filmem. Seriál trpěl neúměrným zkracováním důležitých scén oproti těm nedůležitým, ve filmu je zase zkráceno úplně všechno tak, aby se do vlezlo do obvyklé filmové délky. Tudíž se tak nějak počítá, že divák zná předlohu nazpaměť, a je tak hozen "do hluboké vody" hned od začátku. Herecké obsazení bylo tentokrát o chlup lepší, nicméně i tak někteří představitelé Rychlých šípů přeříkávají Foglarovy hlášky, aniž by se do právě filmované scény hodily. Ale i tak se Petru Kotkovi podařilo atmosféru knihy jakžtakž vystihnout, večerní "Stínadla" jsou strašidelná přesně tak akorát. Celkově spíš spokojenost, ale nechme už Rychlé šípy spát na stránkách knih, prosím... ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Hudba Petra Maláska je zajímavá. Ale k Foglarovi prostě hrozně nesedí a ještě nakonec pomáhá k tomu aby se od původní knížky, film svým vyzněním na hony zdálil. Celkově se tenhle film nedá vůbec s kultovním seriálem srovnávat. Hlavním záporným bodem je obsazení. Co to udělali s legendárními Šípaky? Ta banda z filmu je nepřipomíná ani v nejmenším. Celé to je Foglarovi náladou velmi vzdálené.... Tomuhle filmu se tedy skutečně vyhněte. Já dávám slabé 2 hvězdy. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Na základě fotek z filmu vznikl fotokomiks „Záhada hlavolamu“. (Ded@M@tes)
  • Přestože má Rychlé šípy většina spojené s Prahou, natáčelo se nejen tam (především na Starém Městě, ve Vršovicích, na Malé Straně, Novém Městě, či v Karlíně, Nuslích a na Vinohradech), ale i v Olomouci (filmová Rozdělovací je olomoucká Pekařská ulice) a Brně (ulice Kopečná). Iluzi kostela sv. Jakuba pak tvoří tři budovy, a to kostel Panny Marie pod řetězem v pražské Lázeňské ulici na Malé Straně, kostel sv. Kateřiny v Kateřinské ulici na Novém Městě a kostel Nejsvětější Trojice ve Spálené ulici na Novém Městě, kde byly nafilmovány interiérové scény. (Dr. Hawkeye)
  • Když Rychlé šípy procházejí ulicemi, jsou všechna auta zaparkovaná na pravé straně vozovky. I tramvaje jezdí po Rozdělovací třídě napravo. V době, do které je film situován, se však v Čechách jezdilo vlevo. (X-256)

Reklama

Reklama